RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
Gost komentator

Hajduk je daleko ispod Dinamove razine, ali i ispod renomea svog velikog imena! Ostao je i bez Europe...

Treba odati priznanje Osijeku, ali mislim da su s ovom utakmicom mnoge stvari riješene.
Piše: Za SN komentira: Branko KaračićObjavljeno: 26. travanj 2021. 08:20

Zadovoljan sam nedjeljnim nogometom u HNL-u, doduše više s prvom utakmicom na Rujevici koja je bila zanimljivija, dinamičnija i kvalitetnija, dok je derbi u Maksimiru više bio jednosmjeran.


Rijeka me iznenadila defenzivnijim ulaskom, Tomić je promijenio sustav, a Osijek se postavio autoritativno. Visokim presingom s Mierezom, Ercegom i Boharom nisu suparniku dozvoljavali otvaranje igre, Rijeci je tu nedostajao Gnezda Čerin. Gosti su imali veći ulog i uspjeli su domaćinu zaustaviti kvalitetnu tranziciju.


Puno kvalitetniji i dominantniji bio je Osijek u prvom poluvremenu. Rijeka rezervirana, usporena, nije uspjela stvarati igru jer su u tom rasporedu Drmić, Murić i Andrijašević bili predaleko od gola. U nastavku je Tomić neke taktičke stvari promijenio i u prvih 20 minuta i Rijeka je počela igrati, pogotovo po lijevoj strani. Osijek je izgubio presing i vrlo kvalitetnu agresivnost u srednjem redu.


Do izražaja je došla individualna kvaliteta Murića koji je čekao i dočekao krivi porez suparničke obrane. Čeberko je naivno napravio lagani penal, ali je nakon toga vratar Ivušić izvrsno reagirao. Osijek se potom vratio u igru, pogotovo je vrlo kvalitetno djelovao u posljednjih 20-ak minuta kad je Bjelica uveo Santinija i Lopu i promijenio sustav iz 3-4-2-1 u 4-4-2.

Izgubljeni izgledi

Tri velike šanse imao je Osijek, ali ih Bohar, Pilj i Mierez nisu realizirali i Osijek je u ovoj utakmici izgubio puno više nego Rijeka.


Dinamo je nakon Osijekovog remija dobio još veći elan, a derbi s Hajdukom riješio je rutinirano, lagano. Krznar je dao prigodu i nekim igračima s manjom minutažom poput Perića, Stojanovića, Kastratija i Franjića i to pokazuje kvalitetu koju Dinamo posjeduje, a Hajduk ne.


Splitska momčad odigrala je vrlo siromašno, slabo, a Dinamo je oba pogotka postigao zahvaljujući neopreznosti i pogreškama svojih stopera. Vušković je napravio glupi penal, a uoči drugog gola Simić je napravio prekršaj daleko od svoje pozicije, 70 metara od gola.


No, to je bila samo jedna pogreška u toj situaciji. Naime, poznato je da Kastrati traži prostor, a Mujakić ne djeluje kvalitetno ni kao stoper ni kao lijevi bek. Bez obzira na mladost, da tako naivno ispadne, da ga Ademi povuče i da se u sredini otvori takav prostor za Kastratija...


Hajduk je pokazao želju i htijenje za nadigravanje s Dinamom, ali kvaliteta koju žele prikazati u javnosti je daleko ispod Dinamove razine, no i ispod renomea velikog imena kao što je Hajduk.


Mislio sam da će Bijeli imati mali dodatni motiv s obzirom na to da Rijeka nije dobila Osijek, ali oni su toliko nekvalitetni da ni u jednoj laganoj utakmici Dinamovih igrača nisu prikazali ništa. Iznimka je mladi Biuk koji je preuzimao odgovornost, odigrao bez straha u tako važnoj utakmici. Tu se postavlja pitanje kvalitete i selekcije igrača koji danas odijevaju dres Hajduka.


Naravno da sve dok postoji teorija nitko neće reći da je prvenstvo gotovo, ali smo svi mi svjesni da Dinamo ima najkvalitetniji igrački kadar. Treba odati priznanje Osijeku koji je pokazao ozbiljnost i želju da bude što konkurentniji i bliži Dinamu, ali mislim da su s ovom utakmicom mnoge stvari riješene. Što se tiče borbe za Europu, Hajduk je u nedjelju izgubio ionako male izglede...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 23:21