Nije loše podsjetiti se i na neka, pomalo nepravedno zanemarena, ostvarenja
 FOTOGRAFIJE: EVGENYATAMANENKO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
blagdanska lista

Top 20 najboljih božićnih filmova - slatki su, romantični i pretjerani, ali baš su to razlozi zbog kojih ih volimo

Sam u kući, Božićni duhovi, Gremlini... koji su vaši naj naj božićni filmovi

Božić je pred vratima i posve je sigurno da će nas nacionalne televizijske kuće tradicionalno razveseliti ili umlatiti (kako koga) udarnim božićnim filmovima, kao što su „Sam u kući” od jedan do pet (ili obrnuto) ili pak klasik „Divan život”. Ako vam se od zašećerenih božićnih filmova okreće u želucu, onda ovo nije tekst za vas, ako volite njihovu sladunjavost i posebnu atmosferu (premda ih ni u ludilu ne biste gledali, recimo, u travnju) onda možete usporediti svoju top listu s listom najboljih božićnih filmova koju je sastavio USA Today. Možete se s njom slagati i ne slagati, baš kao i mi, jer ukusi su različiti, a božićnih filmova je more, ali nije loše podsjetiti se i na neka, pomalo nepravedno zanemarena, ostvarenja.


20. Arthur Božić i Jingle Jangle: A Christmas Journey

Dvadeseto mjesto dijele „Arthur Božić” („Arthur Christmas”, 2011.) i ovogodišnji Netflixov ”Jingle Jangle: A Christmas Journey”. Britanski animirani film priča priču nad kojom se itekako možemo zamisliti - Arthur, sin Djeda Mraza, iz petnih žila nastoji dati dar djevojčici na koju je visokotehnološki sustav isporuke darova njegove obitelji zaboravio. A novi Netflixov uradak, kažu, zabavna je i raskošna fantazija u formi mjuzikla - stari proizvođač igračaka (Forest Whitaker) još jednom uspijeva učiniti pravu stvar i osjetiti strast stvaranja zahvaljujući svojoj domišljatoj unučici (Madalen Mills). Glavni glumci su Afroamerikanci, što i nije tipično za božićni film.


19. Sam u kući

„Sam u kući” („Home Alone”, 1990.) ovdje je na 19. mjestu, a na nekoj hrvatskoj top-ljestvici vjerojatno bi bio pri samom vrhu. Generacije vole priču o osmogodišnjaku koji spletom okolnosti ostane sam doma za božićne blagdane i uspješno odbija napade dvojice zlosretnih lopova. Kroz sve te smicalice, film poručuje da je obitelj ono najvažnije što imamo.


18. Ledena žetva

Crna komedija „Ledena žetva” („The Ice Harvest”, 2005.) odvija se na Badnju večer. Mafijaški odvjetnik i njegov kompanjon ukrali su šefu dva milijuna dolara, no vrijeme je užasno i moraju čekati da se smiri kako bi pobjegli. Dosta zabavan film, još ako volite Billyja Boba Thorntona...


17. Happiest Season

I lezbijke su dobile srednjostrujašku romantičnu božićnu komediju. TriStar Pictures prije mjesec dana predstavio je film „Happiest Season” u kojem Kristen Stewart i Mackenzie Davis glume lezbijski par čija je ljubav na kušnji jer jedna od njih obitelji skriva da je gay, a ipak dolazi s djevojkom doma na božićne blagdane.


16. Predbožićna noćna mora

Mješavina božićnog i halloweenskog filma, „Predbožićna noćna mora” („The Nightmare Before Christmas”, 1993.) animirana je maštarija Tima Burtona, koproducenta filma, koja donosi neobičnu priču, neodoljive likove, odličan soundtrack i obilje zabave. O čemu se tu radi? Stanovnicima Halloween Towna već je dosadilo slaviti Noć vještica, pa pokušavaju uvesti slavljenje novog praznika, Božića. Ako niste - pogledajte, ako jeste - pogledajte opet.


15. Smrtonosno oružje

Filmom „Smrtonosno oružje” („Lethal Weapon”, 1987.) počeo je akcijski policijski serijal u kojem su partneri, obiteljski čovjek Roger Murtaugh (Danny Glover) i istraumatizirani samotnjak Martin Riggs (Mel Gibson), tisuću puta nosili glavu u torbi boreći se protiv kriminala svih vrsta. Ima tu i pucnjave oko božićnog drvca, no sreća je na vrhuncu kad Riggsa, a kada nego na blagdanskoj večeri, prigrli Murtaughova obitelj.


14. Sretan Božić

Francuska antiratna drama „Joyeux Noel” („Sretan Božić”, 2005.) bavi se božićnim primirjem iz 1914. godine, iz kuta francuskih, škotskih i njemačkih vojnika. Kroz prikaz stvarnog događaja, film slavi pobjedu ljudskosti nad ratnim ubijanjima.


13. Bijeli Božić

„Bijeli Božić” („White Christmas”, 1954.) govori o dvojici zabavljača, ratnih prijatelja, glumili su ih Bing Crosby i Danny Kaye, koji nakon nešto peripetija pronađu poslovnu sreću, ali i ljubavnu sreću s dvije sestre. Film je iskoristio istoimenu pjesmu Irvinga Berlina koja je dvanaet godina ranije predstavljena u filmu „Holiday Inn”. Staromodna idealistična atmosfera filma i pjesme očito se isplatila, osobito što se pjesme tiče – snimljeno je više od pet stotina verzija.


