DAMIR KRAJAC/CROPIX
GORICA U NEDJELJU HNL-A

Junak Gorice priznao: ‘On mi je rekao gdje će Jairo pucati‘ Lovrić; ‘Ni Kahlina mi ne brani dva zaredom‘

Najveće mjesto turopoljske ravnice živi dosad nedoživljeni nogometni uspjeh i definitivno ne misli stati
Piše: Toni RoićObjavljeno: 05. listopad 2020. 12:24

Iako je Hajduk odigrao daleko najbolju utakmicu od svih šest u zadnje tri sezone u Velikoj Gorici, ni to mu nije bilo dovoljno za osvajanje barem boda. Spriječio ga je u tome fenomenalni vratar domaćina Kristijan Kahlina, koji je u duboko u sudačkoj nadoknadi, nakon 100 minuta utakmice ili čak 102 ako se pridoda nadoknada iz prvog dijela, obranio kazneni udarac Jairu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Prije toga Lovrić i Hamad preokrenuli su vodstvo gostiju iz prvog poluvremena, kada je Gorica bila na konopcima i može biti sretna što ga je završila samo s pogotkom minusa. Na kraju nevjerojatne, zaista antologijske utakmice, imala je gol prednosti, tih 2:1 s kojima je prenoćila kao lider 1. HNL s osvojenih 16 bodova iz sedam kola. Da nije bilo nesretnog i sudačkim pogreškama skrojenog poraza u Osijeku, momčad litavskog stručnjaka Valdasa Dambrauskasa imala bi barem bod više i ne bi se trebala ni osvrtati kako će Dinamo proći kod Varaždina. No, i ovako se u najvećem mjestu turopoljske ravnice žive dosad nedoživljeni nogometni uspjesi, a perspektiva izgleda jednako dobro, premda je euforija zabranjena riječ.

Nije prvi put

Od predsjednika Črnka, preko trenera Dambrauskasa, do najvećih junaka - igrača Gorice, nitko se neće odviše zalijetati, mirno i realno započet će svaku analizu, pa tako i ove spektakularne pobjede nad Hajdukom.

- Do pobjede su definitivno mogle obje momčadi, događalo se toliko toga da je teško i pobrojiti sve, a s obzirom na kazneni udarac za Hajduk u sudačkoj nadoknadi, remi bi možda bio i najpravedniji rezultat. Međutim, ako gledamo pokazano u drugom poluvremenu, moja momčad je definitivno zaslužila pobjedu jer smo se vratili nakon primljenog gola. I nismo to napravili prvi put ove sezone - pojašnjava trener Valdas Dambrauskas, koji je ovoga puta optirao za vrlo iskusnu postavu, stavivši napokon od prve minute Jiloana Hamada u ulogu razigravača.

Ipak, ništa domaći nisu mogli povezati u prvih 45 minuta. Hajduk ih je držao u obruču od prve minute, ali nije imao dovoljno koncentracije u završnicama akcija. Čak bi se Goričani i bili dovukli do odmora s početnih 0:0 da u 43. minuti Musa Muhammed nije skrivio kazneni udarac na Gyurcsu, te omogućio Caktašu pogodak za vodstvo gostiju.

- Zaista su nas Splićani mogli uništiti u prvih pola sata, bili smo bez ikakvog ritma i igre prema naprijed, a kada smo se počeli buditi, čak i prijetiti Posavcu, presjekao nas je jedanaesterac iz kojeg je Hajduk poveo - nastavlja Dambrauskas, koji nakon odmora ostavlja u svlačionici Kalika i Špikića, te ubacuje Čanađiju i Dvornekovića, a ubrzo i prvog strijelca Mudrinskog.
Njihovim ulaskom odmah je došlo do promjene snaga na terenu, a još kada je gostima izašao ozlijeđeni Jurić, a Čolina u 70. minuti zaradio isključenje, sve se posložilo za preokret. Pomogla je pritom i VAR tehnologija jer bez njega oba gola Velikogoričana u 62. i 76. minuti ne bi se dogodila.

Veliki korak naprijed

Lovriću je prvi udarac s bijele točke Posavec obranio, ali učinio je to krenuvši ranije s linije s obje noge, pa je bombarder iz Ogulina dobio novu priliku, koju je iskoristio za 1:1.

- Mudrinski me pitao jesam li spreman opet pucati, a bez dvojbe sam mu odgovorio da mogu, ma koliki pritisak bio. Uostalom, meni ni Kahlina na treningu ne može obraniti dva jedanaesterca zaredom - otkrio je Kristijan Lovrić, dok je pobjednički gol Jiloana Hamada najprije poništen zbog zaleđa, ali snimka je pokazala kako Vušković ipak nije uspio na vrijeme istrčati, pa je slavlje domaćih moglo početi.

