Bruno Marić

 
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
GOSTOVANJE NA HNTV-U

Jake poruke novog šefa sudaca Brune Marića: ‘Smanjit ćemo liste sudaca, a ignorirati pritisak klubova!‘

Nikakav pritisak na suce neću dozvoliti, ignorirat ćemo njihove želje‘, poručio je Marić.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. travanj 2021. 19:48

Bruno Marić gostovao je na HNTV-ovoj emisiji "Treće poluvrijeme", po prvi put u ulozi predsjednika sudačke organizacije. U eter je pustio nekoliko vrlo snažnih poruka.
- Jako ćemo smanjiti liste sudaca. Da bi bili u formi suci moraju stalno suditi i naše je da im to omogućimo. To je jedan od naših strateških ciljeva, to i UEFA traži. Zato ćemo napraviti jedinstvenu listu Prve i Druge HNL. Apsolutno smo odlučili da nema više regionalnog ključa po kojem su suci mogli napredovati. Od sada će jedini kriterij biti kvaliteta, a ne regije iz koje dolazi.
Nije Marić rekao koliko će sudaca biti na listi, ali da bi svoje riječi potkrijepio djelima, na zajedničkoj listi sudaca trebalo bi se naći najviše 30-tak sudaca. u suprotnom dio njih neće moći suditi redovito.


Kazao je Marić ponešto i na temu pritiska članova Izvršnog odbora HNS-a, odnosno ljudi iz klubova.
- Nikakav pritisak na suce neću dozvoliti, ignorirat ćemo njihove želje. Imamo komisiju u kojoj sjede sudački stručnjaci i držat ćemo se samo našeg stava, naših odluka. Ne dolazi u obzir da neki sudac bude sklonjen u stranu zato što to klubovi traže. Napokon, suce više nećemo kažnjavati tako da ne sude utakmice, jer to nigdje ne vodi. Ne možeš biti u dobroj formi ako ne sudiš redovito. Ako je netko sudio ispod razine, on će i dalje suditi, možda u Drugoj HNL. No, zbog jedne pogreške na utakmici koja je dobro odsuđena, nikakvih sankcija neće biti. Mi sucima želimo biti podrška i trebamo im omogućiti da budu u punoj formi, a ne da ih našim odlukama udaljujemo od terena i tako ih činimo lošijima.


U proteklom kolu podvukao je jedan veliki propust.
- U Varaždinu je sudac Lovrić pogriješio dosudivši 11-erac za Šibenik. U toj situaciji nije bila najbolja ni komunikacija VAR sobe i glavnog suca. Nije to bio izmišljeni prekršaj, ali realno to nije 11-erac. Naš je stav da tako "labave" penale ne treba suditi. Ne želimo da tako labavi "penali" odlučuju tko će ispasti iz lige ili tko će osvojiti naslov prvaka. Mi želimo da se sviraju "čvrsti" penali.
Pozdravio je i Pajačevo suđenje na utakmici Dinamo - Istra.


- Trebao je sam pokazati crveni karton Burtonu, ali ispravio je to uz pomoć VAR-a. U 73. minuti bio je možebitni 11-erac za Dinamo zbog guranja Majera, ali i to je dobra situacija za analizu. Mogao je Pajač svirati 11-erac, bilo je guranja, ali za mene je sudac pravilno postupio, jer nije to bilo dovoljno "čvrsto". Drago mi je da mu je pomogao Goran Gabrilo u ulozi VAR suca. Gabrilo je jedan od najboljih VAR sudaca koje imamo.


Gabrilo je bio na "ledu" još od utakmice Rijeka - Šibenik (2:2), kad je kao VAR sudac oštetio Riječane te tako jako razljutio njezinog predsjednika Damira Miškovića.


Uz Brunu Marića je u emisiji gostovao i povjerenik za suce Igor Pristovnik. Njih su se dvojica složili kod svih spornih odluka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 14:09