KRIZA U NJEMAČKOJ

Merkel vrlo zabrinuta: ‘Staviti epidemiju pod kontrolu najbolja je solucija i za gospodarstvo‘

Rekla je da bi više voljela da je na sastanku s pokrajinskim čelnicima postignuta suglasnost oko strožih mjera
 Odd Andersen/AFP

Situacija s pandemijom koronavirusa u Njemačkoj još je uvijek vrlo ozbiljna iako novi slučajevi zaraze ne rastu velikom brzinom, kazala je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je to izjavila nakon što je na sastanku s premijerima saveznih država u ponedjeljak odluka o daljnjem pooštravanju mjera odgođena za 25. studenoga.

Merkel je kazala da bi više voljela da je na jučerašnjem sastanku savezne vlade s pokrajinskim čelnicima postignuta suglasnost oko strožih mjera, istaknuvši da je vrlo zabrinuta nekontroliranim širenjem virusa na nekim mjestima u zemlji, uključujući Berlin.

"Broj novih zaraza više ne raste eksponencijalno, ali je i dalje vrlo visok. Stoga moramo reducirati kontakte, reducirati kontakte, reducirati kontakte", ponovila je više puta kancelarka na poslovnom skupu koji je organizirao dnevnik Seuddeutsche Zeitung.

Prema podacima Instituta Robert Koch, Njemačka u utorak ima 14.419 novih slučajeva zaraze na dnevnoj razini, dok je umrlo još 267 pacijenata povezanih s covidom-19.

Broj dnevnih zaraza je manji nego prošlog tjedna, no porastao je broj umrlih.

Po riječima njemačke kancelarke, oko 30-40 posto stanovništva Njemačke spada u rizičnu skupinu, uključujući starije i one sa slabijim zdravljem.

"Staviti epidemiju pod kontrolu najbolja je solucija i za gospodarstvo", kazala je Merkel.

Njemačka je 2. studenoga uvela ograničeno zatvaranje kako bi obuzdala drugi val epidemije koronavirusa. Zatvoreni su barovi i restorani, no škole i trgovine ostale su otvorene.

Merkel je predložila dodatne mjere koje uključuju obvezno nošenje maski u školama i smanjivanje veličine razreda, pozvavši građane i školarce da ograniče kontakte na jedno domaćinstvo ili prijatelja.

Kancelarka je ponovila da sedmodnevna incidencija mora pasti ispod 50 na 100.000 stanovnika prije nego li se razmotri odluka o ublažavanju mjera. Njemačka trenutno ima 141 slučaj na 100.000 stanovnika, po posljednjim podacima Instituta.

Susret njemačke savezne vlade i saveznih zemalja završen je u ponedjeljak bez konkretnih odredbi o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa ali su sudionici apelirali na građane da društvene kontakte smanje na najmanju moguću mjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:52