Paolo Tramezzani i Marko Livaja
 RONALD GORSIC/CROPIX
KLASA ZA SEBE

Čovjek kojeg je sam dragi Bog poslao u Split: Rođeni je lider, cijela svlačionica u njemu vidi idola!

U najzrelijim godinama i najboljim danima, u očekivanju transfera života, vratio se u Hrvatsku!
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 05. travanj 2021. 21:57

S dva je vrhunska poteza Hajdukov napadač Marko Livaja (27) riješio Lokomotivu, spektakularan pogodak i točna asistencija donijeli su Splićanima 2:0 pobjedu u Kranjčevićevoj. U ne odveć lijepom dvoboju presudila je Livajina kvaliteta, Lokomotiva takvog igrača nema i sve je otišlo na Hajdukovu stranu, iako splitska momčad nije ostavila tko zna kako dobar dojam. Ali, imali su Livaju...

Nestašni dečko hrvatskog nogometa dosad je promijenio čak devet klubova, sa 17 godina napustio je Hajduk i otišao u Italiju, u Inter, da bi nakon toga, u ovih devet godina, igrao još u Švicarskoj, Rusiji, Španjolskoj i Grčkoj. I u svakom je klubu igrao promjenjivo, forma mu je oscilirala, a u Grčkoj, svojoj posljednjoj inozemnoj destinaciji, najduže se zadržao (tri i pol godine) i odigrao najbolje utakmice u karijeri.

Razlog dolaska

I sada slijedi paradoks: u najzrelijim godinama i najboljim igračkim danima, u očekivanju transfera života (a ponuda je bilo i ima ih!), Livaja se vratio u Hrvatsku! Jasno je da ga Hajduk ne može platiti onoliko koliko doista vrijedi i znači za splitsku momčad, ali Marko Livaja je lako pronašao svoju računicu i razlog dolaska na Poljud do ljeta.

S AEK-om se, naime, nije dogovorio oko produženja ugovora. Gdje je nastao problem? AEK mu je, kako su zimus pisali grčki mediji, nudio po sezoni milijun eura, no hrvatski je napadač tražio 20 posto više. Klub na to nije pristao, pa je Livaja proglašen viškom i rekli su mu da na njega više ne računaju. Raskinuli su ugovor, pa je Livaja, kao slobodan igrač, ne čekajući ni sekunde, došao u Split, najvažnije mu je bilo da kontinuirano igra. A Prva HNL sjajna je odskočna daska za (novi) odlazak u inozemstvo...

Livaja je imao nekoliko unosnih ponuda tijekom igranja u AEK-u, međutim čelnici grčkog kluba sve su to odbijali, najveće su ponude, kako su pisali Grci, po četiri milijuna eura, poslali Al Wahda (UAE), te talijanski klubovi Sampdoria i SPAL. Ali, AEK je tražio više i na kraju ostao bez svega. A Livaja predobro zna da će, nastavi li dobro igrati, ponude opet doći, a i sigurno je s Hajdukom dogovorio minimalnu odštetu, pa će veći dio transfera ostati na njegovu računu.

O igračkim se kvalitetama Livaje sve predobro zna, definitivno je igrač koji radi razliku na terenu. Odlično se snalazi na svim napadačkim pozicijama, vrstan je dribler, ubojit strijelac, ali i nesebičan i kreativan dodavač. K tome, ima osobine vođe, a u ovoj Hajdukovoj momčadi lako se nametnuo kao lider na terenu.

Zašto Livaja dosad ipak nije napravio nešto više u karijeri, iako je po talentu to svakako trebao napraviti? Problem je očito bio u vrućem temperamentu, u neukrotivom karakteru i velikom egu. Nerijetko je, naime, bio nervozan tijekom igre, lako je gubio živce i svađao se sa sucima, koji su ga kažnjavali kartonima.

Ulazio je i u konflikte s trenerima, samodisciplina mu nikad nije bila jača strana, malo mu je trebalo za autodestruktivnu eksploziju. Zbog tog je “kratkog fitilja” nerijetko propuštao utakmice, a i došao je na loš glas, posebno u sudačkim krugovima, arbitri su ga znali kartonirati i za oštar pogled.

U Hajduku, zasad, nema takvih problema. Djeluje smireno i zrelo, a olakotna mu je okolnost svakako i spoznaja da cijela svlačionica u njemu vidi idola! Na nedodirljivi ga je pijedestal postavio i trener Paolo Tramezzani, svjestan je Talijan da mu je sam dragi Bog poslao igrača koji za klasu odskače od ostalih, radi razliku na travnjaku i donosi bodove. I sve dok bude tako, bit će i mir u Hajdukovoj kabini.

Iako, nikad ne treba isključiti mogućnost da Livaja izgubi živce i plane na terenu, ugleda li među tisuću zelenih jednu žutu vlat trave...

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
16. travanj 2024 13:39