BREXIT

Dogovor s EU: London je otvoren za ‘razuman kompromis‘ u pogledu ribarstva

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je u nedjelju uvjerenost da će sporazum o trgovini s EU-om biti zaključen
Britanski premijer oris Johnson
 Chris Jackson/AFP

Velika Britanija kazala je u ponedjeljak da je otvorena za razuman kompromis u pogledu ribarstva i da na obje strane postoji dobra volja da se postigne napredak u pregovorima o budućim odnosima.

Britanski i europski pregovarači počeli su u ponedjeljak u Londonu novi krug pregovora o sporazumu koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu nakon isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca.

„I dalje postoje razlike, i dalje postoje zapreke koje treba prevladati”, rekao je britanski ministar za okoliš George Eustice za Sky.

„Ali mislim da sada u određenoj mjeri postoji dobra volja na obje strane da stvari napreduju”, rekao je.

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je u nedjelju uvjerenost da će sporazum o trgovini s EU-om biti zaključen.

„Uvijek sam bio velik entuzijast po pitanju trgovinskog sporazuma s našim europskim prijateljima i partnerima", rekao je Johnson novinarima.

„Mislim da će se to napraviti, širi obrisi su prilično jasni. Moramo samo nastaviti i učiniti to ako možemo”.

Nešto ranije, ministar vanjskih poslova, Dominic Raab, rekao je za BBC da postoji "velika šansa za dogovor ako EU pokaže fleksibilnost" u pregovorima o ribarstvu i tržišnom natjecanju.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier rekao je u nedjelju „Jako smo sretni što smo se vratili u London i posao se nastavlja”.

Pregovori zapinju na pravilima za državne potpore i ribarstvo, koje je jako simbolično za pobornike brexita.

„Kad je riječ o ribarstvu, uvijek smo bili otvoreni za razuman pristup, imajući u vidu potencijalne sporazume koji bi se mogli protegnuti na par godina, tri primjerice”, rekao je Eustice.

„U pitanju će biti aranžmani o podjeli prava na izlov, koliki će jedna i druga strana dopustiti pristup svojim vodama i to je očito rasprava koja će se voditi svake godine, ali moguć je i partnerski sporazum koji će definirati osnovna pravila za to kako ćemo to riješiti”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:51