Baye Coulibaly

 Weam Mostafa/backpagepix/pa Images/profimedia
PRATILI GA GODINU I POL

Pao hrvatski trećeligaški rekord, potpisali velikog talenta za 500.000 eura: ‘Odbio je Lille i Villarreal‘

"Tjelesno je moćan, može iznimno puno trčati, podsjeća na Yayu Tourea"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. studeni 2023. 14:24

Sigurno se svi sjećate Mikayila Fayea (19)? To je onaj mladić iz Senegala koji je iz zagrebačke Kustošije za 5 milijuna eura prešao u Barcelonu. Trenutačno igra za drugu momčad katalonskog kluba, standardno, svaku utakmicu svih devedeset minuta. Međutim, Kustošija nije stala na jednoj senzaciji zvanoj Faye, potpisala je ugovor s još jednim mladim igračem koji bi također u budućnosti mogao postati nogometno ime.

Dečko je iz Malija, zove se Baye Coulibaly, ima 17 godina. Trenutačno igra za svoju reprezentaciju na Svjetskom U17 prvenstvu, danas je Mali izgubio polufinale od Francuske. Coulibaly se Kustošiji priključuje u siječnju. S obzirom na to da je mladi talentirani nogometaš koji igra na poziciji defenzivnog veznog (a može igrati i stopera) dio agencije Niagara Sports Company čiji je vlasnik poznati hrvatski menadžer Andy Bara, bilo je jasno s kime treba razgovarati.

Ponude za otkup već postoje

- Baye Coulibaly je skautiran u jednoj nogometnoj školi u Maliju, koji financira moja agencija. Imamo nekoliko škola u Africi, osim te u Maliju imamo ih u Kamerunu, Obali Bjelokosti i Senegalu. Fayea smo recimo doveli iz škole u Senegalu. Nego, jeste li vidjeli Fayea? Najbolji je igrač B momčadi Barcelone, potpisao je novi ugovor, od ljeta, to vam garantiram, igrat će za prvu momčad Barce - kazao nam je Bara.

Onda je otkrio kako je Kustošija potpisala ugovor s Coulibalyjem.

- Naši skauti su zapazili Coulibalyja godinu i pol dana, pratili su ga. Imao je ponudu da s obitelji preseli u Lille, a imao je i ponudu Villarreala. Međutim, mi smo ga cijelo vrijeme mamili da dođe u Hrvatsku, u Kustošiju. Kad je vidio kako je Faye iz Kustošije prešao u Barcelonu, tako je i on odlučio doći kod nas. Tako da je potpisao ugovor, a roditeljima dolazi u Zagreb i priključuje se Kustošiji u siječnju iduće godine, kad napuni 18 godina.

S obzirom na poslove koje je prije odradila agencija, uspjeli smo ga uvjeriti da dođe kod nas

Kaže nam da je Kustošija platila za mladog dečka iz Malija 500 tisuća eura. Naravno, ugovoreni su i neko postoci iz budućeg transfera.

- To je sigurno najveći transfer u povijesti Hrvatske kad se radi o trećeligaškom klubu.

Kustošija naime igra u 2 NL.

- Možda će netko pomisliti kako je moguće da mladić koji ima ponude Lillea i Villarreala završi u Kustošiji. Ali s obzirom na poslove koje je prije odradila agencija, uspjeli smo ga uvjeriti da dođe kod nas. Mislim da će poput Fayea otići u jedan veliki europski klub za godinu, godinu i pol dana. A već postoje klubovi koji su ga spremni otkupiti od Kustošije bez da je igrao sekundu za našu momčad! Ali odbili smo sve ponude. Igra standardno za reprezentaciju Malija na Svjetskom U17 prvenstvu, jedan je od tri najbolja igrača, a Mali je jučer igrao - polufinale! Tjelesno je moćan, brz, može iznimno puno trčati, tehničko je jak, podsjeća recimo na Yayu Tourea - zaključio je tu temu Bara.

Klapija na radaru velikana

Ovu priču o dolasku mladog dečka iz Malija svakako treba pozorno pratiti, jer eto, znamo da je Bara iz Barcelone u Dinamo doveo Danija Olma, Fayea je pak prodao u Barcu... Ali ima još jedan mladi igrač u Kustošiji, zove se Dino Klapija (16). U tim godinama igra već seniorski nogomet s ‘desetkom‘ na leđima.

Daily Mail je donio informaciju da su za Klapiju zainteresirani Manchester United i Chelsea, a poznati Fabrizio Romano osim Manchester Uniteda spominje i Leipzig. Inače, Klapija je rođen u SAD-u, igrao je za njihovu mladu selekciju U16, igrao je za ekspozituru Manchester Cityja, ali je porijeklom Hrvat, pa se odlučio vratiti u Hrvatsku, uzeo je i naše državljanstvo. Zanimljivo, htio je u Dinamo, obitelj je bila na razgovorima, ponuđen mu je ugovor, ali ga je Bara nagovorio da ipak dođe u Kustošiju. Jer u Kustošiji igra seniorski nogomet...

- Dinu prate mnogi veliki klubovi i pitanje je samo gdje će nastaviti karijeru - kaže nam Bara.

Linker
28. travanj 2024 16:47