StoryEditor
Navijači na sjevernoj tribini tijekom dvoboja Dinama i Osijeka
 GORAN MEHKEK/CROPIX
NOVA PRAVILA

Evo zašto su svim navijačima koji su došli na utakmicu Dinama i Osijeka na ulazu oteli maske za lice

Prema kojem naputku radi Dinamo, upitao se jedan naš čitatelj. Stiglo je objašnjenje nadležnih...
Autor: Goranka Jureško, Vladimir Zrinjski, Tanja Rudež/Jutarnji listObjavljeno: 28. lipanj 2020. 20:15

Prema kojem epidemiološkom naputku radi GNK Dinamo, s obzirom na to da su nam na subotnjoj utakmici prilikom ulaska na tribinu sjever oteli svima zaštitne maske?, upitao se jedan naš čitatelj u e-mailu koji nam je poslao nakon utakmice Dinama i Osijeka u subotu navečer u Maksimiru. Poput našeg čitatelja, brojni su se posjetitelji nogometnih stadiona, koji su pritom i odgovorni građani, ovih dana suočili sa svojevrsnom zbrkom.

Uoči povratka publike na nogometne stadione, u prvoj verziji preporuka za sportska natjecanja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) 12. lipnja preporučio je gledateljima nošenje maski tijekom cijele utakmice te držanje razmaka od 1,5 metra. Dan kasnije stigle su nove preporuke u kojima se maske za gledatelje više ne spominju. Prvotna je preporuka, naime, bila u suprotnosti sa Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, koji u članku 4. kaže da se protupravnim smatra maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način radi prikrivanja identiteta. Za to je zapriječena novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana.

No, gledateljima je preporučeno da na dan utakmice izmjere tjelesnu temperaturu, i ako je ona viša od 37,2 Celzijevih stupnjeva te ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti, onda ne bi trebala ići na utakmicu, nego je potrebno javiti se obiteljskom liječniku. Klubovi, nadalje, moraju voditi i evidenciju za gledatelje, tako da će uz njihovo ime i prezime, trebati znati i telefonski kontakt, a sve radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze. Klubovima se preporučuje i da broj gledatelja na stadionu bude maksimalno jedna trećina kapaciteta stadiona te da gledatelji ostanu na udaljenosti od 1,5 metra.

No, kako se epidemiološka situacija u Hrvatskoj u posljednjih 10 dana dramatično pogoršala, s tendencijom daljnjeg rasta oboljelih, postavlja se pitanje hoćemo li slijediti primjer Engleske, Njemačke i Španjolske, gdje se utakmice igraju bez publike na stadionima. Dosadašnje iskustvo u borbi s pandemijom koronavirusa zorno pokazuje da su nogometne utakmice s publikom na stadionima iznimno rizični događaji. Primjerice, utakmica Lige prvaka Atalanta - Valencia u Milanu, u veljači ove godine, bila je pravi "okidač" za širenje koronavirusa pa je tako s te utakmice u Hrvatsku stigao i prvi slučaj Covida-19, koji je registriran 25. veljače.

"S obzirom na to da po Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima gledatelji ne mogu prekrivati lice to znači i da ne mogu nositi maske", objašnjava dr. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni koji žele na utakmicu, a istodobno se maksimalno zaštititi od zaraze mogu sjesti dalje od drugih gledatelja jer je broj onih koji smiju na tribine bitno manji nego li to dopušta kapacitet stadiona. Naravno, može izabrati ne otići na utakmicu.", kaže dr. Bubaš.

"Preporuke za sportska natjecanja i dalje ostaju ista. Ostane li virus i dalje među nama gotovo je sigurno da će u zatvorenim prostorima maske biti obvezne", rekao nam je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Prof. Schmidt-Chanasit, virolog s Instituta za tropske bolesti Bernhard Nocht u Hamburgu, izjavio je prošli tjedan za Deutsche Welle kako smatra da su nogometne utakmice s publikom moguće, ali samo ako je na njima nekoliko stotina gledatelja: - S oko 300 gostiju u publici, rizik od infekcije mogao bi se bolje kontrolirati - izjavio je Schmidt-Chanasit.

Linker
05. srpanj 2020 20:35