Alen Peternac (u sredini) snimljen u društvu Silvija Marića i Branka Strupara
 Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
JOVIĆEVIĆEVI LJUDI

I U MAKSIMIRU SU FORMIRALI UGLEDAN STOŽER Prvom treneru glavni su asistenti 'Mister peh' i ubojiti centarfor koji je nadmašio i legendarnog Raula!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. travanj 2020. 23:27

Pomoćnici novog trenera Dinama Igora Jovićevića postali su Damir Krznar (47) i Alen Peternac (48). U njih novi šef struke ima bezgranično povjerenje, s njima misli graditi svoju viziju u maksimirskom klubu.

Tko je dvojac koji će asistirati Jovićeviću?

Damir Krznar u Dinamo je stigao prije 25 godina. Legenda kaže da je na prvi potpis ugovora stigao sa suprugom Blaženkom. Dolazak u Dinamo dogovorio je s Velimirom Zajecom, odmah nakon potpisa krenuo je na trening, a supruga ga je čekala ispred automobila... U Dinamu je igrao devet godina, od 1995. do 2004. osvojivši pritom 14 trofeja, samo dva manje od klupskih rekordera Tomislava Butine, Mihaela Mikića i Arijana Ademija.

Jednom za Vatrene

Nadimak mu je Krki, a rođen je u Zaboku. Prije dolaska u plavi dom tri godine igrao je u udarnoj momčadi Varteksa. Igrao je na mjestu lijevog bočnog, krasili su ga brzina, dobar dribling te sjajan centaršut. Imat će što pokazati, recimo, Francoisu Moubandjeu, ako ovaj ostane u Dinamu.

Za Dinamo je odigrao 310 utakmica, a debitirao je 9. srpnja 1995. u pobjedi u prijateljskoj utakmici protiv Leipziga s 3:2. Prvi službeni nastup za Plave upisao je 13. kolovoza 1995. u maksimirskoj pobjedi protiv Marsonije s 5:0 pod vodstvom trenera Zlatka Kranjčara. Napravio bi sigurno veću karijeru da ga nisu poput bijesnih stršljenova napadale ozljede. Definitivno je bio “mister peh”. Vjerojatno su od njega više puta bili ozlijeđeni samo Janica i Ivica Kostelić, te neki MMA borci. Prva dulja stanka bila je 1999. godine kad je pauzirao devet mjeseci, a ozljede su uslijedile 2000. i 2003. godine.

Sudjelovao je u europskim pohodima Modrih devedesetih godina, u velikoj pobjedi protiv Partizana s 5:0 u srpnju 1997. kao i u slavlju protiv mađarskog MTK s 2:0 kojom je Dinamo izborio plasman u osminu finala Kupa UEFA-e. Ujesen 1998. igrao je u Ligi prvaka kada je klub izborio drugo mjesto u skupini, iza Olympiacosa, a ispred Porta i Ajaxa. Krznar je sudjelovao u velikoj pobjedi protiv Porta s 3:1 i protiv Ajaxa u Amsterdamu s 1:0. Za hrvatsku reprezentaciju nastupio je jednom, prijateljskoj utakmici protiv Poljske u Zagrebu 22. travnja 1998. u pobjedi 4:1.

Po odlasku iz Maksimira u ljeto 2004. pristupio je zaprešićkom Interu zajedno s tadašnjim mladim nadama Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom. Nakon završetka karijere počeo je kao trener u Interovoj nogometnoj školi. U ljeto 2011. stigao je u Dinamo gdje je bio član stožera sljedećih pet godina.

Krznar i Zoran Mamić su krajem kolovoza 2013., nakon odlaska Krunoslava Jurčića, zajedno vodili momčad u trima službenim utakmicama do dolaska novoga glavnog trenera Branka Ivankovića. I samostalno je vodio momčad dok je Zoran Mamić imao pravosudnih problema. Od ljeta 2016. godine bio je asistent Zoranu Mamiću u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a prije nego što će postati asistent Jovićeviću, bio je šef Dinamove nogometne škole.

Bio je uvijek omiljen u svlačionici, a da nije nogometaš bio bi - informatičar. Kažu da su ga suigrači zvali svojim kućama. Ako ni zbog čega drugog, onda da im sredi ili spoji računalo ili neku drugu elektroniku.

Alena Peternaca kao igrača najviše pamtimo iz Španjolske. Igrajući za Valladolid nekadašnji je Dinamov napadač zabio pet golova pri gostujućoj pobjedi (8:3) kod Ovieda 19. svibnja 1996. godine. Četiri gola zabio je iz jedanaesteraca.

Prvi gol u povijesti

Ta se pobjeda pokazala ključnom za Valladolidov opstanak u Primeri, a Peternac je sezonu završio s 23 pogotka i na četvrtom mjestu ljestvice najboljih strijelaca. Ispred njega bili su Juan Antonio Pizzi, Predrag Mijatović i Bebeto, a iza njega veliki Raul Gonzalez. U Valladolidu je proveo pet sezona i postao najbolji strijelac kluba u utakmicama prve španjolske lige svih vremena! Ukupno je u Primeri zabio 55 pogodaka za Valladolid od čega 23 u svojoj prvoj sezoni. U tom je premijernom izdanju upisao 39 nastupa, a od 23 pogotka sedam ih je postigao s bijele točke.

Na ljeto 2000. prešao je u Real Zaragozu s kojim je osvojio španjolski Kup. Od rujna 2001. do kraja sezone bio je na posudbi u drugoligašu Murciji. Potom se vratio u Real Zaragozu koji je u međuvremenu skliznuo u drugu ligu. Odigrao je tek jednu utakmicu nakon čega je uslijed ozljeda završio igračku karijeru. Peternac je u španjolskoj prvoj i drugoj ligi i Kupu upisao točno 200 nastupa zabivši 62 gola.

Rođen je u Zagrebu. U Dinamu je još od dječačkih dana prošao sve uzraste. Prve je korake u maksimirskoj nogometnoj školi načinio s 11 godina, a trenirali su ga Krasnodar Rora, Fahrija Dautbegović, Zdenko Kobešćak i Pero Dujmović. Kao kadet i junior bio je standardni reprezentativac. U prvu momčad Plavih uveo ga je trener Josip Kuže. Peternac je bio istureni napadač, a na tom su mjestu tada igrali Davor Šuker, Kujtim Shala i mladi Igor Cvitanović.

U službenoj je utakmici debitirao 25. ožujka 1990. u pobjedi protiv Partizana s 2:1 kad je na travnjak ušao dvije minute prije kraja zamijenivši Šukera. Peternac je ujedno strijelac prvoga Dinamova pogotka u povijesti Hrvatskoga kupa. Plavi su u svojoj premijernoj utakmici u tom natjecanju pobijedili Rovinj sa 6:0 u maksimirskom dvoboju 24. ožujka 1992. Peternac je mrežu zatresao u 2. minuti za 1:0, a kasnije dodao još jedan pogodak za vodstvo od 4:0. Za Dinamo je upisao ukupno 216 nastupa. Dvaput je zaigrao za hrvatsku reprezentaciju, i to u prijateljskim dvobojima protiv Danske u Splitu 10. veljače 1999., kad su gosti pobijedili s 1:0, te protiv Grčke u Ateni 10. ožujka iste godine kad su domaći slavili s 3:2.

Od ožujka 2018. godine bio je asistent treneru Igoru Jovićeviću u drugoj momčadi da bi nedugo potom postao asistent treneru Zoranu Mamiću u Al Ainu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon toga se vratio u drugu momčad Modrih.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 13:24