HRANA ZA UTJEHU

Ova namirnica "diže iz mrtvih"! Prženje na masnoći zamjenite novim receptima, evo šest ideja

Pomalo se mijenja svijest i priprema jela od jetrica više ne znači samo prženje na masnoći, nego cijeli niz maštovitih jela

Iznutrice, ponajprije jetrica, imaju sve više poklonika iz vrlo jednostavnog razloga: riječ je o pristupačnoj namirnici visoke hranjive vrijednosti, koja je odličan izvor željeza, fosfora, vitamina A i B12 i folne kiseline. Kod njihove kupovine i pripreme morate pripaziti na nekoliko stvari. Iznutrice po mogućnosti pripremajte svježe, odnosno izbjegavajte zamrzavanje.

Posebno su cijenjena gusja jetra, osobito ona dobivena posebnim hranjenjem gusaka, takozvanim šopanjem. Zatim su tu teleća i janjeća, a ništa manje ukusna nisu ni pileća ili svinjska koja su cjenovno jako povoljna.

Tradicionalno, svinjska se jetrica najčešće prže na luku te se dobije fini aromatizirani saft koji savršeno paše uz palentu ili kiseli kupus. Zbog snažnog okusa i arome neki ih jako vole, a neki potpuno izbjegavaju i radije biraju jetrica drugih životinja. Prije pripreme možete ih kratko marinirati u mlijeku kako bi se ublažila njihova gorčina. Isto tako, kod jetrica treba paziti da ih se ne prepeče - treba ih pržiti samo dok površina ne postane smeđa, a unutrašnjost ostaje nježno ružičaste boje. Ako se prepeku, jetra postaju gumasta, tvrda i žilava.

Koja god izabrali, neka vas ovi recepti inspiriraju i potaknu na neke nove kombinacije namirnica.

PAŠTETA OD PILEĆIH JETRICA S CURRYJEM

image
Berislava Picek/Cropix/

SVINJSKA JETRICA S PALENTOM I KISELIM ZELJEM

image
Berislava Picek/Cropix/


OKRUGLICE OD TELEĆE JETRE U BATBOUT PECIVU

image
Berislava Picek/Cropix/


JANJEĆA JETRICA U WOKU S POVRĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

GUŠČJA JETRA S PIREOM OD JABUKA I POTOČARKOM

image
Berislava Picek/Cropix/


TELEĆA JETRA U NARANČINOM SOKU

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:56