StoryEditor
Grezda i Čolak
 SCREENSHOT
ŠTO ČEKA SUDIONIKE

Čeka se odluka: Pajač neće suditi do kraja sezone, Grezdi prijeti jedna od najtežih kazni?

Na današnjoj Komisiji za suce, Pajač bi mogao biti ‘skinut‘ sa sudačke liste do kraja sezone.
Autor: Tomislav Juranović/Davorin OlivariObjavljeno: 02. lipanj 2020. 11:53

Tri ključne točke prijepora nadvile su se nad polufinale Kupa, u kojem je, posve je jasno, glavni sudac Igor Pajač izgubio konce i utakmicu odveo u kaotični klimaks.


Iz Osijekova su tabora krenule otrovne strelice, javila se i Rijeka, a slijedom svega pokušali smo od kompetentnih ljudi doznati njihovo mišljenje glede prologa koji je režirao Pajač. Marijo Strahonja svoje je viđenje dao sinoć na HTV-u, Mateo Beusan ispričao se jer nije gledao utakmicu, a Bruno Marić je kao glavni edukator VAR-a u Hrvatskoj ostao svezan pravilnicima koji nalažu šutnju. Pokušali smo, ipak, barem neslužbenim kanalima doći do mišljenja struke, a ona jasno kažu da se - Pajač u suradnji s (A)VAR kolegama, Jovićem i Krmarom, posve pogubio.


- Tri su detalja sporna; prvi je prekršaj Lončara u 4. minuti, koji je imao i elemente potencijalnog crvenog kartona, te je VAR morao sugerirati Pajaču pregled snimke, no kako nije, Pajač je nesankcioniranjem, pa makar i javnom opomenom, dao zeleno svjetlo za “rat” na terenu. Dao je Rijeci “otvorene ruke”. Potom je uslijedilo krivo isključenje Kleinheislera, očito pod utjecajem te greške iz prvog dijela i bespotrebne kompenzacije, no ovdje VAR nije zakazao, jer se on aktivira samo prilikom dodjeljivanja izravnog crvenog kartona. Treći je problem, jasno, kazneni udarac. Da je Pajač otišao pogledati snimku i pratio protokol, dobio bi za pravo da adekvatno stoji iza svoje odluke, no ujedno mu je i VAR morao dati do znanja da pregledom snimke dodatno procijeni donesenu odluku. Ovako, svojim je suđenjem direktno mijenjao tijek utakmice - govore nam neslužbeni kanali, dodajući:


- S obzirom na težinu i značaj utakmice, pa i činjenicu da se nogomet vratio nakon tri mjeseca te kako su suci upozoravani da je ovo prilično osjetljiv dio sezone, jasno je da su takve greške nedopustive, pogotovo jer sudac napokon ima VAR na koji se može osloniti, da mu služi kao korektiv ili dodatna potvrda. Umjesto da nakon prve greške sudac uzme kontrolu nad utakmicom, on je kasnije ulijetao u nove greške, čime je potpuno izgubio nadzor. S obzirom na sve to, kao i očiti manjak kvalitetne komunikacije, posve je jasno da se radi o neprolaznoj arbitraži, o kojoj će danas odlučivati i Komisija za suce.


To je potvrdio i povjerenik za suce Ante Kulušić, ustvrdivši da nije “zadovoljan suđenjem” te kako smatra “da se nije adekvatno koristila VAR tehnologija...”.

Konkretnije, iz neslužbenih izvora doznajemo da bi na današnjoj Komisiji za suce, Pajač mogao biti “skinut” sa sudačke liste do kraja sezone.


Osijeku to, jasno, neće biti dovoljna utjeha...

Grezda bi mogao biti kažnjen neigranjem šest utakmica

Što prema pravilniku HNS-a mogu očekivati najveći grješnici s Rujevice

Bilo je vruće na Rujevici, svašta se vidjelo za vrijeme utakmice, ali i nakon nje. Kakve sankcije očekuju glavne aktere, primarno Erosa Grezdu koji je šakom udario Antonija Mirka Čolaka na parkiralištu, te pomoćnog trenera Osijeka Karla Primorca koji je po izvješću vrijeđao suca Pajača?

Time će se baviti Disciplinska komisija HNS-a koja će se po našim saznanjima sastati u četvrtak ili petak. Da ne bude zabune, disciplinski sudac HNS-a Alen Klakočer bavi se samo HNL-om, ne kup-natjecanjem, tako da on ne odlučuje u ovom slučaju. Probali smo doći do nekog od članova Disciplinske komisije HNS-a, ali oni po riječima glasnogovornika HNS-a Tomislava Packa ne komuniciraju s medijima, nego sve ide preko njegova ureda.

Poslali smo naša pitanja glasnogovorniku, a on nas je uputio na Disciplinski pravilnik HNS-a gdje se može saznati kakve su kazne predviđene za slučajeve koji su se dogodili na Rujevici. Disciplinski pravilnik Hrvatskog nogometnog saveza, točnije članak 57., govori kako će onaj nogometaš koji fizički napadne svojeg ili suparničkog igrača na igralištu ili izvan njega biti kažnjen:

- Zabranom igranja od dvije do šest utakmica, a u težim slučajevima, kada se utvrdi da je igrača ozlijedio ili ako se utvrdi da je igrač-napadač imao namjeru teže ozlijediti, bit će kažnjen zabranom igranja u trajanju od šest mjeseci do dvije godine, zabranom igranja od četiri do 12 utakmica ili u onim težim, radikalnijim slučajevima isključenjem iz nogometne organizacije.

Na prvi pogled, Grezda bi mogao biti kažnjen, dakle, zabranom igranja od dvije do šest utakmica. Teško će biti ustvrditi da je napadač Osijeka imao namjeru teže ozlijediti Čolaka, da bi dobio rigoroznu kaznu od šest mjeseci do dvije godine.

Makar, naravno, može se uvijek raspravljati je li šaka u glavu pokušaj teže ozljede. Eros Grezda još nije ni pod kakvom sankcijom, jer nije dobio crveni karton s obzirom da se sve događalo nakon utakmice.

Njega je samo delegat evidentirao u zapisnik kad je dobio informaciju da se dogodio incident, a izvješće delegata predano je Disciplinskoj komisiji koja će ovaj tjedan donijeti odluku. Kad se pak radi o Karlu Primorcu, onda bi se trebao pogledati članak 53 koji kaže...

- Tko se nesportski ponaša prema sucu/sucima utakmice riječima, pokretima, gestama ili na drugi način za vrijeme igre, poslije igre, na igralištu ili izvan njega, bit će kažnjen: a) ukoliko se radi o nedopuštenom prigovoru na odluku suca, bez psovanja ili vrijeđanja upozorenjem, ukorom, novčanom kaznom, zabranom igranja do jednog mjeseca, zabranom igranja do dvije utakmice ili zabranom obavljanja funkcija do jednog mjeseca b) za naguravanje/odguravanje ili psovanje ili vrijeđanje suca, zabranom igranja od jednog do šest mjeseci zabranom igranja od dvije do dvanaest utakmica, ili zabranom obavljanja funkcija od jednog do šest mjeseci.

Dakle, prema izvješću s utakmice, Karla Primorca očekuje kazna od jednog do šest mjeseci. (D.Olivari)

Linker
17. lipanj 2020 00:18