GRAĐEVINA

BiH: Potpisan ugovor o izgradnji dijela autoceste dugog 5,5 km - vrijedan je 208 milijuna eura

Dionica se sastoji od tunela dugačkog 3.600 metara, dva vijadukta, dva mosta i spojnih cesti na magistralnu prometnicu M-17
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Prometne vlasti BiH potpisale su u ponedjeljak u Mostaru ugovor vrijedan više od 208 milijuna eura s turskom graditeljskom kompanijom Cengiz o izgradnji 5,5 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc u središnjem dijelu zemlje, koja se financira iz zajmova europskih banaka i fondova EU.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić rekao je nakon potpisivanja ugovora kako se radi o vrlo kompliciranoj dionici autoceste na koridoru Vc, budući da se sastoji od tunela dugačkog 3.600 metara, dva vijadukta, dva mosta i spojnim cestama na magistralnu prometnicu M-17. Rok za dovršetak projekta je 36 mjeseci. Ta dionica Nemeila Poprikuše nalazi se sjeverno od Zenice.

Terzić je pojasnio kako su procedurama koje su primijenjene kroz raspisivanje natječaja i provedbu cijelog postupka smanjeni rizici od produženja roka radova i poskupljenja cijena radova. Po njegovim riječima, s ovim ugovorom Autoceste Federacije BiH su ove godine ispunile plan.

"Ovo je deveti ugovor nakon dobivanja zakona o izmjenama i dopunama prostornog plana na koridoru VC i nakon dobivanja izmjena i dopuna zakona o trošarinama i putarinama u BiH“, rekao je Terzić.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić istaknuo je kako se unatoč koronavirusu nastavilo intenzivno raditi na izgradnji autoceste kroz BiH tijekom cijele ove godine i izrazio očekivanje da će BiH imati izgrađenih 74 kilometra autocesta u slijedećih 3,5 godine.

Projekt menadžer Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Evren Utku Gök ocijenio je projekt izgradnje dionice autoceste iznimno zahtjevnim budući u dva navrata prelazi rijeku Bosnu, magistralu i željeznicu.

Izgradnja dionice Nemaila Poprikuše će se financirati iz zajmova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD),0 koja je odobrila 70 milijuna eura, te Europske investicijska banke u visini od 90 milijuna eura. Više od 41 milijuna eura bespovratnih sredstava odobrila je Europska unija u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48