Ivan Peric / CROPIX
8. KOLO PRVE HNL

ČUDESAN POVRATAK VARAŽDINA U SAMOJ ZAVRŠNICI Osijek je imao uvjerljivo vodstvo sve do kraja, a onda je Skenderova momčad primila dva gola u tri minute

Pretposljednji susret 8. kola Hrvatske nogometne lige odigrali su Osijek i Varaždin. Osijek je vodio sve do 89. minute pogocima Marića i Igora Silve, a onda su Varaždinci u čudesnoj završnici došli do izjednačenja 2:2 nakon što su golove postigli Đurasek i Lisakovič.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. rujan 2019. 18:25

OSIJEK - VARAŽDIN 2:2 (Marić 26', Silva 42'/Đurasek 89', Lisaković 90+2')

Osijek: Ivušić - Škorić, Šutalo, Majstorović - Silva, Jugović, Kleinheisler, (od 79. Lopa), Pilj (od 72. Žaper), Šorša - Marić, Mance (od 59. Ndockyt).

Trener: Dino Skender.

Varaždin: Nevistić - D. Perković (od 41. Glavina), Stolnik, Adžić, Štefulj - Guera, Đurasek - Posavec (od 69. Vuk), Težak (od 82. Turčin), Kolarić - Lisakovich.

Trener: Borimir Perković.

U utakmici 8. kola Prve HNL u Osijeku su nogometaši Osijeka i Varaždina odigrali 2-2 (2-0) nakon što su Osječani do 89. minute vodili s 2-0.

Osječani su poveli golom Mirka Marića iz slobodnog udarca s 18 metara, a na 2-0 je povećao Brazilac Igor Silva nakon solo-prodora u kojem je prošao čak četvoricu igrača gostiju i zabio. U drugom poluvremenu igrao se jako loš nogomet i nitko nije ni sanjao da će gosti u samoj završnici postići dva gola i izbjeći poraz.

Iz osječkog kuta gledanja sve je bilo po planu. Do pred kraj utakmice. A onda su već grogiranom protivniku i od svih otpisanog omogućili i povratak u igru i dolazak do velikog i zasluženog boda.

Nije trener Bijelo-plavih Dino Skender odustao od svoje najčešće formacije. Opet su oni počeli igru u rasporedu 3 - 5 - 2. Ali, promjena je bilo. U udarnom sastavu. Na klupi za pričuve je ostao mladi vezist Mihael Žaper a strateg domaćina je od prve minute u "vatru" poslao Brazilca Silvu zbog čega je Šoršu prebacio na lijevu stranu koja je upražnjena ozljedom Bočkaja. A starter je bio i iskusni Jugović. Odabir udarne momčadi naviještavao je da će domaćini igrati vrlo ofanzivno. Nije ni gostujući trener Borimir Perković ostao pri onom što je kao njegov udarni sastav bilo najavljeno. Ni u formaciji ni u prezimenima, a tko je izabrao bolje i drugog više iznenadio vidjelo se tijekom utakmice.

Nisu se uspjeli domaćini nametnuti, kako su sigurno željeli, od samog početka utakmice. Zaškripalo je u njihovom srednjem, veznom redu, a i prečeste su bile pogreške svih u predaji lopte. Varaždinci su se bolje snašli. Čak su i prvi zaprijetili. U 11. minuti je Posavec udarcem s 18 metara dobro protegnuo i provjerio budnost vratara Ivušića, ali ovaj je bio oprezan i loptu upućenu poluvisoko u njegovu lijevu stranu skrenuo u korner. I četiri minute kasnije Ivušić je morao spriječiti Lisakovicha koji se sjurio ka njemu, ali i tada je bio siguran. Osijek kao da se tražio u igri, ali vrijeme je odmicalo, njegovi su navijači nakon petnaest minuta utakmice počeli s izražavanjem nezadovoljstva.

