Matjaž Kek i Damir Burić
 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
MATJAŽ KEK ZA SN

Čovjek koji je Hajduk dobio 12 puta: ‘Rijeka umorna? Ma kakvi, ovo im je najveća utakmica u Hrvatskoj!‘

‘Hajduk je u izgradnji i ide dobrim putem. Jedna stvar će danas jako nedostajati - rekao je.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. prosinac 2020. 12:10

Jadranski derbi danas je na Poljudu. Majstori s mora dočekuju Neveru s Kvarnera. Umiveni Hajduk sa šamponom koji je istisnuo Boro Primorac kontra momčadi Simona Rožmana, koja je na gostovanju u Europskoj ligi uzela bod Real Sociedadu, vodećoj momčadi Primere. Splićani su na ljestvici bod ispred Riječana, ali i s dvije utakmice više. Priča koja se danas događa u Splitu nudi definitivno intrigantan događaj, iznimno zanimljiv okršaj.

U predvečerje Jadranskog derbija, okrenuli smo broj Matjaža Keka, čovjeka koji je za Hajduk bio "božja kazna". Dok je trenirao Rijeku gotovo da četiri i pol godine nije znao za poraz od Splićana, 19 puta je vodio Riječane protiv Hajduka i samo jednom je izgubio, na Rujevici, nikad na Poljudu! U svim tim utakmicama 12 puta je današnji slovenski izbornik nokautirao Hajduk, šest puta remizirao...

Ipak, prije nego što će nam nešto kazati o derbiju, veliki slovenski stručnjak htio je nešto kazati o uspjesima hrvatskih kubova u Europi.

- Četvrtak je uistinu bio lijep dan za hrvatski nogomet. Dinamo je zaista suvereno došao do europskog proljeća, dominantno je promarširao skupinom. Nadopunio je europske uspjehe od protekle dvije sezone, s novim igračima, s novom energijom novog stručnog stožera. Dinamo doista svi trebaju poštivati. Kad u pet utakmica u skupini ne primiš niti jedan pogodak, onda je to fenomenalno. Ne samo to, mene je impresioniralo kako je Dinamo odigrao u Rotterdamu. Odigrali su frajerski, rekao bih čak malo bezobrazno! Od početka su se nametnuli Feyenoordu, odlučili pobjedom osigurati prolaz. Ta momčad je iznimno samouvjerena, kvalitetna. Dinamo je svoju moć demonstrirao na vhunski način - kazao nam je u uvodu Kek.

Kad je u pitanju njegov bivši klub Rijeka, slovenski stručnjak će kazati...

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

- Rijeka je nagrađena bodom za sve one utakmice koje je u skupini odigrala prije. Dobro, u utakmici protiv takve kvalitetne momčadi kao što je Real Sociedad potrebno je da nešto obrani i vratar, da u nekim trenucima imaš i ponešto sreće. Međutim, Riječani su već prije bili blizu osvajanja bodova, četiri poraza su ih sigurno pekla. Ali, u Španjolskoj su se predstavili odličnom, vrhunskom organizacijom igre u defenzivi, tako da su taj bod zaista zaslužili. Rijeka je iskoristila kvalitetu, u momčadi ima igrača koji već imaju iskustva na međunarodnoj sceni. To se posebno vidjelo u zadnjih deset-petnaest minuta kad je trebalo malo smiriti igru, pametno, da se tako izrazim, "ukrasti nešto". Bod protiv Real Sociedada je sigurno podstrek za dalje, potvrda orijentiranosti u novom smjeru i dobivanje velikog samopouzdanja za dalje.

Tu smo, eto, došli do današnjeg derbija, okršaja na Poljudu.

- Utakmica s Hajdukom je za Rijeku najveća utakmica u HNL-u! Bit će to sigurno sjajan derbi. Velika, velika je šteta što neće biti atmosfere na tribinama. Hajduk se ovog trenutka slaže. U svim segmentima. Splićani idu u dobrom smjeru, s pozitivnom, zdravom energijom, koja se već u nekim elementima vidi na terenu. Boro Primorac nije slučajno bio toliko godina desna ruka Arsenea Wengera, znamo što Wenger znači u svjetskim okvirima. S druge strane, Rijeka ima posebnu energiju koja plijeni. Takve utakmice kao današnja su one koje nose, zato očekujem zaista zanimljiv i do kraja neizvjestan derbi u kojem je sve moguće kad se radi o konačnom rezultatu.

Hoće li Rijeka ipak biti pomalo umorna nakon iscrpljujućeg ogleda protiv Reala Sociedada, je li to možda svojevrsna prednost Hajduka?

- Ne, ne! Čak mislim da je ta utakmica jako puno donijela Rijeci, da će im činjenica da su ostali neporaženi protiv vodeće momčadi Primere dati ogromnu dozu samopouzdanja i vjere u vlastite sporobnosti. Taj bod je veliki zamah pred Jadranski derbi za Rijeku! Ogroman. Da, vjerojatno postoji umor, teška utakmica, putovanje... Međutim, kad napraviš takav rezultat, onda je to nešto veliko, najbolje što može biti. Rijeci je proteklih tjedana nedostajao taj natjecateljski ritam, natjecateljska forma izazvana koronom i utakmicama koje su bile odgođene. Siguran sam da ćemo gledati pravu Rijeku, pravi Hajduk, pravi derbi. Da su još navijači na tribinama, bio bi to potpuni spektakl.

Morali smo ga pitati naravno o priči koja se još uvijek vrti, makar mnogo sramežljivije nego prije. O onoj priči da će na kraju ipak preuzeti Hajduk. Jer, novi predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić uvijek nekako u svojim istupima, onako, rekli bismo po skrivečki, ostavlja otvorenom mogućnost da bi Matjaž Kek na kraju mogao na klupu Bilih. Zato smo ga izravno pitali postoji li mogućnost njegovog angažiranja u Hajduku?

- Ne bih to komentirao. Niti to više ne mislim komentirati...

Znači li to da definitivno ostaje izbornik Slovenije s kojom je polučio uspjeh plasiravši se u B elitu Lige nacija?

- Skupina s Grčkom i Kosovom je bila dosta nezgodna. Bili smo prvi, odigrali smo par stvarno dobrih utakmica. Pokazali smo potencijal reprezentacije, predstavili mnogo novih igrača. Mene posebno zanima taj potencijal. Puno toga se dobroga može posložiti. U zadnjoj utakmici dogodio nam se - Jan Oblak. Ako Hrvatska ima Modrića ili Portugal Ronalda, zašto mi ne bismo imali Oblaka? Odradili smo pametnu utakmicu, pokazali smo karakter. Sve me to veseli, a sad čekamo ždrijeb za Svjetsko prvenstvo. Letvicu smo podigli visoko, od trenda koji je u reprezentaciji išao prema dolje, podigli smo prema gore. Treba se poštivati naš rezultat, ali se ne treba bahatiti, moramo ostati skromni i ponizni. Moramo još dosta toga posložiti da bismo bili kvaliteni i dostigli rezultate koje je Slovenija već imala. Odradili smo kvalitetan ciklus, sad idemo dalje - zaključio je Matjaž Kek

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 20:34