Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
OGROMAN KAPITAL

DOLASKOM HRVATSKOG REPREZENTATIVCA HAJDUK JE DOBIO NOVU DIMENZIJU S njime na terenu profitirat će i ostatak iznimno talentirane splitske mladosti

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. rujan 2019. 13:31

Premijera Filipa Bradarića (27) nakon povratka u Hajduk na Rujevici je nekako ostala u drugom planu. U prvi su iskočili mladi strijelac Tonio Teklić, pa - ni kriv ni dužan - sudac Jović, raspoloženi Franko Andrijašević, dobar Hajduk i skromnija Rijeka u drugom poluvremenu. Bradarićeva se igra nije puno analizirala, uglavnom je provučeno da je bio dobar i da će trener Burić u njemu imati uvijek pouzdanog igrača. I to je životna priča Filipa Bradarića. Igrača koji gotovo nikada nije u krupnom planu, a koji iz utakmice u utakmicu žestoko ‘rudari’ kako bi njegovi suigrači došli u poziciju da riješe utakmicu...

Bradarića proteklih godinu dana nismo puno gledali jer Cagliari se kao skromnija momčad Serie A rijetko vrti na nama dostpunim programima. Hrvatski veznjak u prvenstvu je ukupno odigrao 27 utakmica, od kojih 17 od prve minute. U prosjeku je imao 46 dodira s loptom, uz 86 posto točnih dodavanja. Ističe se sa 2 i pol oduzete lopte po utakmici, a još više s gotovo dvije otklonjene opasnosti za svoj gol po utakmici. Sjajno zvuči podatak da nijednom nije napravio pogrešku koja je dovela do primljenog gola, pa čak ni do suparničkog udarca na vrata. Već to jasno sugerira o koliko se pouzdanom defenzivnom veznjaku radi i koliko se momčad može pouzdati u njega.

U službi momčadi

S druge strane, nije postigao pogodak, a upisao je samo jednu asistenciju. Bradarić je igrač koji ne dribla, a i vrlo rijetko puca na suparnička vrata, jednom tek na svakoj trećoj utakmici. Međutim, daleko od toga da Bradarić nije bio važan igrač za Cagliarijev napad, jer njegova je velika vrlina kreativnost u otvaranju napadačkih akcija, kao i sjajno taktičko postavljanje. Stoga je najveći dio sezone i bio standardan igrač veznog reda, a nakupio bi i više utakmica da ga nije omela ozljeda nakon koje je ispao iz udarne postave.

Koliko Bradarića cijene u Cagliariju potvrdit će podatak da ga ljetos nisu htjeli prodati, iako su imali nekoliko odličnih ponuda na stolu, a na posudbu su bili prisiljeni jer Bradarić nije želio sezonu provesti kao pričuva sjajnom Radji Nainggolanu, koji je iz Intera došao na posudbu zbog zdravstvenih problema svoje supruge.

Bradarić je dakle i na Rujevici odigrao onako kako je igrao i u Cagliariju. U službi momčadi, ali opet s nekoliko poteza u kojima se vidjela igračka klasa, kao i iskustvo igranja Serie A, te u dresu Vatrenih. Uz naglasak da praktički pet mjeseci nije odigrao utakmicu i da tek treba uhvatiti pravu formu.

Znamo da je Burić u prvih nekoliko kola jasno pokazao kako mu je sustav 4-2-3-1 onaj kojem najviše vjeruje. U njemu će Bradarić neupitno zauzeti svoje mjesto na poziciji defenzivnog veznog gdje će mu napadačka zadaća biti usmjeravati i kreirati Hajdukovu igru. Još uvijek je otvoreno tko će mu biti partner u veznom redu, jer nominalno Nejašmić, Jurić i Hamza preferiraju dobiti tu ulogu. Burić sada mora odabrati onoga uz kojeg će se Bradarić najbolje osjećati, mora mu pronaći partnera kakvog je u Rijeci imao u Josipu Mišiću s kojim je tvorio najbolji defenzivni tandem veznjaka u HNL-u.

Rijeka, 150919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 8. kola 1. HNL, HNK Rijeka - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Acosty Maxwell Boadu, Filip Bradaric.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Motiviran kao nikad

Darko Nejašmić (20) u startu možda najbolje figurira. Mlad je, klub računa na veliku zaradu od budućeg transfera, a već igra kao iskusan igrač. U konačnici, Nejašmić je u osam kola odigrao svih 720 minuta i to na odličnoj razini.

Velika mu je prijetnja Stanko Jurić (23), još jedan mlad igrač koji već ima dobar staž u Hajduku, kao i odličnu perspektivu u budućnosti. Po stilu igre možda bi Jurić čak i više odgovarao Bradariću jer je robusniji igrač, koji se odlično snalazi i u završnici napada.

Nejašmić je veći kreator od Jurića, ali to je uloga koja sada pripada Bradariću. Minutaži se nada i Hamza Barry (24), najiskusniji među njima, ali i igrač kojem na ljeto istječe ugovor, što mu nikako ne ide u prilog. Uz to Hamza - za razliku od Nejašmića i Jurića - nije ‘radilica’, i on je skloniji kreaciji, a to znači da najmanje ‘leži’ Bradariću.

Bit će do kraja sezone doduše i prostora da Burić na terenu zaigra s četvoricom veznih u rombu, što smo vidjeli i na Rujevici, pa bi Bradarić, Nejašmić i Jurić zajedno bili na terenu i to je trojac koji bi Hajduku jamčio dobar protok lopte, kao i puno trke te igre u oba smjera.

Što god Burić na koncu bude odabrao, središnje mjesto u veznom redu zauzet će Filip Bradarić. Dovoljno mlad, a iznimno iskusan i očito motiviran kao nikad u životu. Uz njega će igrački jako profitirati i Nejašmić i Jurić, kao mladi igrači koji još uvijek trebaju nekoga da ih vodi na terenu, a utakmica će biti dovoljno za sve. Na Poljud se Bradarić vratio isključivo zbog svoje ustrajanosti i odlučan je u toj jednoj sezoni ostaviti dubok trag. A rekli smo u uvodu da se njegov trag najbolje vidi u igrama suigrača i kompletne momčadi. Zato je Bradarićev povratak ogroman plus za Hajduk, daleko veći od brojki koje će ponuditi na travnjaku...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:28