12. Gremlini

Preslatki Gizmo i zločesti Gremlini („Gremlins”, 1984.) bili su tih godina horor za djecu kakav se samo poželjeti može. Mogwai iz kojeg nastaju mala, ali opaka čudovišta, koja na Badnjak razore cijeli grad, osvojio je srca srca svih generacija, no rekli bismo da pada na vremenskom ispitu i da danas izaziva više zijevanja nego zabave.


11. Trgovina iza ugla

Margaret Sullavan i James Stewart glavni su glumci ove romantične božićne komedije („The Shop Around the Corner”, 1940.). Njih se dvoje zaljubljuju preko anonimnih pisama, iako se u stvarnom životu ne podnose. Samo po sebi razumljivo, cijela se zabuna raspetlja na Badnju večer, i sve završi sretno, baš kao i u moderniziranoj verziji „Imaš poštu” u kojoj se vole i ne vole Tom Hanks i Meg Ryan.


10. Božićna priča

Još jedna komedijica je „Božićna priča” („A Christmas Story”, 1983.), film o dječaku štreberskog izgleda koji nije zadovoljan situacijom u obitelji, a još je i na piku školskog nasilnika. Za božićni dar poželi pušku karabinku, što se ne svidi nikome, pa ni Djedu Mrazu. Radnja se događa 40-ih godina, kako bi sve bilo romantičnije.


9. Božićna priča

Film „Božićna priča” („A Christmas Carol”, 1951.) jedna je od adaptacija slavnog romana Charlesa Dickensa o škrtom i bezdušnom bankaru Ebenezeru Scroogeu (ovdje ga je glumio Alastair Sim). Njega na Božić posjećuju duh prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kada Scrooge vidi da će se svi veseliti njegovoj smrti, jer je tijekom života bližnjima i manje bliskima činio samo zlo, odluči se promijeniti i postati bolja osoba.


8. Apartman

U legendarnom „Apartmanu” („The Apartment”, 1960.) Jack Lemmon je uredski neradnik koji opstaje na poslu zato što šefovima prepušta svoj stan za susrete s ljubavnicama. No, ugrozi svoj položaj kada se zaljubi u djevojku iz dizala (Shirley MacLaine) koju veliki šef dovodi u ljubavni brlog na Badnju večer.


7. Umri muški

U veliki poslovni neboder upadaju teroristi i uzimaju za taoce skupinu zaposlenika koji su tamo jedini ostali zbog uredskog božićnog partyja. Među taocima je i Holly, supruga policijskog časnika Johna McClanea. Jao za teroriste, jer ih u ostatku filma („Die Hard”, 1988.) McClane jednog po jednog lišava života.


6. Najluđi Božić

„Najluđi Božić” („National Lampoon's Christmas Vacation”, 1989.) treći je nastavak komičnog filmskog serijala o obitelji Griswold. Otac obitelji (Chevy Chase) svim se silama trudi obitelji osigurati najbolji mogući Božić, no pritom nailazi na brojne prepreke.


5. Čudo u 34. ulici

U emotivnoj pričici „Čudo u 34. ulici” („Miracle on 34th Street”, 1947.) Maureen O'Hara tumači Doris koja organizira božićna događanja u velikoj robnoj kući. Za Djeda Mraza angažira simpatičnog starčića koji je postao mamac za kupce, ali je nekako čudnjikav, pa ga šef odluči poslati na pregled psihijatru.


4. Zapravo ljubav

Simpatični britanski film „Zapravo ljubav” („Love Actually”, 2003.) niz je ljubavnih pričica, slađih i manje slatkih, koje se odvijaju u danima prije Božića. Kroz film su prodefilirali mnogi poznati glumci – Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Emma Thompson, Colin Firth, Laura Linney, Bill Nighy...


3. Vilenjak

„Vilenjak” („Elf”, 2003.) dječja je bajkovita pričica o Bubbyju (Will Ferrell), čovjeku koji je odgajan kao vilenjak. Kada shvati da u vilenjačkom svijetu nikada neće moći biti ono što uistinu jest, odlazi u potragu za svojom ljudskom obitelji. Pronađe ih, no njima Božić ne znači puno, pa će se Bubby morati pomučiti kako bi spasio Božić, ne samo za svoju obitelj, nego i puno šire.


2. Divan život

„Divan život” („It’s a Wonderful Life”, 1946.) je i divan film, čak i ako ne volite božićne filmove. Tko ne zna priču o poštenjačini Georgeu Baileyu (James Stewart) koji želi okončati život, jer misli da je beznadno neuspješan i da je razočarao sve koje voli? No, tada na scenu stupa njegov anđeo čuvar Clarence, koji tek treba zaslužiti krila, i otvara mu oči pokazujući mu što bi bilo da Georgea nikada nije bilo i kako bi živjeli njegovi voljeni.


1. Božićni duhovi

USA Today je na prvo mjesto svrstao „Božićne duhove” („Scrooged”, 1988.), osuvremenjenu verziju Dickensove „Božićne priče”, i s tim se izborom nije teško složiti. Umjesto bankara Scroogea, ovdje imamo bezosjećajnog TV urednika Franka Crossa (savršeni Bill Murray) kojem ništa nije važnije od gledanosti njegovih emisija. Ali, susret s duhovima i na njega djeluje... Ovo je jedna od božićnih komedija koja je uistinu zabavna, a nekako je zanemarena u TV rasporedima.

Linker
14. travanj 2024 13:57