THANA ALEXA (33)

Moj put do prvog Grammyja: ‘Album je inspiriran životima moje majke i bake‘

Hrvatica s njujorškom adresom u ekskluzivno otkriva sve o nominaciji zaprestižni Grammy te svom privatnom životu i uspjehu
Thana Alexa Pavelić
 Justin Bettman/privatna arhiva

Boško Petrović prvi je veliki glazbenik koji je povjerovao u mene. Da nije njega, danas ne bi bilo ni mene, piše mi Thana Alexa, jazz pjevačica hrvatskih korijena koja je upravo nominirana za Grammyja.

Javlja mi se iz New Yorka, a zbog vremenske razlike dopisujemo se usred noći. Prije nije stigla, objašnjava, jer cijeli dan joj zvone telefoni. Svi žele čuti priču o Hrvatici čiji bi novi album na gala svečanosti u siječnju mogao postati svjetski jazz album godine.

- Boško je taj koji je prepoznao moj talent, pomogao mi da snimim svoj prvi demo, prepustio mi pozornicu svog BP kluba za prve nastupe, i odveo me u Grožnjan na ljetni kamp "Jazz iz Back", što mi je promijenilo život, piše pa se prisjeća kako je kao tinejdžerica jednom s njime sjedila za stolom (kultni stol, prvi slijeva od pozornice, dodaje) kad joj je dao najvažniji životni savjet.

- Thana, moraš naći svoj glas, svoj zvuk. Ne možeš cijeli život imitirati Ellu Fitzgerald. I svakako počni komponirati - rekao joj je.

image
Justin Bettman/privatna arhiva

Bio je u pravu, zaključuje danas. I čini se da ga je poslušala.

Thana Alexa Pavelić (33) pjevačica je, kompozitorica, aranžerka i producentica jazza koja je dosad između ostalog izdala dva solo albuma, a za Grammyja je nominirana za svoj drugi, koji je nazvala "Ona".

Album koji je zamislila kao odu ženskoj slobodi i snazi kritičari nazivaju tour de force djelom, miksom jazza, etna, popa i soula, i zaključuju: na ovoj ploči skriva se cijeli jedan glazbeni univerzum.

image
Thana Alexa i pokojni brat
Privatna arhiva

Thana je rođena u New Yorku, u ožujku 1987. Roditelji su joj iz Hrvatske, iako je i majka, rodom Dubrovčanka, također rođena u SAD-u. Brat Niki poginuo je u prometnoj nesreći 2010. godine, a Alexa je do svoje trinaeste živjela je u New Yorku. 2000. se cijela obitelj vratila u Zagreb, tu je Thana završila osnovnu i srednju školu pa se u Ameriku vratila na fakultet. Čitav život zapravo kao da živi između New Yorka i Zagreba.

- Otkad sam imala tri mjeseca, skoro svako sam ljeto provodila u Hrvatskoj - kaže mi.

image
Privatna arhiva

Bijeg u podrum

Zagreb joj je prekrasan, čist i siguran grad koji je uvijek asocira na obitelj. Iako zasad ne planira trajni povratak, ovdje kaže da nikad ne znaš što ti život nosi.

- Dogodi li se to, jednostavno ću se prepustiti struji - dodaje. Hrvatski jezik razumije i solidno govori, ali na moja pitanja ipak odgovara na engleskom, jer tako joj je, kaže, "lakše".

Iako je u početku upisala psihologiju na Sveučilištu u Bostonu, ubrzo je shvatila da se želi profesionalno okušati u glazbenoj industriji pa se preselila u New York kako bi započela karijeru, da bi usput na New School Universityju na Manhattanu diplomirala jazz. Nije zaboravila ni na psihologiju koju je završila na Eugene Lang Collegeu. No, kako mi otkriva, već je s tri godine znala da je trajno zaljubljena u glazbu.

Priča počinje na jednom dječjem rođendanu gdje je Thana nestala usred proslave. Nakon duge potrage majka ju je pronašla u podrumu.

image
Thana Alexa i njena mama
Privatna arhiva

- Sjedila sam uz malene klavijature na kojima sam pokušavala odsvirati dječje pjesmice koje sam negdje čula i zapamtila. Majka je zaključila da je to neki znak pa je odmah kontaktirala dekana lokalnog konzervatorija da vidi treba li me upisati na satove glazbe - prisjeća se. I taman kad je majka izborila sastanak s dekanom, a na koji je Thana stigla "naoružana" malenim dječjim klavijaturama, sve je krenulo krivo.

