VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PRVA HNL I SUĐENJE

HNS nakon ‘neobjašnjive crne rupe‘ vraća sudački dvojac: ‘Moraju se pripremiti za Ligu prvaka...‘

Sudački šef Ante Kulušić iznimno je zadovoljan suđenjem u nastavku prvenstva, najavljuje nove poteze
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. srpanj 2020. 17:22

Šest kola pandemijske Prve HNL je iza nas, ukupno 30 utakmica. S nekoliko sudačkih pogrešaka, ali brzo zaboravljenih, što je odlična vijest za nogomet. Da nije bilo one nesretne kup-utakmice Rijeke i Osijeka, slika bi bila idilična.

- Od kada je VAR uveden ukupno je odigrano 68 utakmica, a samo smo na toj kup-utakmici imali “crnu rupu”. Nažalost, neobjašnjivu.

Komunikacija između suca i VAR sobe bila je loša. Soba je morala reagirati kod klasičnog crvenog kartona igrača Osijeka u otvaranju utakmice, a onda i kod 11-erca za Rijeku kojeg nije bilo - kaže Ante Kulušić, predsjednik Sudačke komisije. Pajača i Jovića kaznili ste s čak 10 utakmica stanke, što je izazvalo opravdano čuđenje i u samoj UEFA-i? Jović nije ni sudio, bio je u VAR sobi, a Pajač je imao loš dan.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

Nisu li te kazne bile prevelike?

- Istina je da UEFA nema ni predviđene tako drastične kazne. Znate, mi smo sretni što živimo u Hrvatskoj, a nesretni što u tako maloj zemlji postoji jako puno pritisaka. Naša je procjena bila da ih moramo drastično kazniti kako bismo smirili tenzije i drugim sucima omogućili mirnije uvjete za rad. S druge strane, Jović i Pajač su međunarodni suci, sudit će u kolovozu pretkola Lige prvaka i Europske lige i ne bi bilo dobro da ih dočekaju bez utakmica. U utorak imamo sastanak Komisije za suce i razmatrat ćemo da ih vratimo na teren u posljednja tri kola. Mislim da je i sedam kola dovoljno rigorozna kazna.

Kako god, VAR se na HNL terenima pokazao kao pun pogodak?

- Ponosni smo što je tako. No, tu ne mislimo stati. Kada na scenu stupe nova TV prava, što je temelj za financijsku stabilnost lige i privlačenje sponzora, sljedeći naš korak bit će profesionalizacija sudaca. Pogledat ćemo kako to rade u jakim ligama i pronaći željeni model. Naravno da neće svi suci biti profesionalni, ali dio njih sigurno to može biti. Što će nam opet donijeti novi iskorak u kvaliteti suđenja - zaključio je Kulušić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:29