SJAJAN NAPADAČ

Dinamovac pred kojim je velika budućnost: ‘Da sam tako razmišljao sada bi vjerojatno igrao za Neretvu‘

Mario Ćuže zabio je Interu za Dinamovu pobjedu, njegov je to prvijenac u modrom dresu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. srpanj 2020. 20:53

Napokon pobjeda, k tome trijumf momčadi u kojoj je bilo mnogo mladih igrača, Ćuže je jedan od njih. Iako Dinamo ni u Zaprešiću nije blistao i mučio se protiv zadnje momčadi lige, uz te činjenice ipak ta priča izgleda pozitivnije.
- Ovim putem zahvaljujem svima koji su mi poslali čestitku, puno mi znači podrška navijača. Prvijenac je ipak ono što svi mi sanjamo kada dođemo u Maksimir i naravno da sam oduševljen. No, to ne znači da je priča gotova. Već iduće jutro sam odradio trening i okrenuo se novim izazovima. Pamtit ću ga do kraja života, ali idemo dalje po drugi gol, treći - priča skromno Ćuže, koji je sedam golova zabio u Istrinu dresu.
Mogao bi u prvoj sezoni doći do 10 komada, što bi bio sjajan doseg.
- Koristio mi je odlazak u Istru na posudbu. Koncentracija kvalitete u Maksimiru je bila velika i teško da bih se mogao izboriti za minutažu. Zato nisam imao ništa protiv kada su me pitali hoću li u Pulu. Brojka golova je korektna, moglo je i više, ali i manje. No, moram biti zadovoljan s obzirom na to da je prva sezona među seniorima.

Nema smisla

Bi li možda bilo bolje da je ostao do kraja sezone u Puli? Imao bi punu minutažu, dobio još više prilika?
- To nikada nećemo znati pa nema smisla pričati o tome. Klub je procijenio da mu trebam u Maksimiru i vratio sam se. Nekada su i treninzi Dinama od neprocjenjive važnosti za mlade igrače. Podražaj igranja na treningu s Petkovićem i Oršićem, Ademijem, Dilaverom i Kevinom je nekada puno jači i intenzivniji od onoga u službenoj utakmici. To iskustvo je sjajna stvar za mladog igrača.


Koja je Ćužeova prava pozicija? Krilo, špica, nešto povučenije...
- Zanimljivo pitanje. Neki dan sam razmišljao o tome i nemam pravi odgovor. Volim igrati na svim pozicijama prema naprijed i nije mi problem biti na krilu pa otići na poziciju špice. Mislim da sam momčadski igrač, koji je spreman podrediti se zahtjevima koje trener stavi pred mene.
Konkurencija je na svim pozicijama velika, vjeruje li da se može izboriti za ozbiljnu minutažu i u najjačim utakmicama iduće sezone?
- Sve je na meni. Jedino što tražim jest prilika, na meni je da je iskoristim. Svjestan sam da je još dug put do standardnog prvotimca i vrlo dobro znam tko mi je sve konkurencija u Dinamu, ali da nisam spreman na izazove, ne bih se bavio ovim sportom. Svaka utakmica i svaki trening su prilika za dokazivanje.
Kako njemu izgleda Dinamo, očito je da Jovićević još traži igru, je li momčad na dobrom putu prema Europi i izazovima koji slijede?
- Smatram da je javnost malo prekritična. Naravno da svi mi želimo gledati i igrati u Dinamu koji u poluvremenu zabije tri komada i ostatak utakmice igra za publiku, ali ako ovo nije idealno vrijeme za nas mlađe koje dolazimo, ne znam kada će biti. Prvenstvo je osigurano, tu je trener koji je bio s nama u B momčadi i zna naše mogućnosti i nekako mi se logično čini da sada dobijemo priliku. Pa tko ne bi htio da uđe u igru umjesto nekog A reprezentativca i da se ne osjeti razlika? No, u tom slučaju bismo bili spremni za Real i Barcelonu… Ovo je vrijeme u kojem se tražimo i mislim da smo na dobrom putu. Dajte nam malo kredita, zaslužili smo.
Inače, Inter Ćužeu baš leži, dva gola mu je zabio u Zaprešiću i u dresu Istre?
- Tako ispada, ali nemam neki poseban motiv. Hoću reći da mi je nebitan protivnik s druge strane, jer motivacija kada igraš za Dinamo mora uvijek biti na visokoj razini.
Sad slijede derbiji s Rijekom i Hajdukom, očekuje li i u njima minutažu?
- Ne bih se miješao u posao trenera, to je ipak njegova odluka. No, ako dobijem priliku, jasno da ću dati sve od sebe da je iskoristim.
Četiri su utakmice do kraja, što Dinamo još može i mora u njima napraviti?
- Dinamo mora igrati za sebe. Procijeniti što je najbitnije i djelovati u skladu s time. Na nama igračima je da ispunjavamo zadatke koje klub stavi pred nas. Iskreno, nadam se 12 bodova u te četiri utakmice i da još malo mlađi igrači dobiju minutažu.
Bilo je puno mladih protiv Intera, mnogi od njih već godinama igraju zajedno?
- Neponovljiv je osjećaj. S puno igrača igram godinama i znamo se pronaći na travnjaku zatvorenih očiju. Imali smo velikih uspjeha u mlađim kategorijama, na nama je da nastavimo tako i u seniorskim vodama.

Raj za sportaše

Ćuže je, kao i Bruno Petković, iz Metkovića. Daje li mu zemljak neki napadački savjet?
- Petko je špica reprezentacije i igrač koji u ovom trenutku može igrati u najboljim klubovima Europe. Privilegij ga je imati uza sebe na treningu i učiti od njega. To što je iz mog Metkovića je samo prilog tezi da je dolina Neretve raj za sportaše.
Onda, treba li Dinamo naljeto još kupovati napadače ili je ovo što sad ima dovoljno za europski iskorak?
- Pa gdje ste mene našli za to pitanje, ha-ha. To će odlučiti sportski sektor, uprava kluba i trener. Ako netko dođe, dobrodošao je, jer od pravih pojačanja možemo samo profitirati. Ako ne dođe, imamo dovoljno unutarnjih rezervi da dođemo do rezultata. Da sam se ikada bojao konkurencije, sada bi vjerojatno još uvijek igrao za Neretvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 01:25