StoryEditor
STOPER PIŠE PRESUDU

Gorka sudbina slijedi iskusnom nogometašu koji je bio jedan od glavnih temelja europskog Dinama

Sigali, Franco, Bastos ili netko četvrti šalje ‘Bjeličinog čovjeka’ izvan kluba
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. kolovoz 2020. 12:30

Izet Hajrović i Francois Moubandje više nisu s prvom momčadi, oni će odsad trenirati s Dinamom II. Do konačnog rješenja njihova statusa ili, možda, potrebe za njihovim povratkom u prvu momčad. Premda, jasno je svima da je odlazak u drugu momčad, zapravo, još jedan korak prema raskidu ugovora i napuštanju kluba.
 

Cijena i davanje

Kao što smo i najavili, Moubandje i Hajrović među onima su na transfer-listi, nije iznenađenje što je već prvog dana priprema Zoran Mamić povukao takav potez, s obzirom na to da se znalo kako s njima ne računa. Doduše, još nedavno se nije očekivalo da će Moubandje, u kojega su se u Maksimiru mnogi kleli i tvrdili da je nevjerojatno što nije igrao u eri Nenada Bjelice, ovako skončati.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Međutim, zato što nije ranije dobio priliku u kontinuitetu ili zato što, jednostavno, nije dovoljno dobar, Moubandje je potpuno podbacio u derbiju s Hajdukom i tada su u Maksimiru definitivno prelomili da im švicarski reprezentativac ne treba. Ukratko, puno košta, malo daje...

I dok za Hajrovića i Moubandjea nije neočekivano da se nalaze među otpisanima, mnogi se pitaju hoće li u to društvo doista i Emir Dilaver? Dakle, Dilaver se nalazi među igračima koji treniraju s prvom momčadi, zasad njega Zoran Mamić nije poslao u drugu momčad, niti je on još formalno otpisan. No, više-manje je sve jasno. Kad u Maksimir dođe novi stoper, Dilaver će pasti u drugi plan. Sad njegovo iskustvo i činjenica da trenutno u Maksimiru nema puno stopera dobro dođu, ali dugoročno i ozbiljno u Dinamu s njim očigledno više ne računaju.

Igrač koji je bio jedan od oslonaca sjajnog, europskog Dinama na putu do velikih rezultata u Europskoj ligi i Ligi prvaka, koji je svojim karakterom i ‘fajterskim duhom’ bio jedan od vođa momčadi, jedan od prvih koji su rekli da će vratiti publiku i Maksimir i ‘zapaliti’ Zagreb.

Nerijetko oscilirao

Iako je na terenu imao, kao i svi, dobrih i lošijih partija, u drugoj je sezoni više oscilirao. Dilaver je, dok je bio zdrav, uvijek bio u početnom sastavu, njegova uloga bila je bitna i izvan travnjaka.
No, Dilaver je i od prvog dana u Dinamu slovio kao “Bjeličin čovjek”, igrač koji čvrsto stoji uz njega, koji je, uostalom, i iz Lecha otišao čim je otišao Bjelica.

Bio je Bjeličina desna ruka, mnogi su nagađali da će Dilaver i iz Dinama otići onoga dana kad je otišao Bjelica. Pogotovo jer je u startu bio jedan od najglasnijih, ključnih ljudi pri odbijanju smanjenja ugovora. Uostalom, on je uz Ademija i Gavranovića bio i među prvim pregovaračima s klubom.

Međutim, nešto kasnije postao je i jedan od prvih koji su potpisali smanjenje ugovora, što se doimalo kao čin obostrane želje za ostankom. A onda je Dilaver produljio i ugovor do 2022., priča o njegovu odlasku tada se potpuno stišala.
Međutim, onog dana kad je odjednom Kevin Theophile-Catherine odučio potpisati novi ugovor, tada su Dilaverove akcije opet počele padati. Dinamo se nadao i Sigaliju, to je, zasad, propalo, ali Modri tragaju za novim rješenjem na stoperskoj poziciji i tko god došao, Sigali, Franco, Bastos ili netko četvrti, taj će zauzeti Dilaverovo mjesto.

Dakako, u nogometu je sve moguće, bio je otpisan i Mario Gavranović pa se vratio u Dinamo koji dan kasnije, nije nemoguće niti da Dinamo ne uspije dovesti kvalitetnog stopera pa se opet osloni na Dilavera, pogotovo u europskim kvalifikacijama, ali to se u ovom trenu čini “neprirodnim brakom”.

Naime, Zoran Mamić je Dilaveru dosta zamjerio neke rečenice na sastanku poslije poraza od Hajduka, navodno je rekao da neki igrači očito nisu poslije svega što se događalo više motivirani kao prije, vjerojatno misleći i na sebe, nakon čega ga je Mamić poslao kući. I praktički ga prekrižio.

 

Malo rješenja

No, s konačnom odlukom u Dinamu još uvijek čekaju, jer nema trenutno previše stoperskih rješenja, pogotovo ne iskusnih.
Kako god, Dilaver je blizu odlaska, ne baš slavnog odlaska iz maksimirskog kluba.

Linker
01. kolovoz 2020 14:28