Hajduk nije loše igrao protiv Osijeka ove sezone, može li ponoviti?
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
VELIKI IZAZOV U DERBIJU

Hajduk bolje igra derbije nego s ‘malima‘! Protiv Istre je bilo negledljivo, neka se sad pokažu u Osijeku

Strah od podbačaja evidentan je u partijama splitskih nogometaša
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. veljača 2021. 21:00

Napokon tri boda i na Poljudu. Poslije više od četiri mjeseca zabilježio je Hajduk pobjedu na svom terenu. Ove sezone tek treća u deset utakmica. Svladali su Varaždin i dvaput Istru 1961...

Je li pobjeda ponudila i neko ohrabrenje za Tramezzanija, neki pomak? Nažalost, nije. Ako smo poslije uspjeha na premijeri u Šibeniku konstatirali da je Hajduk čvrst i discipliniran, a nakon poraza u Maksimiru da momčad pokazuje igru koja ipak budi optimizam, poslije Istre možemo reći da su jedino bodovi vrijedni pamćenja.

Negledljivi nogomet

Hajduk je drugo poluvrijeme proveo u velikom strahu, povukli su se Bijeli pred vrata Posavca, branili minimalno vodstvo sa svih deset igrača. Uspjeli su sačuvati bodove, nisu primili pogodak i to je jedina pozitivna činjenica iz utakmice koja će se brzo zaboraviti. Hajduk je bio bolji s Istrom nego protiv Lokomotive, ali takve utjehe nisu vrijedne spomena. Jedina razlika te dvije utakmice jest konačni rezultat jer oba susreta bila su teško mučenje u svih 90 minuta. Bijeli s Lokomotivom nisu znali kako zapucati na vrata, a protiv Istre su se namučili kako sačuvati vlastitu mrežu. Ono što je zajedničko za obje utakmice jest - negledljivi nogomet. Nešto sasvim drukčije od onoga što su hajdukovci pokazali protiv Šibenika i Dinama...

Što je realnost Hajduka, pitanje je na koje bi nam odgovor mogla ponuditi dva sljedeća gostovanja. Sutrašnje u Osijeku i utakmica u Rijeci za pet dana. Dva vezana, iznimno teška gostovanja slijede Tramezzaniju u njegovom pokušaju podizanja ekipe. S Istrom je na klupi odmorio kapetana Caktaša, a vratar Kalinić je preležao kratku virozu. Caktaš i Kalinić su jučer otputovali s momčadi u Slavoniju, kompletan je Hajduk za ogled s drugoplasiranim Osijekom. Momčad na okupu, imperativa nema i prava je prigoda da Tramezzani pokaže kakav je ustvari njegov Hajduk.

Momčad je ove sezone iskazala niz manjkavosti, u više navrata se pokazalo da kvalitetom nije dorasla visokim klupskim ambicijama, ali također je pokazala da može ravnopravno igrati s najjačima. Motiviraju se hajdukovci na Osijek, Dinamo i Rijeku, a problema imaju protiv ekipa s dna ljestvice. Primjerice, Osijek su dobili u Gradskom vrtu na startu prvenstva, a na Poljudu su neiskorištenim jedanaestercem na samom kraju utakmice ostali bez pobjede. Ako već ne mogu protiv Istre i Lokomotive, u Osijeku bi trebali pokazati i ono “drugo lice”.

Takvih oscilacija s “dva lica” imali su u više navrata tijekom sezone, makar u segmentu igre ako ne rezultata, stoga nije nerealno očekivati da se i sutra u Gradskom vrtu mogu predstaviti u puno boljem izdanju nego li je to bio slučaj u dva posljednja domaća dvoboja protiv momčadi sa začelja. Strah od pogreške evidentan je u utakmicama sa slabijim momčadima, a tog straha Bijeli su očito lišeni kada igraju protiv boljih, onih iz vrha. Evo im prilike s Osijekom, jer ono što su odigrali protiv Istre ne zaslužuje ozbiljniju analizu. Trka i želja su neupitni, ali nogomet se igra s loptom.

Tramezzani poveo 25 igrača za dva gostovanja

Bijeli su jučer krenuli prema Đakovu, prema svojoj bazi gdje će dočekati sutrašnju utakmicu s Osijekom, a trener Tramezzani na put je poveo 25 igrača, koji će osim za susret s Osijekom konkurirati i za dvoboj sa Rijekom. Naime, Bijeli se poslije osječke utakmice ne vraćaju u Split, nego odlaze prema Opatiji, gdje se pripremaju za utakmicu s Rijekom u srijedu, 10. veljače, na Rujevici.


Na popisu se nalaze svi rapoloživi igrači, u kadar su se vratili Lovre Kalinić (temparatura), zatim Tonio Teklić (tri žuta kartona) i Adam Gyurcso, koji nije bio u kadru za Istru 1961.


Popis igrača za Osijek i Rijeku: Kaliinić, Posavec, Sentić (vratari), Dimitrov, Nejašmić, Simić, Jakoliš, Caktaš, Diamantakos, Umut, Mujakić, Čuić, Atanasov, Jairo, Gyurcso, Brnić, Jurić, Biuk, Dolček, Čolina, Vušković, Todorović, Ljubičić, Jradi, Teklić (igrači).

Hajduk ove sezone promašio više kaznenih udaraca nego u četiri prethodne zajedno!?

Šest promašenih kaznenih udaraca rekord je HNL-a, shodno tome i Hajduka u jednoj sezoni. Dosad su Bijeli promašili najviše tri jedanaesterca u sezoni 2007./08. kada su kaznene udarce zapucali Cernat, N. Kalinić i Rukavina. Ali, u zadnje četiri sezone Hajduk je ukupno promašio pet puta s bijele točke. Manje nego ove sezone.


Najviše jedanaesteraca za Hajduk dosuđeno je u prošlom prvenstvu, čak 13. Od toga su Bijeli iskoristili 11 (Caktaš 8, Eduok 2, Jairo), a dva su promašili (oba Caktaš). Ovoliko promašaja zaista je nesvakidašnji slučaj, neusporediv i u europskim razmjerima. Evo jedanaesteraca za Hajduk po HNL-sezonama...


2010./11. 4 ukupno (0 promašaja)
2011./12. 3 ukupno (1 promašaja)
2012./13. 5 ukupno (1 promašaja)
2013./14. 5 ukupno (1 promašaja)
2014./15. 8 ukupno (1 promašaja)
2015./16. 9 ukupno (2 promašaja)
2016./17. 7 ukupno (1 promašaja)
2017./18. 4 ukupno (0 promašaja)
2018./19. 7 ukupno (2 promašaja)
2019./20. 13 ukupno (2 promašaja)
2020./21. 10 ukupno (6 promašaja)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 09:59