KORONA ADVENT

Nove epidemiološke mjere: povećava se broj misa, a blagoslov kuća s maskama

Blagoslov kuća obavljat će se u duljem razdoblju i tijekom prvih mjeseci sljedeće godine
Josip Bozanić
 Željko Puhovski/Cropix

S obzirom na najnovije epidemiološke mjere kojima se broj vjernika na misnim slavljima ograničava na njih ukupno 25 te preporučuje da se mise održavaju online, putem televizije ili radija, Zagrebačka nadbiskupija je objavila kako će se prilagoditi nastaloj situaciji. Preporučeno je da se predvidi veći broj slavlja svetih misa te eventualno i njihovo internetsko prenošenje za one koji ne mogu prisustvovati misi.

Restriktivnije mjere koje stupaju na snagu bile su tema redovitog susreta kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, s pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije, održanoga u četvrtak.

U odnosu na sakrament pomirenja i pohoda bolesnika u božićno vrijeme, rečeno je da se treba prilagoditi okolnostima, ali ne zakidati vjernike za duhovna dobra. I ove godine će se održati pastoralni pohod svećenika obiteljima, tzv. blagoslov kuća, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera, što znači da će se pohod obavljati u duljem razdoblju i tijekom prvih mjeseci iduće godine. Vjernicima se poručuje da se po mogućnosti prijave za pohod, a da se on izvodi na način koji njima odgovara. Preporuka je da se blagoslov kuća razmotri i sa župnim pastoralnim vijećem da bi se našla najprikladnija rješenja u vremenu pandemije.

U Nadbiskupskom ordinarijatu Splitsko-makarske nadbiskupije razmatraju tri scenarija. Najmanje je izvjestan tradicionalni da župnik ulazi u kuću obitelji i s njima moli jer je najrizičniji. Drugi je da se naprave rasporedi i grupe župljana dođu na misu gdje će se blagosloviti voda kojom će blagosloviti svoje kuće. Treći je blagoslov članova obitelji bez svećenika. Na susretima svećenika podsjeća se na najbitnije mjere: nošenje maske, držanje razmaka, dezinfekcija ruku i prostora, dijeljenje pričesti na ruku i neokupljanje pjevačkih zborova. q Ivanka Toma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:46