VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
‘MORAMO BITI PRAVI HAJDUK‘

Dambrauskas: Livajin žuti u Rijeci je vrijedilo dobiti, mogu vam navesti 10 razloga zašto

‘Rijeka je prošlost. Sve će biti bačeno u vjetar ako ne pobijedimo Istru‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. studeni 2021. 11:41

Trener Hajduka Valdas Dambrauskas najavio je novu utakmicu na Poljudu, sutrašnji susret s Istrom.

Čestitali su novinari Dambrauskasu na pobjedi u Rijeci, ali pritom i primijetili kako je iznenadio s Krovinovićem u početnoj postavi. Pripremate li neko novo iznenađenje za Istru ?

- Možda sam vas iznenadio, ali takva je bila situacija. Dan za danom smo pratili situaciju s Krovinovićem. Pokušao sam biti iskren, jer pred utakmicu je bio u puno boljem stanju. Primjerice, Vuković bi se trebao priključiti sljedeći tjedan. Za sutrašnju utakmicu imamo Krovinovića i Fossattija, ali nema Kačaniklića i Diamantakosa na koje ne računamo za dvoboj s Istrom.

Kako ćete smiriti navijačku euforiju nakon pobjede na Rujevici ?

- Kada pobijedite s toliko emocija i energije, takva proslava i ugodno stanje u kojem se nađite, ništa ne znači za sljedeću utakmicu. Moramo biti spremni za Istru, jer Rijeka je prošlost. Sve će biti bačeno u vjetar ako ne pobijedimo Istru. Koncentrirani moramo biti samo na sutra, a ne na prošle utakmice. Morate biti fokusirani, jer najvažnija utakmica za Hajduk je sutra sa Istrom.

Doima se Istra čak i važnijom nego li je bila Rijeka.

- Svaka je utakmica bitna, i Rijeka i svaka koja dolazi. Lokomotiva, pa Dinamo. Ne žurite, ne skačite naprijed. Idemo utakmicu po utakmicu i samo ćemo takvo razvijati momčad i napredovati.

S kojim elementima igre niste bili zadovoljni u Rijeci ?

- Zadovoljan sam karakterom i momčadskim duhom. U obrani pak nismo bili na najboljoj razini. Kalinić nas je spašavao, prvi dio nismo napravili neke značajnije šanse. U prvom dijelu nam je nedostajalo snage za osvajanje lopte, osvojili smo tek 22 % napadačkih dvoboja. Kada smo promijenili intenzitet utakmice u drugom dijelu, više Rijeka nije dolazila u naš kazneni prostor. Ali, moramo podići igru naših stopera. Pogreške se događaju, ali želim vidjeti Hajduk koji više kontrolira utakmicu. U redu, bila je to utakmica s jakim protivnikom na gostovanju, ali moramo biti jači, bolji nego li smo bili u Rijeci.

image

Valdas Dambauskas

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Hoćete inzistirati i dalje na formaciji s tri stopera ?

- Ne inzistiram na ničemu, gledam utakmicu po utakmicu. Gledam kako je najbolje napasti i kako je najbolje posložiti obranu. Kada to sve znam, onda kreiram momčad i formaciju. Nisam inače ljubitelj igre s tri stopera, više volim s jednim napadačem viška, ali kada treba, poslužimo se i takvom taktikom. Moj posao nije jednostavan naći poziciju za svih, ali imamo odličnu momčad i svaku utakmicu želim pronaći najbolji sastav.

Istra je relaksirana, opuštena, bez pritiska rezultata na Poljudu. Uz to, najavljuje se i kiša.

- Ne uzimam alibije tipa sudac, vrijeme, putovanje, navijači, bez navijača, COVID... nema opravdanja. Istra je vrlo zanimljiva momčad, ako bi ih opisao u nekoliko riječi, ako im pustite da igraju, oni će igrati. Kombinatorno, bez nabijanja i preskakanje igre. Naš je zadatak da im ne dopustimo igrati. Trebat će nam više strpljenja, biti bliže igračima, više kreativnosti, mentalne snage. Moramo ponavljati, i stalno biti strpljivi. Nije laka utakmica, ali lagane utakmice i nema u HNL-u, zato moramo biti Hajduk. Pravi Hajduk koji će pritisnuti Istru.

Koliko je momčadi poraslo samopouzdanje nakon pobjede u jadranskom derbiju ?

- Prerano je pričati o tome, treba vidjeti u nizu utakmica. Samopouzdanje dolazi iz serije dvoboja. Pričat ćemo o samopouzdanje kasnije, kada odigramo još utakmica.

image

Valdas Dambrauskas

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Prvenstvo se ne rješava u derbijima, staro pravilo kaže da je važno dobiti "manje utakmice".

- Točno tako. S Rijekom smo 1-1 u pobjedama, zato je bitno što više bodova osvojiti s ostalim suparnicima. Tu se stvara razlika u šampionskoj utrci.

Livaja je dobio nepotrebni žuti karton, jer još jedna javna opomena udaljuje ga iz sljedeće utakmice, a svaka je važna u šampionskoj utrci..

- Ne idem u detalje, ali vrijedilo je dobiti žuti karton. Mogao bih vam reći 10 razloga za takav stav. Međutim, previše pričamo o tome kako se dobiva prvenstvo. Tu smo da se koncentriramo na sutrašnju utakmicu.

Čestitke juniorima na ulasku u sljedeće kolo, kako vidite napredak igrača iz podmlatka Hajduka?

- Sve pohvale našim juniorima na ulasku u sljedeću rundu, Akademija Hajduka nije najbolja samo u Hrvatskoj, nego je jedna od najboljih u Europi. Vrlo sam zainteresiran za proces rada i integraciju mladih igrača za prvu momčad. Nije to lagani proces, ali svaki trening imamo dva igrača iz juniora koji treniraju s nama. Dalje će sve biti u njihovim rukama, oni trebaju dobiti kredit, ali moraju taj kredit i vratiti. Dobit će šansu, ali na njima je da je iskoriste.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 02:19