RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
U SAMO POLA GODINE

Igrali su kvalifikacije za Ligu prvaka, a sada se bore za ostanak u HNL-u: ‘Nema govora o raspadu!‘

‘U teškoj smo situaciji, šanse su nam, objektivno, 50:50...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. travanj 2021. 19:50

Novi je posrtaj pogurnuo nogometaše Lokomotive u vrlo neugodan položaj, domaći 0:2 poraz protiv Hajduka bio je četvrti uzastopni okršaj u kojem su Lokosi ostali praznih ruku (Istra 1:3 i 0:1, Osijek 0:2, Hajduk 0:2), posljednji su bod osvojili prije mjesec dana protiv Slavena Belupa u Koprivnici (0:0).

Nevjerojatni događaji

U dvoboju sa Splićanima u Kranjčevićevoj, zagrebačka momčad nije uputila ni jedan udarac u okvir vrata(!?) i jasno je da se uz takvu jalovost nije ni moglo očekivati ništa pozitivno, pa su tako Lokosi, uoči zadnje četvrtine prvenstvene utrke, na posljednjem mjestu, s tri boda manje od Varaždina, četiri od Istre, pet od Belupa (utakmica manje) i sedam od Šibenika...

- Nevjerojatno je ovo što se nama događa ove sezone, sve je naopako što je moglo krenuti naopako! Uoči Hajduka ozlijedio nam se Aliyu, petorica nam se igrača vrate umorni dva dana prije utakmice s reprezentativnih akcija, trojica standardnih nisu mogli igrati zbog žutih kartona... Ostali smo ranije do kraja sezone bez Tucija, Mersinaja i Đire, pa nismo mi Barcelona da možemo jednim potezom nadoknaditi nečiji izostanak i kupiti jednako vrijednog igrača - kaže direktor Lokomotive, Božidar Šikić i nastavlja

- Pogledajte samo kakve zgoditke primamo. Kleinheisler nas “ubije” u Osijeku eurogolom, sad Livaja zabije još ljepši, čudo od gola! Od tri udarca na gol, primili smo dva pogotka...

Ali, vaša momčad protiv Hajduka nije uputila ni jedan udarac u okvir vrata, napad je sterilan...
- Točno. Doveli smo Hadžića, kojeg smo mogli dovesti. Jasno je da smo očekivali više od njega, ali nije ni imao vremena za prilagodbu. K tome, upao je u nezgodnu situaciju kad nam je “mač nad glavom”. Da je, recimo, došao lani, bio bi kudikamo bolji, jer je i ona momčad bolje igrala. Na žalost, ne možemo platiti milijun eura za igrača za kojeg bi se onda moglo jamčiti da će biti pojačanje. Nije bilo malog Šimića, koji je nebrušeni dragulj hrvatskog nogometa, ali jasno je da ne možemo na njegova leđa staviti breme borbe za ostanak u ligi.

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

Lani ste dobivali hvalospjeve jer ste stvorili momčad za vrh, no ove ste sezone najodgovorniji čovjek u klubu za loše rezultate. Zamjerate li sebi nešto, biste li, s ovim iskustvom, nešto drukčije napravili?

- Sve sam to analizirao pet stotina puta i ne znam što sam mogao drukčije napraviti. Nije bilo šanse da zadržimo Grbića, Jakića, Uzunija i Kastratija, ponude su bile sjajne, i za klub i za igrače, a svi su ih odmah željeli dovesti. Željeli smo zadržati Tolića, ali on je sam inzistirao na trenutačnom odlasku i tu također nismo mogli ništa napraviti. Svi bi klubovi na našem mjestu jednako postupili, jer svi živimo od prodaje igrača.

Jeste li promašili prilikom dovođenja igrača?
- Pogledajmo to ovako, recimo, naša obrana: Cipetić je reprezentativac BiH, Papadopoulos se sjajno vratio u selekciju Grčke, Lešković je na putu povratka, Pivarić je bivši reprezentativac Hrvatske! Gledajući, dakle, pojedinačno imena, nije se moglo promašiti! Pa tko ne bi doveo te igrače? Ali, sve je otišlo u pogrešnom smjeru i lako je sad pričati “trebao si ovo, trebao si ono”... Napravili smo, manje-više, sve što smo trebali, ali ispalo je drukčije.

Šanse 50:50

Kako procjenjujete izglede za ostanak u prvoligaškom društvu?
- U teškoj smo situaciji, šanse su nam, objektivno, 50:50! Znam da svi govore kako smo najveći kandidat za ispadanje, međutim, tek su pred nama utakmice odluke. U međusobnim ćemo dvobojima s ostalim kandidatima za ispadanje sve rješavati, to će presuditi.

Što će se dogoditi s Lokomotivom ispadnete li iz Prve HNL?
- Predobro su postavljeni temelji ovoga kluba da bi se nešto drastično dogodilo, ni o kakvom raspadu neće biti ni govora! Imamo odličnu Omladinsku školu, juniori su nam opet izvrsni. Uvijek postoji rješenje, pa ćemo tako i mi u tom slučaju ružnog scenarija pronaći rješenje za daljnji život kluba i brzi povratak. Ali, učinit ćemo sve da ne ispadnemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 16:59