CROPIX
HAJDUKOV TALISMAN

Čovjek koji je preporodio Hajduk! On je klasa koja stvara razliku, a posljednjim potezom to je i dokazao

Bila je to minuciozna kombinacija koja se, kako se kasnije saznalo, uvježbavala na treningu
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 08. travanj 2021. 21:09

Uspoređivati bilo kojeg našeg nogometaša, makar i približno s igračima klase Messija, Neymara i nekog od tih super klasa, uzaludan je, pa i nedostojan pokušaj. Ali potez kojim je Marko Livaja u zadnjim sekundama utakmice između Hajduka i Slaven Belupa otvorio priliku turskom napadaču Nayiru Umutu da izjednači rezultat na 2-2 i spasi svoju momčad od poraza zaista predstavlja vrhunac nogometne klase. Baš iz repertoara igrača svjetskog kalibra.

Dakle, "bijeli" su se, protivno očekivanjima protiv momčadi Tomislava Stipića, našli u bezizglednoj situaciji, činilo se da je trijumf gostiju na Poljudu neminovan. A onda je stupio na scenu mag Marko Livaja, on je iz akcije prigodom izvođenja slobodnog udarca petom proslijedio loptu Umutu, kojemu nije bilo teško postići gol za 2-2. To je bila minuciozna kombinacija, kako se kasnije saznalo, uvježbavana na treningu.

Glupa reakcija

Trener Hajduka Paolo Tramezzani bio je oduševljen:

- Prije dva mjeseca nešto ovako nismo mogli izvesti. Vježbamo na treningu razne modele izvođenja slobodnih udaraca, tako i ovaj pomoću kojeg smo došli do izjednačenja.

Turski napadač Nayir Umut protiv Belupa je polučio dva gola, oba na asistenciju Livaje, onaj prvi poslije preciznog prizemnog centaršuta koji je lako bilo pretvoriti u pogodak:

- Marko mi pripremi prave prilike, svaki njegov centaršut ili proigravanje dovode me u šansu. Livaja je čudesan igrač.

Hajduk je protiv Slaven Belupa zbog glupe reakcije Nihada Mujakića već u 42. minuti bio oslabljen, stoper splitske momčadi poslije koškanja ošamario je Lulića i zaslužio crveni karton. Mujakić se poslije utakmice ispričao treneru, suigračima i navijačima Hajduka, poručio je:

- Svjestan sam da moja reakcija nije bila primjerena i da je dovela do rezultata koji nismo željeli. Reagirao sam neprikladno, suprotno mom odgoju i onome što se od mene očekuje. Trudim se, izgaram i svim srcem borim se na svakoj utakmici za dres koji nosim i klub koji iznimno cijenim i poštujem, ali mladost i moja velika želja doveli su do nesmotrene reakcije.

"Bijeli" su se tako našli na rubu poraza, ali se nisu dali, tražili su mogućnost izjednačenja. Istini za volju do te zadnje prigode u sudačkom vremenu igrali su nervozno, bez pravog načina, uglavnom s nastojanjem da što prije dođu do izjednačenja, pa su često griješili.

Igrač koji stvara razliku

Sad se može zaključiti da je Marko Livaja po svemu ispunio očekivanja, on je po svojem učinku prava senzacija "bijelih", najbolji igrač Hajduka, koji je po svojem dolasku na Poljud totalno preobrazio momčad trenera Paola Tramezzanija.

Otkako je Livaja stigao iz atenskog AEK-a, krajem veljače, i odmah zaigrao na Rujevici protiv Rijeke, "bijeli" su na šest utakmica u prvenstvu osvojili čak 14 bodova! Četiri pobjede - Rijeka 1-0, Varaždin 2-0, Šibenik 1-0 i Lokomotiva 2-0, uz dva neodlučena rezultata - u gostima protiv Gorice 1-1 te sada na Poljudu protiv Slaven Belupa 2-2. To je bilanca splitskog kluba s Livajom u sastavu. I kad bi se kojim slučajem računao plasman na tablici na temelju šest posljednjih kola, Hajduk bi po bodovima bio u vrhu ljestvice: Dinamo 16, Hajduk 14 i Osijek 13 bodova.

Livaja je, lako je zaključiti, preporodio Hajduk, svojim igrama je umnogome pomogao treneru Tramezzaniju, koji mu je, poslije utakmice u Kranjčevićevoj i pobjede "bijelih" protiv Lokomotive od 2-0, u četiri oka izrekao riječi zahvalnosti. Imao je i razloga, Livaja je igrač Hajduka koji stvara razliku, ali tu treba istaknuti i Nayira Umuta, jer njih dvojica savršeno djeluju, baš ubojito. I dok turski napadač svaki svoj gol proslavi na goropadan način, dotle Livaja, svjestan svojih sposobnosti, ima suzdržani gard, čak indiferentan.

Marco Fossati izveo je slobodni udarac poslije kojeg je stiglo izjednačenje na 2-2, on je nakon utakmice reagirao objavom na Instagramu: "Siao un grande, grandissimo gruppo" (mi smo velika, najveća grupa).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 19:15