StoryEditor
Daniel Tueto i Andy Bara
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
ZBRISAO IZ SLAVNOG KLUBA

Dinamov svjetski talent i pojačanje kombijem bježao na Maksimir: ‘Bojao sam se, zvat će policiju!‘

‘Nadam se da ću imati i veću karijeru od mog imenjaka Olma‘, poručuje novi 17-godišnji napadač.
Autor: Davorin OlivariObjavljeno: 22. svibanj 2020. 07:56

Daniel Barel Tueto Fotso. Tako se punim imenom i prezimenom zove 17-godišnji kamerunski napadač kojeg je Dinamo u smiraj zimskog prijelaznog roka doslovce oteo Romi. S mladim, iznimno simpatičnim mladićem našli smo se u jednom poznatom zagrebačkom restoranu.

Stigao je u pratnji Andija Bare, poznatog nogometnog menadžera koji je na praktički isti način u Maksimir parkirao današnjeg igrača Leipziga i španjolske reprezentacije Danija Olma, a u svojoj agenciji ima još mnogo talentiranih i etabliranih igrača nogometaša, poput vratara Ive Grbića, Kristijana Jakića, Franka Andrijaševića, Jorgea Sammira... Bara je, inače, pozvan u Dubai na skup najjačih nogometnih agenata svijeta koji će se održati u prosincu, tretira ga se kao jednog od najjačih menadžera regije.
 

Očev posao u Italiji

Dok smo razgovarali, Daniel nije skidao osmijeh s lica, a baš se vratio s treninga prve momčadi Dinama. Za tog dečka kažu da je svjetski vrijedan talent pred kojim stoji velika karijera. Rođen je u kamerunskom gradu Douali, ali je zapravo iz jednog malog mjesta koje je neposredno pokraj tog najvećeg kamerunskog grada. Ovo je njegova priča...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX


- Iz Kameruna sam se preselio u Italiju jer je moj otac u toj državi dobio posao. Igrao sam nogomet kao dijete u Kamerunu, obožavao sam odmalena taj sport. Međutim, nisam zbog nogometa došao u Italiju. Kad sam stigao, počeo sam igrati nogomet, zapravo futsal s djecom očevih prijatelja. Na jednoj utakmici vidio me neki čovjek kojeg nikad nisam vidio te me pitao jesam li ozbiljno igrao veliki nogomet. Kazao sam mu da nisam, on se samo nasmijao i tražio da ga upoznam sa svojim ocem. Nakon razgovora s tatom odveo me u Spal - kazao nam je u uvodu Tueto.


Kad je stigao u Spal, kazali su mu da prvo ode u jedan mali klub koji je natjecao u četvrtoj ligi.
- U tom trenutku sam imao 13 godina. Međutim, taj klub četvrte lige nije imao nogometaše mog godišta, a nakon prvog treninga gurnuli su me trenirati s seniorima, s prvom momčadi, s dečkima koji su imali dvadeset i više godina. Nakon nekoliko utakmica Spal me odmah vratio. Međutim, po povratku u Spal opet su mu stavili u momčad sa starijim igračima, točnije s dvije godine starijim dečkima. Te godine sam u svim natjecanjima zabio, sad se točno više ne sjećam, ali nešto manje od stotinu pogodaka!
 

Poziv Juventusa

Nakon toga je odmah stigao poziv - Juventusa!
- Naravno, taj poziv nisam mogao odbiti te sam otišao u Juventus, gdje sam također igrao sa starijim dečkima, godinu dana starijim. Opet, nakon nekoliko utakmica pojavila su se ponude Intera i Atalante. Već tada su mi rekli da Atalanta ima najbolju nogometnu školu u Italiji te sam s obitelji odlučio iz Juventusa otići u Atalantu, bez obzira što me Juve želio zadržati, a Inter dovesti.


U Atalanti je proveo godinu dana, u 12 službenih utakmica zabio je 20 pogodaka, igrajući opet s godinu dana starijim suigračima.
- Nakon te sezone otišao sam na odmor u Kamerun, a kad sam se vratio u Atalantu, stigla je ponuda Rome. Ljudi iz rimskog kluba došli su na razgovor s mojim ocem, prezentirali su mi projekt kluba, zadovoljili su sve kriterije moje obitelji te sam tako završio u Romi. Nije se radilo o novcima, jer se u tom godištu u Italiji ne plaća ništa, tako da nisam imao ugovor s Romom. Sve se zapravo brzo događalo, išao sam iz kluba u klub. U Romi sam u svojem godištu igrao dobro i standardno, uvijek sam igrao s brojem devet na dresu. Igrao sam i u Primaveri, gdje su bili igrači dosta stariji od mene. A nekoliko puta sam trenirao i s prvom momčadi. Taman kad sam bio pred kraj svog trogodišnjeg stipendijskog ugovora, dobio sam ponudu da s Romom potpišem profesionalni ugovor. A onda se dogodio moj sadašnji menadžer Andy Bara, ha-ha...


