Slavlje Osijeka na Poljudu
 JAKOV PRKIC/CROPIX
DOJMOVI I PLANOVI

‘Europski suci potvrdili su nam da smo oštećeni za kazneni udarac! Pojačat ćemo se i biti još bolji!‘

Sportski direktor nakon sezone koja je završena 4. mjestom u prvenstvu i polufinalom nogometnog kupa
Piše: Darko RužićObjavljeno: 29. srpanj 2020. 18:51

Sliježu se dojmovi o završenoj sezoni. Analizira sve učinjeno. A puno vremena za to ni nema. Život ide dalje, već u ponedjeljak počinju i pripreme za novu sezonu, koja će također brzo početi. U nikad manjem razmaku između dva prvenstva. Međutim, u Osijeku ne mogu ne gledati u retrovizor i podsjećati se što je ostalo za njima.

- Primarni cilj koji smo imali na početku minule sezone smo ostvarili. Željeli smo plasman koji nam donosi kontinuitet igranja u Europi i to smo ostvarili - naglašava sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović.
To je činjenica, ali jednako tako činjenica jest i da je Osijek u posljednja dva kola posrnuo i ispustio drugo mjesto.

- Kad smo nakon nastavka prvenstva prekinutog zbog koronavirusa vidjeli da možemo, da tako kažem, napasti i drugo mjesto i po prvi puta se plasirati u kvalifikacije za Ligu prvaka, nadali smo se da je to moguće. Imamo kvalitetnu momčad, igrali smo dobro, ali nije nam se dalo. Zaustavljeni smo u polufinalu Kupa i spoznali da imamo i druge prepreke osim protivnika na terenu - veli Petrović.

Iz vašeg su kluba često išli prigovori na neke sudačke odluke. Jesu li one i u kojoj mjeri doista utjecale na konačan plasman?
- Naravno da jesu. Imam petnaest godina iskustva rada kao sportski direktor. Stekao sam u tom razdoblju puno prijatelja i jako dobrih znanaca i suradnika. Ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu. Današnja tehnologija omogućava da već tijekom utakmice svi pregledavaju snimke nekog događaja. I sami sporne trenutke upućujemo na analizu onima koji sve stručno mogu objasniti. I to ne bilo kome, nego sucima, koje jasno neću i ne mogu imenovati, u inozemstvo, onima koji su iz zemalja Liga Petice. Uvijek nam o tome daju svoje mišljenje i zaključak. Eto, za onaj prekršaj nad Piljem u utakmici s Lokomotivom, s pet adresa dobili smo jednako toliko mišljenja koja potvrđuju naš stav da smo zakinuti za kazneni udarac. Mi s traženjem mišljenja drugih testiramo i sami sebe. Vruća je glava nakon utakmice, ponekad zbog toga nismo sigurni ni sami u sebe, pitamo druge, objektivne i izravno nezainteresirane za njihovo mišljenje, ali kad stigne potvrda, više njih, da smo u pravu, onda je sve kristalno jasno i moramo reagirati. Zbog našeg mira to ćemo raditi i dalje - izjavio je Petrović.

Svakoga žulja samo kamen u njegovoj cipeli. Za ostale baš ga briga. A i vaši, Osijekovi, prigovori na suđenje ne nailaze na razumijevanje drugih.

- Svjesni smo toga, ali ne obaziremo se na to. Neki nas nazivaju kmečavcima, neki kažu da sam i ja Kalimero (lik iz crtanih filmova koji na sve uzvikuje ‘nepravda’, nap.a.), ali mi nećemo šutjeti. Tko će nas zastupati i uzimati u zaštitu ako to ne činimo sami - naglasio je Petrović.

Unatoč svemu, njegova je ocjena učinjenog u protekloj sezoni pozitivna.
- Igrali smo dobar nogomet i to uz okolnost da smo doživjeli promjenu trenera (Dinu Skendera je zamijenio Ivica Kulešević, nap.a.), a to nikada nije lako. Ne u kontekstu imena prethodnika ili onoga koji ga je naslijedio, ali to je situacija koja nikome nije draga, još manje idealna. Morali smo se u hodu resetirati i uspješno je to naš stručni stožer obavio i odradio. Ponavljam, opet smo u Europi i razloga za nezadovoljstvo nemamo, ali imamo za čime žaliti - ističe Petrović.