- Bila sam toliko nervozna da sam odbila svirati, na što je dekan rekao majci da je to jedan od razloga zašto u školu nikad ne upisuju djecu mlađu od šest godina. I sastanak je već praktički završio, a ja sam odjednom počela svirati što je iznenadilo dekana koji je u sobu odmah pozvao učiteljicu klavira. Njoj sam ponovno odbila svirati, pa je na kraju pozvana i učiteljica violine.

image
Alexa s ocem
Privatna arhiva

I kad je ona instrument raspakirala i dala mi ga u ruke, znala sam, violina je sve što želim svirati, objašnjava. Nije to bila stvar izbora, dodaje, violina je ta koja je tada odabrala nju. I sljedećih 13 godina opsesivno je učila svirati baš violinu, iako danas svira i klavir.

Thana je udana za Antonija Sancheza, jazz bubnjara koji je osvojio već pet Grammyja i poznat je kao autor glazbe za film "Birdman". A upoznala ga je zahvaljujući, ni više ni manje, nego - Oliveru Dragojeviću.

- Antonio je svirao bubnjeve velikom Oliveru na nastupu u Carnegie Hallu 2008. godine. Ta je večer općenito jedna od najvažnijih u povijesti za sve Hrvate koji žive u New Yorku. Na tom koncertu bila sam u publici s majkom i širom obitelji. Kad sam u prospektu ugledala Antonia kao bubnjara i Jasona Lindernera kao klavijaturista, nisam mogla vjerovati da tako dva velika njujorška glazbenika sviraju za Olivera - tvrdi Thana, dodajući da je publika tijekom cijele večeri pjevala i plesala uz Olivera.

image
Suprug Antonio, Oliver Dragojević i Thana Alexa
Privatna arhiva

- Na kraju koncerta Antonio je izveo solo numeru na bubnjevima koja me opčinila. Odlučila sam da ga moram upoznati. Javila sam mu se preko MySpacea (to je u naše vrijeme bio Facebook prije Facebooka, smije se) i dogovorila kavu. Nakon osam mjeseci druženja dogodila se romansa i ostalo je povijest, objašnjava mi.

Olivera Antonio i ona od tog trenutka zovu svojim kumom. Supruga pak opisuje biranim riječima.

- On je najbolji glazbenik i čovjek kojeg sam ikad upoznala. Glazba nas je približila, spojila i ojačala naš odnos. Iz te glazbeno-ljubavne veze obogaćeni su i naši projekti. Inspiriramo i motiviramo jedno drugo - govori. Zanimljivo, njegov djed je inače Ignacio Lopez Tarso, jedan od najpoznatijih filmskih i kazališnih glumaca u Meksiku, kojeg se hrvatska publika možda sjeća po popularnoj sapunici "Esmeralda".

Marš u Washingtonu

Iako su na početku veze odlučili da privatno i poslovno neće miješati, zajednički projekti bili su neizbježni. Antonio je tako producirao i odsvirao Thanin prvi album "Ode to Heroes" koji je izašao 2015. godine uz hvalospjeve kritike, a ona njemu od 2013. pjeva u bendu Migration koji je dosad izbacio tri albuma. Zajedno putuju po turnejama po cijelom svijetu i nastupaju zajedno.

- Jedno drugo tjeramo da budemo najbolji glazbenici koji možemo biti - zaključuje.

Dvije godine nakon prvog albuma Thana Alexa je otputovala u Washington na veliki prosvjed za ženska prava. Ispostavit će se da je to najveći jednodnevni prosvjed u američkoj povijesti, a pokazat će se ključnim za nastanak albuma koji će biti nominiran za Grammy.

image
Thana Alexa i suprug na Grammyjima 2018.
Privatna arhiva

- Prosvjed me duboko dirnuo i natjerao da proučim povijest žena iz moje obitelji i utjecaj koji su njihova životna iskustva imala na mene i moj osjećaj za slobodu. Ideja za album se iskristalizirala nakon dugih razgovora koje sam vodila s majkom i bakom, jer nakon njih sam počela istraživati bitke koje žene vode i breme koje nose u modernom društvu i to kroz pet ključnih elemenata, od uma, duše i seksualnosti do unutarnje snage i razbijanja predrasuda o tome koja je uloga žena u današnjem društvu - govori Alexa. Ono što zapravo želi reći je da se evolucija žena ne može zaustaviti.

