Samuel Emem Eduok
 VOJKO BASIC/CROPIX
POKLOPILO SE!

Dinamo i Hajduk istoga dana ‘prekrižili’najplaćenije napadače, dan odlučnih trenerskih poteza!

Treneri su ‘otpisali‘ igrače od kojih su u bližoj ili davnijoj prošlosti puno očekivali
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. lipanj 2020. 07:52

Poklopilo se slučajno, ali istoga dana, u subotu, Dinamo i Hajduk ‘prekrižili’ su za važne utakmice svoje najskuplje igrače, napadače od kojih su u bližoj ili davnijoj prošlosti, puno očekivali.

Samuel Eduok zakasnio je na doručak prije polaska za Zagreb na utakmicu s Lokomotivom, Igor Tudor nije ga želio čekati niti slušati opravdanja, autobus za Zagreb krenuo je bez njega. Vjerojatno je i uzalud Ojore Oka, Eduokov zastupnik, za dalmatinskiportal objašnjavao kako Eduok daje sve od sebe za Hajduk, kako nije vidio na vrijeme poruku o promjeni rasporeda u WhatsApp grupi...

Takva će opravdanja teško proći, pa iako u Hajduku nisu donijeli konačno rješenje, iako je kazna zasad jednokratna, jasno je da je Nigerijac napravio jedan veliki korak ka definitivnom odlasku s Poljuda. Nije Igor Tudor preveliki zaljubljenik u njegove ukupne nogometne performanse, jest, zabio je čovjek devet golova ove sezone, ali malotko je njime u potpunosti zadovoljan.

Obrambene navike nisu mu jača strana, ponašanje također, voljni moment često upitan, a kao napadač dobio je u HNL-u ove sezone već šest žutih kartona... Uglavnom, za oko 600-700 tisuća eura godišnje, više problema nego koristi. I zato, ne treba čuditi ako Hajduk u idućem razdoblju odluči riješiti se Eduoka, zauvijek. Svakako, ova epizoda uoči važne utakmice u Kranjčevićevoj Splićanima samo može biti povod i saveznik u toj namjeri.

image
Mario Gavranović
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Nekoliko sati kasnije postalo je očito i da Dinamo više na računa na svog najskupljeg igrača. Mario Gavranović nije bio u zapisniku susreta protiv Gorice. Iako je tjedan dana ranije čak i ušao s klupe u Kranjčevićevoj, kao džoker s klupe protiv Lokomotive. Znalo se da Gavranoviću istječe ugovor, da će otići na kraju sezone, ali ispalo da je ‘prekrižen’ i ranije, Modri će do kraja sezone igrati bez njega.

Gavranović je bio najplaćeniji Dinamov igrač, s godišnjom gažom od 800 tisuća eura. Radi se o velikom ‘dinamovcu’, uvijek je to isticao, s velikim motivom i željom došao je u Maksimir u siječnju 2018., ne može se reći da nije ostavio trag. Zabio je neke važne golove, najviše Hajduku, odigrao zapažene partije i u Europi, Gavro je svoj ugovor pošteno odradio. Ali, nogomet je takav, to je posao, Dinamu je, definitivno, postao i preskup, pogotovo kad više nije prvi napadač Modrih, on je očito imao drugačije poglede i stoga su se razišli. Modri ionako već na tržištu traže nove napadače, čak i da Petković na ljeto ne napusti svlačionicu pod jugom, trebat će im još koje rješenje u tom dijelu momčadi.

I tako su Dinamo i Hajduk, isti dan, svoje najplaćenije igrače, svoje napadače, stavili u drugi plan, ‘prekrižili’ ih. Možda i obojicu zauvijek. Sigurno je da je Gavranović puno više dao Dinamu, nego Eduok Hajduku, kao što je sigurno i da će oba kluba u prijelaznom roku ciljati njihove nasljednike, štoviše, Splićani su ga već i pronašli u Dimitrisu Diamantakosu.

Hoće li te nove akvizicije preuzeti i plaće svojih prethodnika? Teško, druga su vremena, vrijeme štednja i manjih ugovora...

600
tisuća eura godišnji je ugovor hajdukovca Eduoka, koji je u 26 utakmica za Bijele zabio 9 golova
800
tisuća eura godišnji je ugovor dinamovca Gavranovića, koji je u 88 utakmica za Modre zabio 28 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:38