StoryEditor
TROGODIŠNJI UGOVOR

Dobar posao hrvatskog prvoligaša: ‘Očekujem da ću biti standardan, pa jedino su za mene platili odštetu!‘

"Drago mi je da sam baš ja bio taj koji je pomogao klubu u ovim teškim trenucima"
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. rujan 2020. 09:52

U večernjim satima četvrtka i ta je priča napokon dobila svoj sretan kraj. Zvonimir Šarlija (24) i službeno je postao igrač Ankaragücüa, nakon što je turskom prvoligašu istekla zabrana transfera.

- Mogu reći da uopće nisam imao nikakvu neizvjesnost niti strepnju. Znao sam da će se i ovo riješiti i da ću sigurno dobiti odgovarajuću ponudu koja će zadovoljiti i mene i Slaven Belupo - javio je Šarlija iz Ankare.
Kako je znao, je li imao kakvu dojavu možda?

- Ha-ha, ma ne. Nisam vidovit niti išta takvog, ali znao sam kakva je sezona iza mene i u kakvom sam se svjetlu pokazao u CSKA-u i Kasimpasi. Jedino je korona utjecala na to da sve skupa ne bude još bolje, ali uspjeli smo napraviti dobar transfer.

Ludilo s navijačima

Nakon dvije posudbe, Šarliju je otkupio Ankaragücü za 300.000 eura, s tim da je 150.000 koprivnički klub prihodovao i na ime posudbe. Prvotno je pravo otkupa imala Kasimpasa, no u klubu su se dogodile promjene i odustali su od posla.

- Kad se gleda sve otprije, a i sve što je moguće da će još nešto doći od mene, Slaven Belupo je dobro zaradio. Drago mi je da sam baš ja bio taj koji je pomogao klubu u ovim teškim trenucima.
Ankaragücü je prošle sezone trebao ispasti iz lige, ali je zbog korone zadržao status.
- Promijenila se cijela vodeća garnitura u klubu, vratili su sve dugove i doveli dosta novih igrača. Angažirali su mog trenera iz Kasimpase Fuata Capi, koji je pak inzistirao na meni, i to je glavni razlog mog dolaska.

Šarlija je u petak predstavljen javnosti, ugovor je potpisao na tri godine.
- Očekujem da ću biti standardan, kako zbog trenera, tako i zbog činjenice da sam jedini igrač za kojeg su platili odštetu. Bili su uporni, mijenjali ponude... Novi čelnici dosta su se istrošili na repove i dovođenje novih ljudi, tako da je u sljedeće dvije godine cilj potpuno stabilizirati klub i onda napasti gornji dio ljestvice. Vidjet ćemo, u Turskoj se stvari brzo mijenjaju...

Postavio si je Zvone i osobne ciljeve.
- Želim uhvatiti kontinuitet. Upravo zbog toga sam odabrao možda malo slabiji klub, nego neki ‘zvučniji’ u kojem bi taj kontinuitet bio upitan. Želio sam sigurnost glede igranja, a sam sebi želim da budem zdrav, jer nisam baš imao sreće s ozljedama u posljednjih šest mjeseci. Želim igrati svaku utakmicu, dakako i napredovati, onda će na red doći i neke više stvari.

U Kasimpasi je već dobro upoznao turski nogomet.
- Proveo sam tamo pola godine i mogu reći da je najveća draž u navijačima, to je pravo ludilo. Ankaragücü ima jednu od najvećih navijačkih skupina, ali gledatelji, nažalost, do kraja polusezone neće moći na stadione pa je sad to skroz drugačije. Svaka momčad ima puno individualne kvalitete, u najmanju ruku top krilo i top špicu. Igrači jesu malo stariji, ali liga je baš kvalitetna. Možda nije taktički zahtjevna kao ruska, ali je među osam najjačih svjetskih liga.

Vi ste Istanbul zamijenili Ankarom, kakvi su prvi dojmovi?
- Iz najboljeg turskog grada u glavni grad, opet nije loše. Nije ni isto kao u Istanbulu, ali ja dobro znam zašto sam ovdje došao. Za početak sam se dobro smjestio, otkrio sam sve što mi treba, a prednost u odnosu na Istanbul je to što ipak nema velikih gužvi. Do trening-kampa mi od stana automobilom treba 15 minuta, ili 25 ako je promet gušći.
Prije Istanbula Šarlija je bio u Moskvi. Jedno vrijeme sve je bilo idealno, ali su se stvari prema kraju prošle godine počele mijenjati.

- U CSKA sam krenuo fantastično, iznad svih očekivanja. Kad sam odlazio, nadao sam se da će biti 10 do 15 nastupa, a ja sam toliko skupio u četiri mjeseca. Onda je nešto pošto po zlu, još uvijek ne znam što. Počeli su stavljati momka iz juniorske ekipe, a ja nisam tip koji podnosi klupu i neigranje. Prvog dana zimskih priprema stigla mi je ponuda iz Kasimpase. Trener mi je rekao da mi ne može ništa jamčiti glede moje pozicije u momčadi, pa sam zatražio odlazak.

Kako ste se nosili s tim teškim trenucima?
- Ni u Istanbulu nije bilo idealno, pojavila se korona, imao sam i probleme s ozljedama. No, kad bi mi bilo teško, samo sam se sjetio gdje sam bio prije godinu dana. Znao sam da je sve prolazno, i da sam već napravio dosta. Nisam ni jednog trenutka sumnjao u sebe.

Nije bilo uigravanja

Napravio je Šarlija velik iskorak, od stopera kluba iz donjeg doma HNL-a stvorio je ime u nogometnoj Europi, te sad u posloženom klubu ima priliku za nove iskorake.

- Otac i braća su mi puno pomogli što se tiče nogometne strane, savjetovanja i razvoja. Moj agent mi je puno pomogao u svemu u životu, a ne bih ovdje izdvajao jednog trenera, više ih ima zasluge za moj razvoj i igračko profiliranje. Dakako, zahvalan sam trenerima, ali i suigračima, od kojih je najviše uz mene bio Stipe Bačelić Grgić.
Prvu utakmicu Ankaragücü igrao je u nedjelju s novim prvoligašem Erzurumsporom.
- Imali smo samo jednog veznog koji se sad ozlijedio, a mi novi igrači nismo se uigravali s ostatkom momčadi jer nije bilo sigurno hoćemo li imati pravo nastupa.

Linker
22. rujan 2020 10:01