Provjera.com

Pokrenuta internetska stranica koja štiti od lažnih humanitarnih kampanja

Riječ je o stranici koja služi kao pomoć u sprečavanju financijskih prijevara tijekom prikupljanja internetskih donacija vezanih za nedavne potrese u Hrvatskoj
Ilustracija
 Jakov Prkic/Cropix

Uz potporu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a kako bi se informirali i zaštili sugrađani od lažnih humanitarnih kampanja, pokrenuta je besplatna web-stranica Provjera.com, gdje se može saznati kako se zaštititi od financijskih prijevara, provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje. Riječ je o stranici koja služi kao pomoć u sprečavanju financijskih prijevara tijekom prikupljanja internetskih donacija vezanih za nedavne potrese u Hrvatskoj – osim smjernica za provjeru izvora informacija te mjere predostrožnosti prilikom izvršavanja donatorskih uplata, na ovoj stranici možete pronaći popis provjerenih brojeva bankovnih računa organizacija te popis provjerenih donatorskih crowdfunding kampanja. Platforma se kontinuirano ažurira s dostupnim informacijama nakon provjere.

„Iznimno je bitno kontinuirano podizati svijest svakog pojedinca kako bi mogao prepoznati potencijalne prijevare i sam donositi odluke. Naglasak želimo staviti na edukaciju, ali na stranici je također moguće pronaći provjerene podatke o računima i kampanjama. Podatke ažuriramo svakodnevno, sukladno kapacitetima koje imamo. Zahvaljujemo svima koji rade na ovom projektu, a koji je u potpunosti volonterski. Također, svakako pozivamo sve građane da nam pošalju informacije kojima raspolažu te potpomognu širenje baze“, izjavio je Alen Delić, potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i jedan od osnivača platforme

Prema Delićevim riječima svrha platforme je dići svijest građana o prijevarama na internetu te dati edukativne smjernice. Naglašava da se ne promiče ni jedna donatorska kampanja, nego je želja da sve budu uspješne i pouzdane.

„Na svakom je pojedincu da odluči kome će i kako usmjeriti svoju pomoć – ovi podaci, kao i smjernice, služe za pomoć u donošenju vlastitih odluka. Također, na stranici možete pronaći i informaciju da je dio kampanja provjeren, ali ne nalazi se na listi jer se za te kampanje ne može u potpunosti utvrditi kako će biti izvršen prijenos novca ili uopće nije moguće pronaći ostale informacije o kampanji.Solidarnost i podrška koju su građani pokazali nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine nadahnuli su čitavu regiju, no u moru informacija koje svakodnevno kolaju česti su i neprovjereni, lažni podaci koji mogu prouzročiti štetne lančane reakcije. Tom je problemu osnivanjem neovisne i nekomercijalne web-stranice Provjera.com doskočila skupina nezavisnih profesionalaca, poglavito osoba stručnih za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnost bankarskih sustava“, pojašnjavaju iz Hrvatske udruga menadžera sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:39