E, sad tek slijedi zanimljiva priča... Sigurno vam nije baš jasno kako je talentirani mladić koji je dobio ponudu potpisivanja profesionalnog ugovora s Romom završio u Dinamu? Ali zar vam je bilo jasno kako je kapetan kadeta Barcelone Dani Olmo završio u Dinamu? Čudni su putovi nebeski...
 

Chago jako pomogao

Barina menadžerska agencija u Madridu ima sjajnu skautsku službu. U njoj su treneri koji su radili u Barceloni, Portu... Svake godine skauti madridske agencije podastru listu najperspektivnijih igrača. Bara je na toj listi vidio ime Tueta, a činjenica da nije imao profesionalni ugovor bila je krucijalna.


- Tada je moj današnji menadžer stupio u kontakt s mojim ocem, a tu je jako pomogao Mathias Chago, bivši nogometaš iz Kameruna, koji je igrao za Dinamo. Također, Andy Bara je nakon toga nazvao i mene. Mi smo nakon toga razgovarali s Chagom, raspitivali se o Bari, te smo saznali da je to čovjek kojemu možemo vjerovati. Menadžer nas je nakon svega zamolio za sastanak, na koji smo mi pristali. Na tom sastanku Andy je mom ocu i meni kazao da ne potpisujemo ugovor s Romom, da pričekamo, a usput nam je ispričao priču o Daniju Olmu, koji je u Dinamo došao iz Barcelone. Na kraju razgovora nas je pozvao u Zagreb. Odazvali smo se pozivu, došli smo u Zagreb, ostali smo tri dana. Nitko, naravno, to nije smio znati, ali vidjeli smo grad, stadion... Sve se to odigravalo godinu dana prije nego što sam potpisao trogodišnji stipendijski ugovor s Dinamom. Da, menadžer nam je tada kazao da dolazak u Dinamo neće biti na financijskoj razini koji mi nudi Roma, ali da je Dinamo za mene najbolji klub na svijetu! Nakon što sam se s ocem vratio u Rim, razmišljali smo i na koncu odlučili da dođem u Dinamo.
 

Zagreb mirniji od Rima

Otac i Daniel tada su razgovarali sa sportskim direktorom Zoranom Mamićem, a jasno, maksimirski klub je itekako provjerio o kakvom se mladom igraču radi. Zoran Mamić je nakon gledanja videosnimki s igrama Tueta kazao - da. Doduše, odgovor Dinama nije stigao odmah, nego za tri tjedna. Pitali su iz Maksimira je li moguće da igrač kojem Roma nudi profesionalni ugovor dođe u Dinamo.


- Znam da im je Andy tada kazao: “Već smo jednom napravili nemoguće s Danijem Olmom, zašto opet ne bismo napravili nemoguće?”

image
Arhiva


Kako su reagirali u Romi? Ha, to je priča koja ima filmski scenarij. Dok nam je to pričao, simpatični mladić se smijao od uha od uha...
- Bio sam smješten u rezidenciji gdje su stanovali igrači Rome. Tamo su mi, naravno, bile sve stvari. Ispred rezidencije je rampa, tamo se ne može ući bez dozvole. Stigli smo kombijem, trebali smo uzeti sve stvari kako bih mogao krenuti u Zagreb. Nismo željeli da netko iz Rome vidi da se iseljavam iz rezidencije, jer bi onda sigurno uslijedili dodatni razgovori, pritisci da ostanem, a ja sam se već odlučio za Dinamo i odmah sam želio u Zagreb. Za upravljačem kombija bio je vozač koje me inače vozio, znali su ga na ulazu te smo tako prošli. Andy je sjedio na mjestu suvozača. Kad su nas pustili preko rampe, došao je jedan čovjek iz Rome koji radi u toj rezidenciji, te je pitao Andija tko je on i što tu radi... Kazao mu je da mi pomaže samo donijeti stvari u rezidenciju. Međutim, putne torbe su bile prazne. Mi smo u te torbe zapravo došli utovariti moje stvari. Sve se odigravalo brzo, tako da smo u toj rezidenciji čak u toj brzini i ostavili neke stvari. Pa, mi smo zapravo bježali iz rezidencije, ha-ha... Plašili smo se da netko ne javi čovjeku na rampi da nas zaustavi pri izlasku, da netko ne pozove policiju! Bilo je to baš kad se u Italiji pojavio koronavirus, čak su nam mjerili i temperaturu. Da sve bude brže i da netko ne vidi da vraćamo putne torbe u kombi, preko zida rezidencije bacili smo neke moje torbe, ha-ha... Kasnije smo ih uzeli kad smo izašli s kombijem. Ma, bilo je tamo i kamera, baš je bilo uzbudljivo, zaista kao u nekom filmu. Kad smo izašli, samo je bilo - stisni gas! Ma, nisam imao ugovor s Romom, sve je bilo O.K. Nisu iz Rome mogli spriječiti moj odlazak u Dinamo, ali mogli su nas zadržati u rezidenciji, tko zna kako se sve moglo odvijati.


