MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
KOMENTAR TOME NIČOTE

Dinamo je poslao jaku poruku svim konkurentima u HNL-u, i u Rijeci dobio više od jednog boda! Evo zašto

Krznarova je momčad i dalje kvalitetom iznad svih, a preokret s Rujevice snažna injekcija pred Rapid
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. listopad 2021. 08:00

Dinamo je u nastavku utakmice na Rujevici izgledao kao da se ponovno rodio. Od 'bolesnika' koji je već gubio puls i boju u licu, odjednom je opet postao živahni mladac, pun života. Dva sasvim drugačija poluvremena, koja se mogu gledati na dva klasična načina, kao polupuna i poluprazna čaša. Treba li jašiti po onom prvom, katastrofalnom prvom dijelu ili uzdizati ono drugo, u kojem je Dinamo pokazao gard, karakter i sposobnost da se uzdigne iz ponora, na kraju dođe i na korak do pobjede?


Sigurno, Dinamova i Rijekina percepcija ovog derbija nisu iste. Rijeka je imala 3:0, imala je u rukama prednost od četiri boda na ljestvici, imala je priliku dodatno 'poletjeti' i razmahati maštu svojih navijača o još jednoj ozbiljnoj borbi za naslov. Dobro, daleko je kraj prvenstva, ali takva, uvjerljiva pobjeda, bila bi jako pogonsko gorivo za nastavak prvenstva. A ne moramo niti naglašavati koliko bi težak poraz poremetio Dinamov pobjednički stav i stabilnost Modrih uoči novog, europskog izazova. Na kraju je iz te priče Dinamo izišao kao dobitnik, Rijeka je ta koja izgubila već osvojene bodove, tih 3:3 ipak djeluje bolje iz Dinamova kuta. Jer, osim tog karaktera koji je Dinamo pokazao u nastavku sjajnog derbija, dobili smo potvrdu da je Krznarova momčad još uvijek kvalitetom iznad ostatka lige.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Kad nije išlo, kad je Krznar tražio rješenja, pojavili su se Šutalo i Andrić, igrači iz drugog plana (Andrić je donedavno bio i u trećem planu) i 'amenovali' taj preokret. Dinamo si, eto, može dopustiti i jedno strašno loše poluvrijeme, u kojemu suparnik odigra savršeno i vodi 3:0 i opet može pronaći način da u toj utakmici izvuče bod. Čak i bez Ademija, s nezaliječenim Oršićem. Rijeka takvu širinu nema, kad se lomio rezultat, Tomić nije imao čovjeka koji će donijeti novu vrijednost.

Važno je to, naravno, u kontekstu nastavka prvenstva, jasna Dinamova poruka da će konkurenti morati ići debelo preko svojih granica da bi ga ozbiljno ugrozili. Tko zna kad će opet netko iz trojca na vrhu imati priliku tako 'raniti' i prikočiti Dinamo kao što je na Rujevici imala Rijeka. Zapravo, bio je to drugi put, Rijeka je Dinamu ove sezone zabila dvaput zabila tri gola i nije ga uspjela pobijediti... Naravno, tih prvih 45 minuta u Maksimiru moraju istovremeno shvatiti kao opomenu, jer, idući put se možda neće izvući.


No, brzo će to prvo poluvrijeme pasti u zaborav, ako Dinamo u Beču u četvrtak upiše novu europsku pobjedu, ako padne i Rapid. Možda je baš taj nastavak derbija u Rijeci, činjenica da je momčad 'uskrsnula' i osvojila bod, zapravo najbolja injekcija prije tog Rapida, prije utakmice u kojoj se od Dinama opet puno očekuje. Vrlo je lako moguće da je Dinamo dobio na Rujevici puno više od jednog boda, ništa ne podiže momčad bolje od ovakvih preokreta. Naravno, pod uvjetom da se ovakvo prvo poluvrijeme više ne ponovi. Pogotovo ne u Beču.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 23:24