POTPREDSJEDNIK SABORA

Reiner: ‘Zdravstveni sustav funkcionira, a politikanti pokušavaju ušićariti poene‘

Oni koji tvrde da naš zdravstveni sustav ne valja govore neistine, tvrdi Željko Reiner
 Krajac Damir/Cropix

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner (HDZ) rekao je u srijedu da zdravstveni sustav u Hrvatskoj funkcionira poručivši kako neki politikanti pokušavaju u vrlo ozbiljnoj situaciji, u kojoj se nalaze Hrvatska i cijeli svijet, ušićariti neke poene.

"Oni koji tvrde da naš zdravstveni sustav ne valja, da nismo bili pripremljeni za to, da ni danas ne funkcioniramo, govore neistine i pokušavaju izazvati kod naroda strah, nepovjerenje u zdravstveni sustav i pokušavaju govoriti da ništa ne valja u tom sustavu", kazao je Reiner na HDZ-ovoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Dodao je kako su u pravilu to oni isti koji su prije pola pola godine govorili da je koronavirus obična gripa, da je to izmišljeno i ne postoji.

Reiner je ustvrdio da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj, u usporedbi s nekim daleko bogatijim zemljama, odličan i funkcionira. Poručio je kritičarima da je "jadno da na bolesti i smrti pokušavaju postići političke poene".

Iznoseći podatke o smrtnosti od koronavirusa na milijun stanovnika, rekao je da Hrvatska u odnosu na npr. Belgiju ima upola manje smrti od koronavirusa te oko tri puta manje oboljelih na milijun stanovnika.

Također, u Švedskoj je gotovo na milijun stanovnika četiri puta više mrtvih od koronavirusa nego u našoj zemlji, a u Češkoj je ta brojka veća od dva puta.

Neutemeljene optužbe o stihijskom odgovoru na epidemiju

Napominjući kako su potpuno neutemeljene optužbe da se stihijski upravlja odgovorom na epidemiju koronavirusom, Maja Grba-Bujević (HDZ) rekla je da su od početka transparentno ukazivali na sve scenarije na koje zdravstveni sustav ima odgovor.

Ti scenariji u rezultat rada ekspertne skupine Ministarstva zdravstva u kojem se nalazi niz stručnjaka, ne samo s područja epidemiologije i infektologije, već i iz drugih dijelova zdravstvenog sustava.

Ustvrdivši da zdravstvo nije pred kolapsom poručila je da u njemu rade snažno motivirani ljudi koji imaju dovoljno opreme kako bi mogli spašavati ljudske živote.

Ivan Ćelić (HDZ) poručio je da se Vlada Andreja Plenkovića opredijelila za zdravstvenu sigurnost građana, vodi računa o socio-ekonomskim posljedicama, a Nacionalni stožer civilne zaštite vrlo profesionalno upravlja borbom protiv pandemije koronavirusa.

Poručivši kako nikakvo politikantstvo i senzacionalizam neće doprinijeti dobrim brojkama, Ćelić je rekao da, iako problemi postoje, oni su tu i da se rješavaju.

Upitan za komentar kritika koje je u priopćenju iznijelo šest liječničkih udruga i njihov zahtjev za uvođenjem strogih epidemioloških mjera, inače bi moglo doći do sloma zdravstvenog sustava, Reiner je rekao kako Vlada ima vrlo jasan plan i program mjera, ovisno o tome kako epidemija napreduje.

"Mjere koje se primjenjuju su adekvatne izazovima - broju oboljelih, teško oboljelih i sl", poručio je. Ustvrdio je da Hrvatska nema problema s brojem respiratora jer ih imamo više od 800, a na njima je 118 bolesnika zaraženih koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:03