VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
EMOTIVNA PORUKA LEGENDE

Gdje je hajdučko srce? ‘Mi smo na Dinamo išli kao na svadbu, ovi danas ne znaju što znači Hajdukov dres‘

Veterani splitskog kluba oglasili su se uoči nedjeljnog velikog derbija protiv Dinama
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 10. srpanj 2020. 10:31

Na Poljudu, takva je nova praksa, igraju bunker, a to znači da nema izjava kao u neka stara vremena kad bi se uoči derbija svi raspričali, figurativno rečeno palili atmosferu, najavljivali dvoboj protiv vječnog rivala Dinama. No, zna se da derbi svih derbija po tradiciji donosi neizvjesnost bez obzira na trenutnu formu, igrački kadar, bodovnu razliku…

Ivan Gudelj, jedan od najomiljenijih prvotimaca Hajduka, za ovu priliku ima onu frazu “derbi je derbi”, pa je objasnio:


- Nema sumnje da je Hajduk u većoj rezultatskoj krizi od Dinama, ali to apsolutno ništa ne znači u toj mjeri da se s nekom dozom sigurnosti može prognozirati pobjedu domaćina. Svi u Hajduku razmišljaju o psihološkom aspektu, o pritisku, o nesigurnosti zbog slabih rezultata i igara, ali iz mojeg iskustva znam da je to utakmica u kojoj svaki igrač nastoji pružiti najviše što može. Kad bi se uspoređivalo prvotimce, ono jedan na jedan, sigurno je da bi prevagnula kvaliteta domaćina. To je ono na papiru, a na terenu ostaje otvoreno pitanje, ono ključno, koja će momčad uložiti više energije i borbenosti. Često u takvoj situaciji odluče neki detalji…

image
Marin Brbić i Ivan Gudelj
JAKOV PRKIC/CROPIX

Dražen Mužinić, jedan iz zlatne generacije Hajduka, sjajan nogometaš i uz to po svim mjerilima najborbeniji igrač u povijesti “bijelih”:

- Žarko bih želio da se vratimo neporaženi. A to se može ostvariti jedino na žestok način. Ja sam volio takve derbije, bilo je tu nadjačavanja, pamtim kako sam i koliko ratovao, naravno na nogometni način, protiv Pere Bručića. To su bili junački dueli, ali poslije utakmice smo bili prijatelji. Zato se nadam da će susret biti borben. Obje momčadi ne igraju dobro, može se kazati slabo, ali barem su u stanju pokazati htijenje pa da to bude prava predstava. To se može ostvariti jedino na žestok način. Ipak dajem malu, minimalnu prednost Dinamu.

Ivan Katalinić, nekadašnji vratar i trofejni trener Hajduka, prilično je pesimističan i to je objasnio:


- Mi smo dvoboje s Dinamom dočekivali kao da idemo na svadbu, to je bila prilika da se dokažemo. Današnja momčad nema tu žicu, oni ne osjećaju, to moram kazati, što znači nositi dres Hajduka. Oni mladi su nejaki, dok stariji nemaju taj đir da baš u derbijima iskažu što znači hajdučko srce.

image
Ivan Katalinić
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Jedan od splitskih stručnjaka Vjeko Lokica, izvanredni poznavatelj nogometa, tvrdi da bi “u ovoj situaciji igrači Hajduka trebali manifestirati koliko im znači uspjeh u derbiju, baš sada kad su ih svi otpisali”.

- Razočarala me činjenica da su smijenili tako naprasno Jovićevića, tako ne rade veliki klubovi. Mogli su odlučiti, u stvari priznati kako su shvatili da Jovićević još nije pravi kapacitet za klupu Dinama, ali su mogli sve to drugačije izvesti. Sad Zoran Mamić ispada neki junak ili žrtva, kao vojnik kluba. Držim da je Zoran izvanredan trener, pa ipak mu ovo nije trebalo. O igri ne bih govorio, može se dogoditi iznenađenje, a to bi bio rezultat od 1-0 za Hajduka. Imao bih još toga kazati, na primjer na adresu Bore Primorca, kojeg izuzetno cijenim, ali koji me razočarao svojom izjavom da će biti sretan, ‘čak sretniji od roditelja Brnića i Blagaića kad bi postali kao Jerković i Šurjak’. On nije pozvan da govori o svojim željama, nego o tome jesu li to igrači za Hajduka, odnosno koji su njihovi dometi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 07:13