I tako je eto, Tueto iz Rima stigao u Zagreb...
- Vidite, Zagreb nije Rim, ali je za ono što treba sportašu možda i bolji za život. U Rimu vlada ogromna gužva, dolaze horde turista, Zagreb je puno mirniji grad, možeš se koncentrirati na ono što trebaš obaviti, brže dolaziš na mjesto na koje želiš stići. U Rimu vlada prava ludnica.


Tueto živi na Bukovcu...
- Na treninge koji su sad počeli dolazim biciklom. Ako je loše vrijeme, automobilom me preveze Francois Moubandje. Kakvi su mi prvi dojmovi? Sjajni, osjećam da Dinamo računa na mlade igrače. Uostalom, saznao sam da to nisu samo priče, ovaj klub je to pokazao kroz svoju povijest. Zbog toga sam i došao i zaista se za sada osjećam fenomenalno. Naravno, zbog ove situacije s koronavirusom, nisam mogao upoznati sve, kao što oni nisu mogli upoznati mene. Nisam imao vremena niti mogućnosti. Eto, sretan sam što sam trenirao s prvom momčadi, zadnjih tjedan dana sam cijelo vrijeme s njima. S obzirom na to da govorim talijanski i francuski, pomaže mi i Theophile. Moubandjeu i Theophileu se posebno zahvaljujem, kad trener nešto kaže, oni mi objasne. Znam nešto i engleskog, tako se sporazumijevam sa suigračima, sad počinjem učiti i hrvatski jezik. Znam zašto sam došao, imam svoj ritual, kad dođem s kući s treninga, odmorim se, radim i još nešto trbušnjaka, sklekova...


Upisao je srednju školu na Kennedyjevu trgu, istu onu koju je pohađao Dani Olmo. Sad naravno nije u školi, zbog trenutačne situacije.
- Ha, imam isto ime kao i Olmo, Daniel...
 

Zdravo razmišljanje

Pitali smo ga misli li napraviti istu karijeru kao Olmo?
- Ne bih bio sportaš kad ne bih mislio da mogu napraviti i veću karijeru od Danija Olma! Moj imenjak je napravio iznimno velike stvari, ali moram misliti da ću biti još bolji od njega. Držim da je to zdravo razmišljanje, ali mislim da ćemo uskoro to vidjeti.
Na pitanje tko mu je uzor, kaže...


- Ja sam klasični centarfor. Tip igrača koji mi se sviđaju su Benzema i Mandžukić! Također, sviđa mi se Lukaku, naročito način kako štiti loptu. Njemu je jako teško uzeti loptu kad je ima u nogama. Kad sam bio u Italiji, ljudi su me uspoređivali baš s Lukakuom. Rekli su mi da baš podsjećam na njega. Možda i zbog toga što sam uvijek bio tjelesno nadmoćan u svom godištu.
Onda nam je kazao još nešto...
- Znate, aktivan sam na Instagramu. Kad sam potpisao za Dinamo, dobio sam puno poruka od Dinamovih navijača BBB-a. Želim im zahvaliti. Čuo sam da su sjajni navijači. Nisam to očekivao, ipak sam mladi igrač koji je došao u Dinamo. Te poruke navijača koji su mi zaželjeli dobrodošlicu zauvijek će mi ostati u sjećanju.

Samuel Eto’o je najbolji

Tko mu je najbolji kamerunski nogometaš?
- Tu nema nikakve dvojbe, to je Samuel Eto’o! S njim se teško mogu usporediti svi kamerunski nogometaši, makar smo ih zaista imali mnogo fenomenalnih. On je napravio najveću karijeru i stvarno je bio drukčiji od svih.

U mojem selu spremaju mi predsjednički doček

U Kamerunu mu živi majka i veliki dio obitelji.
- Barem jednom godišnje odem u Kamerun. Ha, znate što su mi rekli moji prijatelji u Kamerunu? Kazali su mi: “Sigurno si sad bogat čovjek kad si došao u Dinamo.” Inače, sad kad prvi put dođem u svoje mjesto, očekuje me veličanstven doček. Moje selo će slaviti. Recimo, kad sam prešao u Atalantu, prvi put kad sam došao doma dočekalo me cijelo selo kao nekog predsjednika! Svi su vrištali i skakali! Sad kad prvi put dođem doma nakon potpisa za Dinamo, ludnica će biti još veća. Kažu mi da spremaju nevjerojatan doček. To je kod nas običaj.

TUETOV CV

Datum rođenja:
20. veljače 2003.
Mjesto rođenja:
Douala
Država rođenja:
Kamerun
Pozicija:
napadač

Linker
17. lipanj 2020 07:04