- S Hajdukom i svim velikim klubovima uvijek je teško, ali unatoč tome što smo bili loši u prvom poluvremenu, vjerovali smo da možemo okrenuti situaciju u našu korist. Dogovorili smo se u poluvremenu i krenuli odlučnije, počeli stvarati šanse i na kraju pobijedili. Ove sezone možemo napraviti veliki korak prema naprijed - smatra Jiloan Hamad, inače švedski Iračanin kurdske nacionalnosti, rođen u Azerbajdžanu.

Nema sretnijeg

Nije Hamad imao previše minuta ove sezone, mučili su ga problemi s ozljedom i bolesti, ali kada je posve spreman, to je igrač koji donosi prevagu. Izboren crveni i pobjednički gol dovoljno govore o tome, ali kada je već bio upisan kao najbolji igrač utakmice, morao se pojaviti junak nad junacima da bi obranio pobjedu.

Naravno, bio je to kapetan i vratar Kristijan Kahlina, koji je u jubilarnom 150. nastupu za Goricu nakon 100 minuta igre ispred sebe na udaljenosti od 11 metara imao loptu i Jaira. Brazilac je pucao u svoju desnu stranu, ali Kahlina se baca i refleksom pantere loptu usmjerava u korner. I nakon njega napokon je kraj utakmice o kojoj je teško prestati i pisati, koliko bi se moglo.
- Zaista je neopisiv osjećaj nakon 100 minuta igre obraniti jedanaesterac Hajduku i pobijediti. Nema sretnije osobe od mene - zaključio je Kristijan Kahlina.

KAHLINA Lovrić mi je rekao gdje će Jairo pucati LOVRIĆ Čast svima, ali ovo je ipak Kahlinina pobjeda

Dva Kristijana, Kahlina i Lovrić, te Jiloan Hamad, tri su heroja velikogoričke noći za dugo sjećanje. Svatko je dao svoj doprinos, ali strijelac prvog gola Lovrić ne dvoji:
- Svaka čast cijeloj momčadi, ali ovo je ipak Kahlinina pobjeda zbog svega što je obranio prije penala u sudačkoj nadoknadi, koji je bio samo šlag na tortu!
Kapetan i imenjak, međutim, otkriva što je prethodilo njegovoj savršenoj procjeni Jairovog udarca.
- Nije mi teško priznati da sam imao ključnu pomoć svog cimera na gostovanjima i imenjaka Kristijana Lovrića. Tražio sam drugo mišljenje, nekog tko ne razmišlja o penalima poput mene. Pitao sam ga gdje se baciti, a odgovorio je - u svoju lijevu stranu. Inače se oko toga ne savjetujem, ali ovaj put jesam, poslušao sam ga i pokazalo se ispravnim - otkrio je Kahlina, koji je iskomentirao i nikad brojnije VAR provjere, njih čak sedam na utakmici, koja je zapravo trajala 103 minute.
- Ipak je VAR vrhunska stvar u nogometu. Nama bi gol Hamada bio poništen zbog zaleđa, a sve je bilo čisto. Kod kaznenog udarca možda ni prekršaj na Čanađiji ne bi bio dosuđen, a nakon pregleda snimki je i dosuđen i ponovljen. Bile odluke kontra ili za nas, ovo je najpravednije i najpoštenije - smatra kapetan Gorice, dok Lovrić nakon petog gola u sezoni i izjednačavanja na vrhu liste strijelaca sa suigračem Mudrinskim zaključuje:
- Protiv odličnog Hajduka napravili smo pothvat i dokazali smo svima koji sumnjaju u nas da smo zasluženo tu gdje jesmo. Garantiram da ćemo tu i ostati i da će nam mnogi gledati u leđa.

Sesvete važnije od derbija s Dinamom

Gotovo i nije bilo vremena za slavlje i odmor za igrače Gorice jer su se već jučer pojavili na treningu. Sljedeći cilj je prolaz u osminu finala Kupa, a u srijedu se ide u goste drugoligašu Sesvetama, dok nakon dvotjedne pauze Gorica u prvenstvu igra derbi s Dinamom u Maksimiru, u nedjelju, 18. listopada.
- Imamo izuzetno važnu utakmicu u srijedu u Kupu i o Dinamu još uopće ne razmišljamo. Sesvete su apsolutni prioritet - odlučan je trener Dambrauskas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 04:14