MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
RIJEČ KAPETANA RIJEKE

‘Dinamu ne priznajemo da je bolji! Šanse su 50-50, a jedno me svakako muči, spominjem to sa suigračima‘

21-godišnji srednji branič, još uvijek čeka na svoj premijerni prvenstveni pogodak
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. listopad 2021. 12:54

Reprezentativne su akcije iza nas, fokus je opet na prvenstvenoj utrci. A subota nam donosi veliki derbi na Rujevici, Rijeka će ugostiti nogometaše Dinama, bit će to okršaj prvog i drugog na ljestvici, dvoboj najefikasnijih sastava u dosadašnjem dijelu natjecanja.

Obje su momčadi, naime, postigle po 25 pogodaka, no Dinamo ima utakmicu manje (i bod manje), a golema je razlika u broju primljenih golova.

Posve otvoreni nogomet

Rijeka mnogo zabija, ali i mnogo prima (čak 15 pogodaka na deset utakmica!), dok se Dinamova mreža, na devet utakmica, tresla samo u šest navrata, sljedeća je najčvršća obrana Hajdukova, koja je primila devet zgoditaka.

A od tih šest primljenih golova, Dinamo je čak tri primio od Rijeke u Maksimiru, u remiju 3:3! I sjećanje na tu utakmicu budi nadu da ćemo i u subotu na Rujevici vidjeti “atomski”, vatrometni nogomet, s pregršt prilika i pogodaka...

- Bila je to doista sjajna utakmica za gledatelje, prava reklama za hrvatski nogomet. Dogodili su se i šokantni rezultatski preokreti, neizvjesnost je trajala do zadnje sekunde i stvarno ću dugo pamtiti taj napeti okršaj. Naravno da na kraju nismo bili posve zadovoljni zbog olako primljenih pogodaka, jer jednostavno ne smijemo primati takve golove i taj problem moramo riješiti. Igramo napadački, posve otvoreni nogomet i to zasad daje rezultat, uredno skupljamo bodove i nadam se da ćemo tako i nastaviti. Vjerujem da smo shvatili gdje griješimo, budući da nismo samo na toj utakmici bili previše propusni i definitivno moramo poboljšati te obrambene reakcije, posebno nakon prekida, koji su dosad nerijetko bili kobni za nas. I ne govorim samo o obrani kao o dijelu momčadi, cijela je momčad zadužena za igranje dobre obrane, to je pitanje koncentracije, volje i odgovornosti. Moramo ispraviti pogreške, jer je svima jasno da nećemo baš na svakoj utakmici moći zabiti više golova nego što ih primimo - kaže kapetan Rijeke, mladi srednji branič, Hrvoje Smolčić (21), po povratku s reprezentacije akcije mlade hrvatske vrste (do 21. godine), koja je upisala dvije pobjede u kvalifikacijama za odlazak na Euro (Norveška 3:2, Azerbajdžan 5:1).

Smolčić nastavlja:

- Veselimo se suboti i još jednoj velikoj utakmici. Ozračje je odlično, dobri su nam rezultati dali samopouzdanje i naš položaj na ljestvici sigurno nije slučajan. Nadam se da ova reprezentativna stanka nije previše utjecala ni na nas, a ni na Dinamo, vjerujem da smo zadržali dobru formu, te da gledatelji opet mogu očekivati odličan nogomet. Uvijek s Dinamom igramo dobre utakmice, na visokoj tehničkoj razini, kudikamo su ti naši dvoboji ljepši za gledanje od okršaja s nekim drugim suparnicima, u kojima je naglasak ipak na čvrstim duelima i agresivnosti. I Zagrepčani i mi težimo nadigravanju, vjerujem da će tako biti i u subotu.

Djeluju moćno

Na koga ćete u Dinamu obratiti posebnu pozornost?

- Na koga? Pa utakmica s Hrvatskim dragovoljcem dala je najbolji odgovor na vaš upit! Dinamo je, naime, igrao s pričuvnim igračima, a zabio je osam golova! I to sve govori, svaki pojedinac u svlačionici Plavih zaslužuje tamo biti. Dinamo ima širinu izbora i stvarno ne bih nikoga posebno izdvajao, svaki je Dinamov igrač iznimno kvalitetan. A i kao momčad Zagrepčani djeluju moćno, pokazali su to na posljednjim utakmicama u Prvoj HNL i u Europskoj ligi. Nek’ Plavi na sebe uzmu ulogu favorita, ali mi se nikoga ne plašimo, puni smo samopouzdanja i nadamo se pobjedi!

Ove je sezone, unatoč mlađahnim godinama, kapetanska vrpca na vašoj ruci, to je samo još jedan dokaz da ste projekt kluba. Što za vas znači ta vrpca?