- Album 'Ona' je glazbena priča o samootkrivenju, otporu, protestu i želji za promjenama. Predstavlja ženski duh, jak i slobodan, onaj koji postoji u svakoj od nas. Njime želim podržati i Hrvatice jer su korijeni albuma ustvari priče o ženama u mojim obiteljima, opisuje, dodajući da upravo zato surađuje s hrvatskom udrugom Solidarna.

Naime, od svakog prodanog albuma dolar odlazi toj udruzi i njihovoj kampanji #spasime.

image
Mario Pietrangeli

Kvaliteta glazbe na albumu odmah je prepoznata i na kraju nagrađena nominacijom za Grammyja, za najbolji vokalni jazz album godine. Pitam stoga Thanu Alexu kako je reagirala kad je saznala lijepu vijest?

- Počašćena sam, naravno, riječ je o priznanju kojem se uvijek nadamo, ali ne vjerujemo da će se doista dogoditi. Osim što je 'Ona' priča o ženama, i glazbu na albumu su najviše radile žene. Gostuju mi imena poput Regine Carter, Becce Stevens, Claudie Acune, Sofie Rei i mnogih drugih. Suprug je odsvirao bubnjeve na albumu i koproducirao ga sa mnom - kaže mi.

Ludilo na Instagramu

Da je nominirana, javila joj je prijateljica i glazbena suradnica Nicole Zuraitis.

- Poslala mi je tri poruke i zvala, ali se nisam odmah javila. A onda smo zajedno vrištale preko telefona. Zanimljivo kad je ona nominirana prije dvije godine, ja sam bila ta koja je vijest javila njoj. Odmah nakon toga zvala sam majku u Dubrovnik, pa oca u Zagreb, a onda i baku na Floridi. Plakali smo, smijali se, vrištali i slavili, prisjeća se.

image
Alexa i Antonio na naslovnici Downbeata
Privatna arhiva

A suprug?

- On je taman bio usred streama uživo na Instagramu, kad sam mu upala u sobu i počela govoriti što se dogodilo. Grlili smo se i ljubili, a livestream je išao dalje, tako da ćemo zavijek imati snimku tog posebnog trenutka - kaže.

Thana je zadnji put u Hrvatskoj nastupala prije tri godine.

- Moj je zadnji nastup bio u svibnju 2017., s grupom koju sam dovela iz New Yorka. Tada smo premijerno izveli neke od skladbi koje sam napisala za album 'Ona'. Nastupili smo u Zagrebu za jazz.hr u Koncertnoj dvorani Blagoje Berse i u Multimedijalnom centru u Rovinju. 2015. sam izvela premijeru svog prvog albuma "Ode to Heroes" na Dubrovačkim Ljetnim igrama.

Za korone već priprema novi album sa svojom grupom SONICA u kojoj su i njezine kolegice Nicole Zuraitis i Julia Adamy.

- Prije same pandemije počele smo ga snimati u našem studiju u Queensu, ali sad je sve stalo zbog lockdowna. Plan je da ga lansiramo sljedeće godine, kaže.

image
Justin Bettman/privatna arhiva

A godina je počela sjajno. Nakon što je izdala album "Ona", sa suprugom je završila na coveru prestižnog magazina "Downbeat". A onda je zbog korone otkazana nova turneja za cijelu 2020. ali i većinu 2021. godine. Thana je na dramu odgovorila s organizacijom jazz festivala "iz dnevnog boravka" koji je Rolling Stone nazvao "prvim pravim pandemijskim jazz festivalom”. Skupili su tada 140 tisuća dolara za muzičare bez primanja.

- Da, nedostaju mi nastupi uživo i njihova terapeutska energija. Teško nalazim inspiraciju za skladanje novih pjesama, ali se zbog toga ne osjećam krivom. Umjetnici žive od vanjskih podražaja, a njih već dugo nema. Ali glazba će nas na kraju izliječiti.

A sama dodjela?

Thana kaže da želi uživati u nominaciji, a konačnu odluku prepušta glasačima. Ako s obzirom na koronu Grammyji budu održani online, Thani je svejedno.

- Možete se kladiti da ću se svečano odjenuti, bilo to za crveni tepih ili svoj dnevni boravak i prijenos na Zoomu - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:57