Do posljednjeg kola imali ste drugo mjesto, a onda u derbiju doživjeli poraz i pali na ono najnezahvalnije, četvrto.
- To nas je, priznajem, razočaralo, ali previše se toga uplelo, a protiv čega nismo mogli ništa. Snašlo nas je previše ozljeda ključnih igrača, Petra Bočkaja, Laszla Kleinheislera, Erosa Grezde, jedno vrijeme i Vedrana Jugovića. Imamo mi širinu i kvalitetu, ali ipak se radi o igračima našeg udarnog sastava. Ne znam tko bi tako nešto izdržao. Eto, poslije odrađenih zimskih priprema Mirko Marić i Laszlo Kleinheisler su nam bili najbolji igrači, a onda je uslijedio prekid prvenstva. Sučeljeni smo bili s problemima s raznih strana i na žalost i tu posljednju, toliko važnu utakmicu, u koju je stala cijela sezona, nismo mogli igrati s najboljom momčadi - rekao je Petrović.

Onda još, nije mogao na to ne podsjetiti, i bez gledatelja...
- Ljude ne možeš prevariti. Nije to alibi, nego činjenica. Zakinuti smo i to jako. Nije jednako igrati s gledateljima, navijačima ili bez njih. Zabrana nazočnosti publici sve je razotkrila, nama je time uskraćeno domaćinstvo.

Ipak, glas se navijača čuo, jer okupili su se ispod istočne tribine i do igrališta je dopiralo njihovo bodrenje.
- Točno, trnci su me prolazili. Kad sam čuo kako navijaju, došlo mi je da iz lože odem među njih i priključim im se. Mi imamo sjajne navijače, možda ne u tolikom broju kao netko drugi, ali kao nitko drugi klubu su vjerni i privrženi - kazao je Petrović.
Za konačan sud o Osijekovoj sezoni spremno će podastrijeti argumente s kojima barata u cilju objašnjenja i stava da je ona bila uspješna.

- Do posljednjeg smo kola bili u borbi za drugo mjesto. Kazao sam već, imamo plasman i kontinuitet samim time igranja na europskoj sceni. Nekoliko smo mladih igrača afirmirali, Ndockyta, Žapera, Talysa, minutažu je već imao i najmlađi od svih Beljo. O kvaliteti onih iskusnijih Škoriću, Majstoroviću, Bočkaju, Mariću nije potrebno ni govoriti. Tvrdim, jedini smo klub u Hrvatskoj koji za svih jedanaest igrača udarne momčadi može zaraditi ozbiljan novac - veli Petrović.

Velika ekspanzija
I do sada ste ga na transferima zarađivali.
- Jesmo, mi u klubu o tome javno ne govorimo, ali eto, na Transfermarktu se može iščitati i vidjeti da smo time zaradili, uprihodovali oko sedamnaest milijuna eura. Najveći iznos, rekordan, donio je odlazak Boška Šutala u Atalantu, a uvjeren sam bit će takvih transfera još - rekao je Petrović.

Znači li to da se spremate na nove prodaje?
- Ne, Osijek neće i ne mora prodavati svoje igrače. Mi možemo živjeti i biti stabilni i bez toga. Ali, uvijek je naš stav bio da ako dođe neka ozbiljna ponuda, o njoj ćemo i razgovarati, ma o kome da se radi. Druga je stvar hoćemo li je prihvatiti. U konačnici, o tome uvijek odlučuju vlasnici kluba - pojasnio je Petrović.

Kakvi su Osijekovi planovi za iduću sezonu?
- Biti bolji i kvalitetniji.
Znači, pojačat ćete se?

- Svakako!
Imate li određeni cilj, imena onih koji su vam zanimljivi?
- Rekao sam već, jako smo zainteresirani za Lovru Majera, a hoćemo li uspjeti realizirati taj posao, ne mogu još reći. U svakom slučaju, to je otkrivanje činjenice da tražimo, kako se to kolokvijalno kaže, ‘desetku’. Majer bi bio taj i on je naša velika želja.
Samo on?

- Moramo kupiti i golove. Kad to kažem, svakome je jasno što pod tim mislim. Hoćemo dovesti rasnog strijelca. U prošloj smo sezoni previše ovisili samo o golovima Mirka Marića. To je osnovni plan za prijelazni rok u kojem ćemo biti vrlo aktivni, a ako se ukaže prigoda da angažiramo i kojeg igrača više po povoljnim uvjetima, nećemo biti zatečeni i nespremni na pravodobnu reakciju - kazao je Petrović.

Kakav će dakle Osijek biti u novoj sezoni?
- Ambiciozan, još odlučniji, opet u borbi za najviše i u prvenstvu i u Hrvatskom kupu, a podrazumijeva se i za plasman koji opet jamči igranje u Europi. Osim toga, mi iz kluba nemamo pravo ne spomenuti ni u jednoj prigodi i zaboraviti na okolnost izgradnje novog stadiona i nogometnog kampa. Osijek će po svemu biti jači i bolji, u velikoj ekspanziji napretka i razvoja - naglasio je Petrović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:39