MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
NAJUSPJEŠNIJI GOST

Hajduk se izjednačio s Dinamom, ali jedan drugi hrvatski klub je apsolutni rekorder na Rujevici!

Ukupno 18 gostujućih momčadi trijumfiralo je u riječkim domovima do sada u Hrvatskoj nogometnoj ligi
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. studeni 2021. 12:07

Hajduk je u nedjelju po 46. put gostovao u Rijeci u utakmici Prve HNL. Nije tajna da je Rijeka u prethodnim utakmicama bila uspješnija, u sinoćnji sraz krenula je s učinkom od 18 pobjeda, 12 remija i 15 poraza, uz ostvarenu gol-razliku 57:45. No, Hajduk, eto, nije daleko, također je puno puta slavio u prvenstvima Hrvatske u njenim nogometnim domovima na Kantridi i Rujevici.

Ostali daleko

Zanimljivo, nijedan klub nije upisao više gostujućih HNL pobjeda u Rijeci od Hajduka. Splitski klub već godinama vodi mrtvu utrku s Dinamom za prevlast na Kvarneru. I Zagrepčani i Splićani u Rijeci su do ovog kola trijumfirali po 15 puta u HNL-u, s time da je Dinamov prosjek bio nešto bolji jer je tamo odigrao jednu utakmicu manje. Splićani su jučer, eto, iskoristili priliku i došli u prednost u odnosu na najvećeg rivala.

Svi ostali klubovi daleko su od tih dosega, nitko osim Hajduka i Dinama u Rijeci nije upisao ni deset pobjeda. Osijek je na osam trijumfa, današnji četvrtoligaš Zagreb slavio je sedam puta, Šibenik ima pet trijumfa... Ukupno je 18 gostiju slavilo u prvenstvima Hrvatske na Kantridi i Rujevici.

No, ako gledamo samo novo riječko zdanje, stadion koji je svoju HNL premijeru imao 2. kolovoza 2015. godine utakmicom Rijeka - Lokomotiva (3:1), priča se ipak malo mijenja. U 115 dosadašnjih ligaških utakmica odigranih na Rujevici najuspješniji gost je - Gorica! Društvo iz Velike Gorice na tom je stadionu gostovalo tek sedam puta, ali i ostvarilo čak četiri pobjede, trijumfirali su u 57% pokušaja. Gorica je zasad bila puno teži zadatak za riječke trenere na Rujevici od Dinama i Hajduka. Modri su u prvenstvu tamo gostovali 13 puta, jučer je trinaesto gostovanje imao i Hajduk, a obje su se momčadi prije ovog vikenda mogle pohvaliti s po tri ostvarene pobjede.

Pogled u povijest

Odemo li malo više u povijest i uzmemo li u obzir sve dvoboje koje je Rijeka kao domaćin igrala s Dinamom i Hajdukom u svim natjecanjima počevši s prvenstvom Jugoslavije 1946. godine, situacija je pred nedjelju bila sljedeća; Dinamo je u Rijeci ostvario 23, a Hajduk 20 pobjeda. Splićani nastavljaju lov, sada su na 21...

Tko je u HNL-u pobjeđivao Rijeku u Rijeci

16 pobjeda - Hajduk (46)

15 pobjeda - Dinamo (43)

8 pobjeda - Osijek (44)

7 pobjeda - Zagreb (30)

5 pobjeda - Šibenik (26)

4 pobjede - Gorica (7), Inter (28), Cibalia (29)

3 pobjede - Zadar (25), Slaven Belupo (39)

2 pobjede - Lokomotiva (22)

1 pobjeda - Belišće (3), Međimurje (6), Segesta (6), Kamen

Ingrad (8), Marsonia (8), Split (11), Varteks (30)

Tko je u HNL-u pobjeđivao Rijeku na Rujevici

4 pobjede Gorica (7), Hajduk (13)

3 pobjede Dinamo (13)

1 pobjeda Osijek (12), Lokomotiva (13)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 14:44