Paolo Tramezzani
 NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
KOMENTAR ROBERTA ŠOLE

Hajduk je bez njega barem 30 posto slabiji, a posebna priča je Tramezzani! Postao je prvi trener...

Talijan je prvi Hajdukov trener koji je u posljednje dvije sezone uspio povezati tri pobjede
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. svibanj 2021. 08:06

Hajduk još živi u utrci za mjesto koje vodi u Europu i to najviše zahvaljujući sjajnom Marku Livaju, koji je ponovno bio čovjek odluke. Presudio je Livaja u utakmici u kojoj Hajduk punih 55 minuta nije dobro izgledao, ali na Šubićevcu je ionako postojao sam jedan cilj - osvojiti tri boda.

Tramezzani se tako upisao kao prvi Hajdukov trener koji je u posljednje dvije sezone uspio povezati tri pobjede. I još će mu trebati i četvrta sljedeći vikend protiv Lokomotive da bi eventualno uveo Splićane u Europu. Doduše, Hajduk ne ovisi samo o sebi, nego će čekati i rasplet finalne utakmice Kupa, te sraza Rijeke i Gorice na Rujevici.


O kome ovisi mogući ostanak Marka Livaje na Poljudu teško je reći, ali u njemu Hajduk ima pobjednika, igrača koji donosi pobjede, koji uvlači strah u kosti suparnika, ali i koji suigrače čini bitno boljima. Hajduk je bez Livaje barem 30 posto slabija momčad. Ne dvojimo da su Jakobušić i Nikoličius toga itekako svjesni, pitanje je tek što mogu napraviti da Livaju zadrže na Poljudu. A jasno je da će napraviti sve što je moguće...


Hajdukovo prvo poluvrijeme u Šibeniku donijelo je i pregršt loših stvari. Napadački sporo, bez prave ideje, okomitosti i odlučnosti. Puno se trudio Livaja - koji je nakon majstorije promašio zicer - nešto Biuk (koji je bio slabiji nego inače), ali sve je to bilo premalo, posebno zato što se Umut i Kačaniklić u tih 45 minuta doslovno nisu uprizorili. Stoga desna strana gostujućeg napada nije postojala. Još je veći problem bila obrana, koja je u nekoliko navrata dopustila Šibeniku lagan ulazak u kazneni prostor i nekoliko matnih situacija. Na sreću gostiju, Jurić i Suad Sahiti promašili su čiste zicere, poglavito stariji Sahiti...


Nije Hajduk ni u prvih 10 minuta nastavka izgledao ništa bolje, ali suradnja na relaciji Biuk - Livaja slomila je otpor domaćih. Šibenik je do tog gola bio i rastrčan i odgovoran, no nakon toga uslijedio je očekivani raspad sustava. Šibenčani su rezultatski ovu sezonu zaključili još prije dva kola, kada su protiv Puljana izborili ostanak. Pogodak Marina Jakoliša bio je tek logična posljedica zbivanja na travnjaku. I nagrada za osporavanog napadača koji je baš na terenu na kojem je odrastao zabio prvi pogodak u sezoni. U 32. nastupu. Doduše, u većini utakmica Jakoliš je igrao na poziciji desnog beka.


Bio je ovo četvrti ovosezonski sraz Šibenika i Hajduka. Šibenčani su slavili u prvom na Poljudu, presudio je Sahiti. U drugom je na Šubićevcu Hajduk uzvratio, ponovno je bilo 1:0. Na toj je utakmici Tramezzani debitirao na splitskoj klupi, a pobjedu mu je donio Tonio Teklić. I treća je utakmica završila s istih 1:0, ponovno u korist Hajduka, a igrač odluke bio je Marin Ljubičić.

Nažalost, Tekliću i Ljubičiću golovi koji su izravno odlučivali utakmice nisu pomogli da zarade povjerenje trenera iz Italije. Teklić je u zadnjih pet utakmica dobio tek 13 minuta, u zadnje tri ni minutu. Ljubičić pak u zadnje dvije nije dobio šansu. Ne voli Talijan mlade igrače, a ne zamara se puno s činjenicom da svaka njihova promocija Hajduku zlata vrijedi.

Doduše, ovaj je put prostor dao obojici, moguće i vođen idejom da odmori što je više moguće igrača. Protiv Lokosa ionako neće biti kartoniranih Fossatija i Todorovića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:23