StoryEditor
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
Jasan pokazatelj kvalitete

Dvije izdvojene priče derbija: Klupa kao ogledalo momčadi i Todorićeva zamjena nakon samo 55 minuta

Pet i pol mjeseci prije dolaska među Bijele nije odigrao utakmicu, jasno je da mu nedostaje minuta
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. rujan 2020. 17:38

Koga je Mamić podigao s klupe sredinom drugog dijela najbolji je pokazatelj kvalitete Dinama u odnosu na Bijele. Ivanušec, Gojak i Gavranović tri su igrača koji bi bez dvojbe bili glavni igrači u svakoj prvoligaškoj momčadi. S druge strane, Vukas je s klupe podigao Jakoliša, Dolčeka i Krekovića, tri igrača koji rijetko donose prevagu.

Širina klupe ključni je faktor uspjeha momčadi koje se bore za najviše dosege. Gust raspored na više kolosijeka, ozljede i kartoni... sve su to razlozi koji traže dugu i kvalitetnu klupu. Hajduk nema taj privilegij da može s klupe dobiti preokret na travnjaku. Atanasov je asistirao za pogodak Jurića, ali daleko je Makedonac od toga da bismo ga proglasili pojačanjem ili velikim adutom s klupe zbog jednog dobrog poteza. Kontinuirano zazivamo pojačanja u bijelom dresu. Pojačanja, a ne prinove. Hajduk ima brojčano popunjen kadar, ali nema kvalitetu koja bi odgovorila visokim ambicijama.

Dinamo se na Poljudu spremao za Ferencvaros i pritom je Mamić na travnjak poslao najjaču postavu. Ni Vukas nije štedio svoje, nije kalkulirao s početnom postavom premda za tri dana ima Renovu u Skoplju. Najbolji sastavi s obje strane pokazali su što u ovom trenutku mogu Bijeli i Modri, a kvaliteta pričuvnog kadra dodala je i odgovor na pitanje kakve su mogućnosti Hajduka i Dinama kroz duge jesenske bitke. Dinamo je potvrdio da nije kompletan teret na prvotimcima, da i klupa ima nešto za reći. Hajduk pak nema tu širinu, nema igrače koji mogu mijenjati “figuru za figuru”, a momčad njihovim ulaskom prebaciti u višu brzinu. Zato je Dinamo na vrhu HNL-a i igra kvalifikacije Lige prvaka. 

Darko Todorović izbio je u prvi plan nakon 55 minuta odigranih u derbiju. Sama činjenica da je Todorovića već početkom drugog dijela zamijenio igrač koji je po vokaciji napadač (Jakoliš), jasno govori o tome u kakvom je izdanju bio posuđeni bek Salzburga. Nije se snašao.

Da, to je opravdanje, alibi koji se najčešće koristi kada igrač tek stigne u novu sredinu. Todorović je u derbiju upisao treći nastup za Bijele, ali zanimljivo je pitanje po čemu je struka Bijelih procijenila da je Todorović igrač za Hajduk, jer rijetke su bile utakmice na kojima se netko mogao uvjeriti u njegovu klasu kroz dvije posljednje sezone. U proteklih godinu i pol dana Todorović je zabilježio deset nastupa. U proljeće 2019. ima jednu utakmicu za Salzburg, još ožujku prošle godine. Potom je otišao na posudbu u njemačkog drugoligaša Kiel gdje je ukupno imao devet utakmica. Šest u jesen i tri utakmice na proljeće, tijekom veljače i početkom ožujka.

Pet i pol mjeseci prije dolaska među Bijele nije odigrao utakmicu u Kielu i jasno je da je Hajduk njegov pokušaj oživljavanja karijere. Todoroviću primarno nedostaje utakmica, a potom tek dolazi pitanje njegove forme i potvrđivanje kvalitete za igranje utakmica na razini kakva se očekuje u dvobojima poput prošlosubotnjeg s Dinamom. Utakmica protiv Modrih bio je za njega jedan od najjačih testova, ako ne i najjači, jer 23-godišnji desni bek nije do sada u karijeri imao utakmice takve kategorije. Za Salzburg nije igrao europske utakmice, ima ukupno 12 nastupa u prvenstvu pred dvije sezone i to gotovo sve u jesenskom dijelu. Iz svega navedenog razvidno je da Todorović još nije ni potvrđen ni spreman za najveća iskušenja koja ga čekaju u bijelom dresu.

Stoga ni njegovo izdanje iz derbija ne treba predstavljati iznenađenje. Primarno mu nedostaje kontinuitet utakmica iz kojeg će se moći prosuditi kakve su njegove stvarne mogućnosti. Dvoboj s Dinamom jednostavno je za Todorovića bio preveliki zalogaj u ovom trenutku. Ali, posudba traje godinu dana i ukoliko doista ima neki skriveni potencijal koji do sada nije iskazao, mora brzo napredovati, pokazati nam da može više. U protivnom će teško dobivati minutažu u seriji utakmica. Početak u bijelom dresu povukao je niz pitanja i sumnji, na Todoroviću je da nas uvjeri kako Stanić i Kepčija nisu pogriješili pri njegovu angažmanu.
 

Linker
21. rujan 2020 21:43