StoryEditor
Igor Tudor
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
Odjeknulo senzacionalno

Evo koliko bi Hajduk mogao zaraditi na Igoru Tudoru! Mišljenja oko njegovog odlaska s Poljuda podijeljena

Trener Hajduka na korak do povratka u redove Juventusa gdje bi trebao imati ulogu pomoćnog trenera
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. kolovoz 2020. 10:50

Igor Tudor je na korak do povratka u Juventus, ostalo je još samo da se klubovi dogovore oko odštete i 42-godišnji stručnjak vraća se u Torino. Tudor je jučer ujutro izvijestio Hajduk o ponudi za mjesto prvog pomoćnika Andrei Pirlu, novom treneru Juventusa koji formira svoj stručni stožer mjesec dana prije početka sljedećeg izdanja Serie A.

Ponudu za povratak u Juve dobio je Tudor sredinom prošlog tjedna, ali priča je u javnost izašla u ponedjeljak ujutro kada je strateg Hajduka porazgovarao s Mariom Stanićem i sportskim direktorom Ivanom Kepčijom. Ugovor s Hajdukom Tudor ima do ljeta 2022. godine, a u tom ugovoru, potpisanom prije osam mjeseci, stoji i opcija odštetne klauzule. Dakle, ako klub i trener sporazumno raskinu ugovor, onda nema odštete, ali ako nema sporazumnog raskida, onaj tko potpisuje jednostrani raskid plaća sve do kraja ugovora. Po tome bi Tudor trebao platiti Hajduku 440.000 eura, međutim, špekulira se da bi Hajduk, ako ne bude sporazumnog raskida, mogao nagodbom zaraditi između 250.000 do 300.000 eura u transferu Tudora u Juventus.

Treneri bez iskustva

Dogovorom klubova zaključit će se priča koja je pomalo senzacionalno odjeknula u javnosti. Tudor iz Hajduka u Juventus! Veća senzacija negoli je bila pred više od 22 godine kada je za 8 milijuna DEM kao 20-godišnji stoper otišao u veliki Juve. Pritom je jasna znatiželja oko pitanja kako se dogodio povratak Tudora među Bianconere.

Prošle srijede dobio je poziv iz Torina, s druge strane telefonske linije Fabio Paratici, sportski direktor Juventusa.

- Igore, hoćeš li prihvatiti ponudu za asistenta Pirlu - glasila je ponuda Paraticija.

Andrea Pirlo zamijenio je Sarrija nakon što je ovaj dobio otkaz poslije ispadanja od Lyona u osmini finala Lige prvaka. Pirlo je u svoj stožer doveo Roberta Baronija, dotadašnjeg trenera U-19 momčadi Napolija, čovjeka kojeg poznaje iz djetinjstva, jer obojica su iz okolice Brescie. Ono što je još zajedničko Baroniju i Pirlu jest činjenica da nijedan od njih nema prvoligaškog iskustva u vođenju ekipe. Dapače, Pirlo nema nikakvog iskustva i Paratici se sjetio Tudora. Zašto baš Tudora? Prvo, zato što je Juventin, nekadašnji igrač kluba, dio momčadi iz velikih dana Juvea s početka ovog stoljeća. Drugo, jer je trener koji poznaje talijansku ligu s obzirom na to da je radio u Udineseu. Da, to mu je bio jaki plus, jer Talijani su kroz rad u Udinama upoznali Tudora kao trenera snažne osobnosti. Trenera koji nema pardona prema zvijezdama. Što je Tudor radio u Hajduku, kakav je bio u Galatasarayu, to su za Talijane bile manje bitne stvari u ovom izboru. Nećemo pritom kazati da se i talijanska javnost nije šokirala ili bolje rečeno ostala iznenađena.

Još prije tri dana mediji s Apenina najavljivali su dolazak Maura Tassottija na mjesto pomoćnika. Ali, dolazi Tudor koji će dobiti ulogu čovjeka za nogometni rad. Trener čija je uloga zamišljena da bude “desna ruka” Pirla na terenu i izvan terena. Pet dana je Tudor razmišljao o ponudi i na kraju je prihvatio izazov iz Torina. Jednom će objasniti kao i zašto, ali jasno je da Tudora još samo detalji dijele od oproštaja s Poljudom.

Premda još nije otišao, može se postaviti pitanje je li povukao dobar potez i ugrožava li njegova odluka klupski projekt? Naime, prvi put nakon 2010. ponovno je Tudor u ulozi pomoćnika u klubu. Tada je asistirao Reji, talijanskom treneru u Hajduku, ali s 31 godinom Tudoru je veliki napredak u karijeri predstavljao prelazak iz omladinskog pogona u prvu momčad. Tek godinu poslije završetka igračke karijere već je sjedio na klupi prve momčadi Bijelih uz iskusnog trenera Reju. Odlaskom Reje vratio se u omladinski pogon, vodio kadete Bijelih sljedeće tri godine dok nije dočekao priliku postati prvi trener Bijelih.

U međuvremenu je bio i član stožera Igora Štimca u reprezentaciji Hrvatske, ali tu je dužnost prestao obnašati kada je naslijedio Krstičevića u Hajduku početkom svibnja 2013. godine. Nakon više od sedam godina samostalnog rada ponovno će u ulogu pomoćnika, ali očito je da se poziv Juvea ne odbija.

Zanimljivo pitanje

Što to znači za projekt Hajduka? Velike kritike je trpio Tudor na izvedbe Bijelih prošlog proljeća, ali prvi čovjek struke Mario Stanić čvrsto je stao iza svog trenera. Trebali su zajedno iznijeti projekt u stručnom segmentu, međutim po svemu sudeći ostat će Stanić i Kepčija usamljeni. Kako će navijači doživjeti Tudorov drugi odlazak bit će također zanimljivo pitanje. Pred dva mjeseca bi se sigurno odrekli Tudora, njegovih rezultata i igara, ali kada se pojavila ponuda Juventusa mišljenja će sigurno biti podijeljena.

Od onih koji će mu zavidjeti do onih koji će kazati da je još jednom okrenuo leđa Hajduku. Sigurno je da neće biti jedinstvenog stava, ali ponuda Juventusa, pa makar i za prvog pomoćnika, ne događa se svaki dan. Nije jednostavno prihvatiti, a još manje odbiti.

Od Edoarda Reje sjelo 400.000 eura, od Krasimira Balakova nikakva odšteta

Dvojica trenera u bliskoj prošlosti napustila su Hajduk odlazeći u druge, europske klubove. Bijeli su u veljači 2010. inkasirali 400.000 eura od Lazija koji je platio odštetu za Edoarda
Reju, trenera Bijelih koji je preselio na Olimpico. Dvije godine kasnije Krasimir Balakov je otišao s Poljuda u Kaiserslautern, međutim od tog transfera Hajduk nije ništa zaradio na osnovi odštete. 

Linker
18. kolovoz 2020 11:35