REUTERS/Stringer / REUTERS
'JOŠ MORAMO POHVATATI NEKE STVARI'

DUGO SU GA LOVILI I NA KRAJU UHVATILI! NAJZVUČNIJE MODRO POJAČANJE NE VIDI PROBLEM U OSTANKU OLMA 'Ja sam rekao da ću doći u Dinamo bez obzira na sve'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. rujan 2019. 16:36

Luka Ivanušec (20) odigrao je odličnu utakmicu za Gračanovu vrstu protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bio je upravo onakav kakvog ga očekuju i u Dinamu - razigran, maštovit, raspoložen za udarce iz daljine. Pogodio je iz jedanaesterca, a jedna lopta upućena s dvadesetak metara pogodila je vratnicu. Kao što znate, u plavu je svlačionicu stigao ovog prijelaznog roka iz Lokomotive; kako mu se dopada, pitamo ga.

- Sve je super. Znao sam većinu igrača, odlično su me prihvatili. Dinamova je momčad odlična, baš se veselim svakom treningu i utakmici - kazao nam je za uvod Ivanušec.

Malo koji igrač Modrih imao je svoj premijerni nastup u velikom derbiju protiv Hajduka na Poljudu, ali Luka ulazi u tu skupinu rijetkih.

- Drago mi je da sam debitirao na vječitom derbiju, ali naravno da mi je žao što smo izgubili. Nisam baš zadovoljan svojim nastupom na Poljudu. Dobro, recimo da je bilo solidno za prvu utakmicu, ali znam da mogu mnogo bolje.

Ali trener Bjelica je kazao da ste bili među tri najbolja igrača Dinama na derbiju. Trener vas hvali, a vi baš niste zadovoljni?

- Da, vidio sam što je kazao trener. Nije bilo tako loše prvo poluvrijeme, ali mogu zaista puno bolje odigrati. Meni je jako drago što je trener tako pozitivno vidio moju igru, ali treba to sve izgledati mnogo, mnogo jače, bolje, konkretnije. To će se dogoditi kad se još malo uštimam s momčadi. Još se privikavam na neke zahtjeve u igri, automatizme. Kad to pohvatam, bit će to jako dobro.

U Lokomotivi je davao smisao igri momčadi Gorana Tomića. Ivanušec svojim dodavanjima ubrzava igru, pronalazi rješenja u pravom trenutku. Također, ima sposobnost individualnog stvaranja viška, što je iznimno važno u današnjem nogometu. Danas se traže igrači prevage, a on to definitivno jest.

Zagreb, 190819.
Petrinjska.
Druzenje igraca GNK Dinamo sa navijacima.
Na fotografiji:   Luka Ivanusec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač/Cropix

Dinamo je najveći

Kakva je razlika u treninzima koje je imao u Lokomotivi od ovih u Dinamu? Jesu li trenerski zahtjevi bitno drukčiji?

- Zasad imamo puno utakmica, pa intenzitet treninga nije jak. Više su to laganiji treninzi da bismo bili svježiji na utakmicama. Ali naravno da postoji razlika. Uvjeti su drukčiji, Dinamo je najveći klub.

Što od vas zasad traži trener Bjelica?

- Zasad hvatam automatizme, a od mene se traži da budem stacioniran više prema golu suparnika. Da, to se od mene tražilo i u Lokomotivi, ali tamo sam se mnogo više spuštao po loptu. Sad se od mene traži da primam loptu blizu šesnaesterca da bih bio bliže golu, to je ipak bitna razlika.

Odgovara li vam to više od onoga što se kao zadatak imali u Lokosima?

- Da, to mi više odgovara, volim biti bliže suparničkom golu. Međutim, da bih to sve odradio na željeni način, moram pohvatati sve automatizme Dinamove igre. Moram loptu prihvatiti visoko između protivničkih linija da bih bio što opasniji i dolazio u situacije za zabijanje pogodaka. Tu puno savjeta dobivam od trenera Bjelice i njegova asistenta, Nino Bule također me usmjerava. Još se privikavam, ali vjerujem da ću sve vrlo brzo pohvatati.

Dobro se razumijemo

“Mi Luku Ivanušeca želimo bez obzira na situaciju s prodajom Danija Olma. Ako Dani ostane, imat ćemo vrhunski vezni red.” Tu nam je rečenicu u razgovoru kazao Nenad Bjelica prije nego što je Luka potpisao za Dinamo. Na koncu je Olmo ostao. Ipak, kad se spominjao Olmov odlazak, govorilo se da upravo umjesto njega dolazi Ivanušec, koji bi se s Lovrom Majerom trebao boriti za tu poziciju.

Zagreb, 210819.
Stadion Maksimir.
Utakmica UEFA Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Rosenborga B.K.
Na fotografiji:   Dani Carvajal Olmo, Tore Reginiussen igranje rukom. 
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Ja sam rekao da ću doći u Dinamo bez obzira na to hoće li Olmo ostati ili otići. Ostao je, no dobro. Možemo mi neke utakmice odigrati i skupa. Konačno, bit će mnogo utakmica, HNL, Kup, Liga prvaka, tako da znam da će biti dovoljno minutaže bez obzira na to što nas je puno u veznom redu.

Protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata vi i Majer pokazali ste da možete skupa biti na travnjaku, odlično ste se nadopunjavali.

- Naravno da možemo! Pa mi smo u Lokomotivi igrali skupa. Jako se dobro razumijemo. Da, sad smo na toj poziciji desetke trojica, ali svatko može igrati. Dosta se tu može iskombinirati, možemo dvojica igrati kao prednji vezni, ali ne bih sad posebno ulazio u te priče, to je sve na treneru Bjelici, on će znati kako od utakmice do utakmice posložiti momčad.

U četvrtak je mlada vrsta Nenada Gračana odigrala prvu utakmicu u novom sazivu. Kako mu je sve izgledalo?

- Prema naprijed je izgledalo jako dobro, ali svi skupa moramo malo pohvatati neke stvari jer ima dosta igrača koji su prvi put u ovoj reprezentaciji. Stigla je mlađa generacija, pa se treba što prije posložiti, primarno prema nazad.

Neće biti previše vremena, u utorak se u Šibeniku igra prva kvalifikacijska utakmica protiv Škotske?

- Da, ali na toj će utakmici igrati Nikola Moro, koji izvanredno odrađuje defenzivne zadatke. Tako da tu neće biti problema. Treneri su nam kazali da je Škotska jako dobra reprezentacija, koja ima i dobre pojedince. Međutim, smatram da sve ovisi o nama, ako budemo pravi, onda će start kvalifikacija za Euro biti uspješan - zaključio je Ivanušec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 11:01