- Ponajprije, velika je čast biti kapetan velikog i ozbiljnog kluba kakav je Rijeke! Ta vrpca donosi i dodatnu odgovornost i nadam se da ću opravdati ukazano povjerenje. Na žalost, odigrao sam samo osam utakmica ove sezone (četiri u Prvoj HNL, tri u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu i jednu u domaćem kupu, op. a.), ozljede su me spriječile da budem više vremena na travnjaku. Nije se lako, nakon svake stanke zbog ozljede, vratiti u dobru formu, u posljednji sam šest mjeseci triput pauzirao zbog iste ozljede lisnog mišića. Sad je napokon sve u redu, nadam se da ću ostati zdrav, te da ću igrati sve bolje i bolje.
Vaša je osnovna zadaća, dakako, spriječiti pogodak u vlastitoj mreži. Ali, srednji su braniči nerijetko opasni pred suparničkim vratima, posebno prilikom prekida. No, u 50 odigranih prvoligaških utakmica, vi još ni jednom niste zatresli suparničku mrežu...

- Eh, dodirnuli ste tu temu... To me svakako muči i stalno u razgovoru sa suigračima spominjemo tu potankost. Upisao sam tri asistencije, ali prvoligaški pogodak još nisam postigao. Svi koji dođu, zabiju, samo ja nikako ne mogu doći u priliku da budem strijelac! Eto, i Krešić je zabio, samo iza moga prezimena još uvijek piše “nula”. Stvarno se ne sjećam kad sam zadnji put bio u šansi, neki stoperi imaju i sreće pa ih lopta pogodi i završi u mreži, a ja ne znam ni kad sam zadnji put uputio loptu prema suparničkim vratima! Zabio sam za Rijeku dosad jedan pogodak, prije dvije godine u Kupu, ali na prvoligaški prvijenac još čekam. Pomalo sam već i nervozan zbog toga, nadam se da će i moje ime biti uskoro na popisu strijelaca. Kad bih zabio Dinamu, nitko ne bi bio sretniji od mene...

Napeta utrka

Tko je u subotu favorit?

- Čini mi se da su izgledi za pobjedu ravnopravni. Dinamo je, po imenima, kvalitetniji, ali nikome ne priznajemo da je bolji sve dok to ne potvrdi na terenu! I nas će se u subotu na Rujevici, pred našim glasnim navijačima, nešto pitati! U dobroj smo formi i siguran sam da možemo ostvariti dobar rezultat.

A može li Rijeka do kraja ostati u utrci za naslov prvaka?

- Teško je sad o tome govoriti i bilo što prognozirati. Istina je, vodeći smo na ljestvici, ali još nije odigrano ni pola prvenstva. Svi smo tu, Dinamo, Osijek, Hajduk i mi, u rasponu od tri boda. Najvažnije će biti da zadržimo kontinuitet dobrih igara i rezultata, te da nikome ne damo mira, da budemo uporni i dosadni i ne dopustimo nikome da se bodovno previše odvoji. Bit će to zanimljiva i napeta prvenstvena utrka, bit će “gusto”, a po mom mišljenju prevagnut će međusobne utakmice, u derbijima će se odlučivati o prvaku - smatra Smolčić.

Bolje na stoperu nego na beku, formacija je ipak manje bitna

Igrate na poziciji srednjega braniča, ali i na mjestu lijevoga, bočnog braniča. Što vam više odgovara?
- Nema tu nikakve dvoumice, kudikamo se bolje osjećam na srednjem braniču. To je moja prirodna pozicija i na tom mjestu mogu najviše dati. Za igranje na boku baš i nemam predispozicije, bočni braniči nerijetko moraju ići prema naprijed, a ja baš i nemam potrebnu prodornost za te napadačke akcije. No, jasno je da ću uvijek dati sve od sebe na bilo kojoj poziciji, ali objektivno više mogu dati kao srednji branič.
Odgovara li vam više igra s četvoricom u zadnjem obrambenom redu, ili vam je, pak, draža opcija s trojicom srednjih braniča?
- Iskreno, posve mi je svejedno. Važno je da mi izgledamo dobro i da ne primamo mnogo golova. A u kojoj će to formaciji biti, manje je važno.

50 Smolčićevih HNL utakmica bez pogotka

7 nastupa protiv Gorice,
Osijeka i Istre 1961
6 nastupa protiv Dinama
5 nastupa protiv Hajduka i Lokomotive
4 nastupa protiv Intera
i Slavena Belupa
3 nastupa protiv Varaždina
2 nastupa protiv Šibenika

1,2 milijuna eura vrijednost je Hrvoja Smolčića prema TM-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:15