Možda je to i malo potaklo njihove ljubimce, pa su u 20. minuti izveli koliko toliko smislen napad. U stvari Silva je prošao desnom stranom pa ubacio loptu za Mancea, ali kada mu je ona dolazila već je bio u padu i nije uspio zaprijetiti vrataru Nevistiću pa je glavom pucao preko vrata. A onda je ipak Osijek došao u vodstvo. Dobro izvedenim slobodnim udarcem Marića i nespretnom intervencijom njegovim udarcem iznenađenog vratara Nevistića.

Rezultatska prednost je Bijelo-plave potaknula na nešto angažiraniju igru ka protivničkom kaznenom prostoru. Malo je nedostajalo da u 37. minuti i drugi slobni udarac opet promijeni rezultat. Pilj je ovaj puta bio izvođač s lijeve strane, opet je to bilo s udaljenosti od dvadeset metara. Prebacio je živi zid Varaždinaca, ali je lopta pogodila gredu. Ipak do odlaska na odmor Bijelo-plavi su uspjeli povećati svoju prednost. Ovaj puta je mrežu gostiju zatresao Igor Silva u 42. minuti. Otvorili su time potpuno put u pobjedu jer vidjela se razlika u kvaliteti sučeljenih protivnika i samim tim nemoć Varaždina da moguće zakomplicira situaciju i konačan ishod učini neizvjesnim. I trener domaćih Skender je rano zaključio da je tako, pa je već u 59. minuti povukao iz igre malo zapaženog Mancea i dao prigodu za debitantsku minutažu Merveilu Ndockytu, napadaču iz Konga. A dobar prodor Šorše po lijevoj strani u 63. minuti Marić je završio udarcem u vratnicu.

Bio je to jedan od ne baš čestih bljeskova domaćih igrača, jer nisu oni suviše zapinjali i trošili se, svjesni da su pitanje pobjednika riješili u prvom poluvremenu. Tko im može zamjeriti. Staro je pravilo da cilj opravdava sredstvo. ali osjetilo se, u zraku je visjelo da bi moglo doći do velikih neugodnosti po njih. Prvi puta su moglio biti kažnjeni u 77. minuti jer je Lisakovich iskosa s lijeve strane uzdrmao vratnicu njihovih vrata. A kazna za opuštanje Osijek je ipak stigla u 89. minuti kada je Đurasek savladao Ivušića iz slobodnog udarca. Još i veća kada je u 90. minuti Lisaković uspio poravnati i prirediti veliko iznenađenje. Revoltirani gledatelji su se potom obrušili na Osijekovog trenera traželi njegov odlazak.

OSIJEK - VARAŽDIN 2:2 (Marić 26', Silva 42'/Đurasek 89', Lisaković 90+2')

OSIJEK: Ivušić - Škorić, Šutalo, Majstorović - Šorša, Pilj, Silva, Kleinheisler, Jugović - Marić, Mance

VARAŽDIN: Nevistić - D. Perković, Stolnik, Adžić, Štefulj - Bajandouh, Posavec, Đurasek, Kolarić - Lisaković, Težak

----------------------------

KRAJ: Završilo je 2:2 u Gradskom vrtu, Kohorta zaziva Skenderov odlazak.

90+2' GOOOOOL! Varaždin je izjednačio. Lisaković nakon kontre zabija za 2:2. Nevjerojatan povratak gostiju!

89' GOOOL! Varaždinci smanjuju lijepim pogotkom Đuraseka. Je li ostalo dovoljno vremena za izjednačenje?

63' Nova stativa, ovoga puta Marića. Bila je ovo možda i najljepša akcija domaćih na utakmici. Ipak, gola nije bilo.

POLUVRIJEME: Vode domaći s 2:0 i imaju sve pod kontrolom.

42' GOOOL! Evo ponovo bijelo-plavih u slavlju. Sve je sam napravio Igor Silva za 2:0. Obrana Varaždina nije se iskazala ovom prilikom.

37' Pilj je pogodio vratnicu! Opet je u pitanju bio slobodan udarac, ne bi ništa mogao Nevistić, ali se do novoga pogotka ispriječio okvir gola.

26' GOOOOL! Osijek vodi 1:0. Sjajan pogodak iz slobodnog udarca zabio je Mirko Marić!

1' Utakmica je počela.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 09:40