SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
DILEMA ZA TRENERA DINAMA

Hoće li Dinamo na Hajduk udarnički ili ne? Krznar ima petoricu nezamjenjivih, ali koga odmoriti?

Prvak je utakmicu s Osijekom otvorio šampionski, ali je energetski pao i bio u opasnosti i izgubiti
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. travanj 2021. 10:19

Dinamo je u Osijeku u prvom dijelu bio bliži drugom pogotku, Petković je promašio vrata za nekoliko centimetara, bilo je još šansi. Osijek je ostao na životu i nastavku utakmice iskoristio svoju priliku, uzeo bod. Moglo je na kraju obostrano biti golova, mogli su slaviti i jedni i drugi, Dinamo je imao dvije dobre šanse u zadnjim minutama, međutim, na kraju je remi bio realan ishod.

No, nakon susreta, kad je Dinamo u pitanju, dosta se pričalo o činjenici da Damir Krznar dugo nije mijenjao, vjerovao je početnoj jedanaestorici, tek u 80. minuti napravio je prvu zamjenu. Neobično, s obzirom da znamo koliko su Dinamovi igrači generalno umorni i koliko su u toj utakmici u Osijeku bili umorni, nakon odličnog prvog dijela, počeli su fizički padati i Osijek je bio sve konkretniji.

- Prepoznali smo da nam igrači malo padaju, da nedostaje svježine. Ali, vjera koju imate u igrače tjera vas da ipak malo pričekate. Morao sam na klupu povući Lovru Majera i Luku Ivanušeca, dvojicu koji su nam puno toga donijeli prema naprijed, ali odgađao sam zbog toga, zbog želje za tim drugim golom. Reagirali smo kad su doista bili na "pravoj rezervi" - odgovorio je nakon utakmice Damir Krznar, objasnivši zašto je tako dugo čekao s izmjenama.

image







RONALD GORSIC/CROPIX

Bacio je, znači, sve karte na početnu momčad, na najjače adute, nadajući se da će oni donijeti neki gol, nekim potezom osigurati pobjedu. Plan nije uspio, dobro, kažemo, mogao je derbi završiti svakojako, završio je remijem, koji Dinamu ostavlja ta dva boda prednosti, uz utakmicu manje. Ali i težak, iscrpljujući raspored, u kojemu će Krznar, rekao je to i sam nedavno, morati pametno rotirati i odlučivati tko i koliko treba igrati u pojedinoj utakmici.

- Imamo utakmice svaka tri, četiri dana, ali isto tako imamo i širok kadar koji će to bez problema pokriti. Da sad protiv Hajduka ili bilo koga drugog, ne podcjenjujući suparnika, zaigramo sa šestoricom-sedmoricom novih igrača, naš tempo i izvedba neće pasti - tvrdio je nakon susreta Dinamov trener.

S obzirom na sve to, zanimljivo će biti vidjeti kako će Krznar rasporediti snage u nadolazećim susretima, prvo je derbi s Hajdukom, potom polufinale Kupa s Goricom. Treba li Krznar protiv Splićana opet na travnjak poslati najboljih 11 kao u Osijeku, pokušati što prije osigurati pobjedu, pa onda malo odmarati igrače tijekom te utakmice? Ili će ipak malo ispremiješati momčad, možda je osvježiti, ne sa šest ili sedam, već s tri ili četiri nova igrača te dopustiti važnim karikama da malo uhvate zrak? To su dvojbe s kojima se nosi uoči svake utakmice i s kojima će se nositi do kraja sezone. Krenuti opet "udarnički" na Hajduk, opet koliko god izdrže, ili možda ipak malo promijeniti one koji su najviše igrali, uvesti ih s klupe ako će trebati. Ne radi se ovdje o podcjenjivanju Hajduka, već o činjenici da jednostavno Krznar mora u nekoj utakmici nekima dati predah, a svaka je utakmica do kraja ključna i presudna, svaki kiks može biti koban.

