GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
BEZ DLAKE NA JEZIKU

‘I bolji Dinamo od ovog mučio se s njima, ali Mamićev će ih dobiti! Osijek prvak? Uz dužno poštovanje...‘

Od tri pobjede Istre protiv Modrih, on je upisao dvije. Ali, danas Žutima ne daje previše izgleda.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. veljača 2021. 12:55

Igor Pamić još je uvijek najjača poveznica Dinama i Istre. Igrao je u Dinamu, nije tajna da mu je maksimirski klubu pri srcu, a u Istri je “doma”, nekad službeno, uvijek privatno. Uostalom, od tri pobjede koje je na Drosini protiv Dinama upisao pulski klub, on je potpisao dvije.

- Dobro, moram biti iskren pa reći da Dinamu tada bodovi nisu trebali. Već su Modri osigurali naslov. Sad je ovo nešto drugačije, ulog je puno veći, obostrano - govori nam Pamić, koji je trenutno bez posla, uoči današnjeg sraza u Puli (17.05) u kojemu su bodovi potrebni i jednima i drugima.

Što nas, dakle, čeka na Drosini, može li Istra boreći se za ostanak poremetiti planove Dinamu u borbi za naslov?

- Unatoč svemu, čak i gledajući da je Dinamo znao imati i jaču momčad pa je teško dobivao u Puli, mislim da bi bilo veliko iznenađenje da Istra sruši Zagrepčane. Ako Dinamo bude pravi, a morao bi biti, ako Dinamovi igrači odigraju ozbiljnu i kvalitetnu utakmicu, teško ih Istra može pobijediti. Doduše, postoji možda taj psihološki faktor, koliko god Istri trebali bodovi, Istra ipak nema imperativ pobjede. Njoj je utakmica protiv još uvijek najbolje momčadi lige utakmica bez pritiska. Nema što izgubiti. I kad je tako, onda Istra može nešto i uzeti. Premda, Dinamo je taj koji je navikao igrati pod pritiskom, koji je često dobivao kad je bilo najpotrebnije. I zato mislim da će slaviti i u nedjelju.

image
GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

No, treba reći da Istra igra jako dobro u zadnje vrijeme. Odlična predstava u Gradskom vrtu, gdje je Istra mogla ugrabiti poneki bod, solidna partija i na Poljudu govore da Puljani igraju bolje nego što kažu rezultati.

- Vidite, Istra je uzela bod Gorici, pobijedila, istina, uz posebne okolnosti Slaven Belupo, što joj je dalo samopouzdanje, a onda izgubila u Gradskom vrtu i na Poljudu. Teško je izgraditi pobjednički mentalitet, Istra još uvijek ima taj gubitnički, to se izgrađuje vremenom i na terenu. A Dinamo to ima, kažem, Dinamovi igrači i trener znaju biti najbolji kad je bitno i zato bi me baš iznenadilo da Modri ne uzmu bodove.

Ipak, znalo je biti - jedva. U zadnje dvije utakmice pogotovo, ali i ranije, Dinamo je često morao dobro zapeti da uzme bodove u Puli?

- Istina, znao se mučiti, ne kažem da se opet neće mučiti. Istra je uvijek na Drosini tvrd orah, a Dinamo sad nema Olma, Moru, nije Petković u onoj velikoj formi i ne očekujem da će biti lako. No, kad se sve stavi na papir, Dinamo je po svemu favorit.

Treba biti strpljiv

Kako Pamić gleda na procese u Istri, miče li se pulski prvoligaš prema naprijed? Eto, priča se o pojačanjima, dolaze igrači jakih CV-a iz zvučnih klubova.

- Dosad su to ipak više bile priče, nego nešto konkretno. Zvučna imena, ali zapravo ništa. No, možda se te stvari ipak malo mijenjaju. Ja, recimo, mislim da ne treba biti previše kritičan prema ljudima iz Alavesa, vjerujem da je to dobar projekt, koji ima perspektivu i dobre temelje ovdje u Istri. Naravno, nisu svi transferi pogođeni, niti igrački niti trenerski, ali generalno to je dobra stvar za pulski nogomet koja će, uvjeren sam, donijeti napredak. Samo treba biti strpljiv i treba preživjeti ovu sezonu, što nije lako. Puno je sad u HNL-u dobrih momčadi, ambicioznih klubova i u tom društvu nije jednostavno samo tako uspjeti i ostvariti ciljeve. No, čini mi se da je to dobar put, da će rezultati doći. Isto tako, Fausto Budicin je mlad trener, treba nastaviti s igrom koju Istra igra, ali isto tako, treba i osvajati bodove. Nije sad bitno samo igrati lijepo, rezultat je važan, treba izgurati ovu sezonu, ostati u ligi. Ali, ponavljam, kad se sve stavi na kup, vjerujem kako su pred Istrom dobre stvari.

Igrao je Pamić i u Osijeku, kakvi su izgledi Bjeličine momčadi u borbi za naslov s Dinamom?

- Uz dužno poštovanje i prema Osijeku i prema Bjelici, koji tamo radi odličan posao, u ovom trenutku i dalje je Dinamo u boljoj poziciji i dajem Modrima veće izglede. Bjelica jako dobro stavlja pritisak na Dinamova leđa, iskusan je trener, ali i Zoran Mamić zna kako se nositi s tim stvarima. Dinamovi igrači prošli su već puno ovakvih utakmica, Osijekovi ih još nemaju mnogo u svojim karijerama, što je također jedna prednost na Dinamovoj strani. Dinamo je i dalje favorit u tom dvoboju s Osijekom.

A jedan Istrin igrač, Šime Gržan, velika je Bjeličina želja već u ovom prijelaznom roku, a ne tek od ljeta. Radi li se doista o igraču koji je Osijeku toliko potreban u borbi za naslov?

- Da me nitko krivo ne shvati, Gržan je dobar igrač. Ali, ako bi on u ovom trenutku trebao biti Osijeku prevaga u borbi za naslov, onda Osijek neće biti prvak. Zato što Gržanu, kao i svakom drugom igraču, treba neko vrijeme za prilagodbu, treba vremena da se navikne na visoke ambicije i Bjeličine zahtjeve i teško da bi on, dođe li, odmah bio pojačanje. U tom smislu kažem da ne bi sad bio prevaga u borbi za naslov. Ali, Bjelica vjerojatno bolje zna zašto mu treba i što može donijeti, kao što i svaki trener zna što je najbolje za njegovu momčad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:26