Dinamo ima nominalno širok kadar, međutim, na terenu je drugačije, pokazuje se da Krznar danas ima čak petoricu nezamjenjivih igrača. To su Ademi, Petković, Majer, Ivanušec i Oršić. Ristovskog može zamijeniti Stojanović, Gvardiola Leovac ili Čabraja, Perić može uskočiti umjesto Lauritsena i Theophilea... U veznom redu ima Krznar Jakića, Franjića i Mišića, na krilima Kastratija i Atiemwena, Gavranovića još nema u napadu, tu je i Tolić, koji rijetko dobiva priliku... Svi oni imaju svoju ulogu i kvalitete, mogu koristiti svaki na svoj način. Ali, nijedan od njih nije prava zamjena za spomenutu petorku, oni nemaju "dvojnike". Dinamo je u Osijeku bio najbolji kad su Petković, Ademi i Majer bili na visokoj razini, kad su oni počeli gubiti snagu, stigli su problemi za Krznarovu momčad.

I, zbog svega toga, sad je glavno pitanje kako iskombinirati momčad da ona bude moćna protiv Hajduka, pa onda protiv Gorice te potom u svim onim utakmicama koje slijede Modrima na putu do dvostruke krune? Krznar je u Osijeku do 80. minute vjerovao najboljoj momčadi, je li to put kojim će nastaviti i u nedjelju? Tri dana odmora moglo bi biti dovoljno za osvježenje, iako se umor već odavno akumulirao. A derbi u Osijeku pokazao je da mnogi teško mogu odigrati 90 minuta u istom, visokom ritmu.

DINAMOVE UNUTARNJE REZERVE

Petar Stojanović
- u zadnje vrijeme je svoju minutažu dobro odradio, mogao bi dobiti i više minuta u idućim utakmicama. Stefan Ristovski još uvijek nije na razini svoje najbolje forme, ipak je u Sportingu u zadnje vrijeme manje igrao.

Dino Perić
- pouzdani stoper uvijek može nadomjestiti Lauritsena ili Theophilea, koji su ipak prvi Dinamov stoperski par.

Marin Leovac
- na Jošku Gvardiolu vide se posljedice ozljede i velikog broja utakmica, u zadnjim utakmicama skloniji je pogreškama no što nas je navikao. Leovac, čujemo, radi odlično na treninzina, iskusniji je od Čabraje i prva opcija za zamjenu.

Josip Mišić
- on je, znamo, prošao puno toga u zadnjih godinu dana, sad je zdrav i spreman, ali još uvijek nije u punoj formi. No, svakako može pomoći da se netko od igrača iz veznoga reda malo osvježi.

Bartol Franjić

- u zadnje vrijeme često ulazi s klupe, logično, stariji imaju prednost. Međutim, sigurno može podijeliti minutažu s Jakićem, koji još uvijek oscilira tijekom 90 minuta.

Iyayi Atiemwen
- znamo za njegove važne role ove sezone, pogotovo u Europi, ali kad igra od prve minute, posebno u zadnje vrijeme, nije toliko konkretan. Ali, sigurno može pomoći da se odmore Oršić, Ivanušec, Majer, Petković..., makar dio utakmice.

Lirim Kastrati
- početkom sezone imao je veću minutažu nego u zadnje vrijeme, više nije siguran starter, međutim, u određenim taktičkim idejama može biti zanimljiva opcija, posebno zbog svoje brzine.

Izet Hajrović
- i za njega kažu da se na treninzima jako trudi, svejedno, u Dinamu s njim očito ne računaju, više nije niti na klupi. No, zašto ga ne koristiti kao džokera s klupe, može uvijek svojim umijećem nešto donijeti!?

Marko Tolić
- španer, lucidan igrač, koji se, zasad, u Dinamu zagubio. Nije još ni približno pokazao što doista može, ali jednim potezom uvijek može riješiti utakmicu. Možda dobro dođe u ovoj završnici sezone...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 11:50