RONALD GORSIC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

‘Kad sam Lovru Majera priključio prvoj momčadi rekli su da sam lud, da je mali spor, ništa od njega...‘

Tomislav Ivković proživljava možda i najteže dane bogate karijere, o čemu otvoreno progovara za SN
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 17. studeni 2020. 10:06

Tomislav Ivković trenutno proživljava možda i najteže dane u trenerskoj karijeri. Danas 60-godišnji stručnjak i trener zaprešićkog Intera imao je i više nego zanimljivu igračku karijeru, a i na trenerskoj klupi bilo je sasvim sigurno puno ljepših trenutaka nego što je trenutna tmurna stvarnost nekadašnjeg Diva iz predgrađa. Ivković je sugovornik “koji nema fige u džepu” i ne robuje floskulama i stereotipima, nogo kaže u “glavu” što misli pa je tako bilo i ovoga puta.


- Za mene je trenutni položaj Intera na ljestvici i općenito stanje u klubu daleko od onoga što bi zaprešićki nogometni ponos trebao biti, no za to postoji i niz objektivnih okolnosti. Nikada nisam, pa neću niti sada bježati od svog dijela odgovornosti, no isto tako je sve skupa oko Intera i dodatni motiv da se što prije pokušamo izvući iz problema - započeo je Ivković koji je u drugoligaškoj sezoni zaprešićkog sastava startao prije crne serije i više nego solidno uz deset bodova na kontu u prva četiri kola, a onda je uslijedio crni niz od osam prvenstvenih utakmica bez pobjede.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Nisu prošli pripreme

Ipak usprkos svemu treba posebno apostrofirati činjenicu da Inter vrlo vjerojatno ne bi niti počeo sezonu da Ivković nije doveo igrače na posudbu, najviše iz svog nekadašnjeg kluba Lokomotive.


- Većina novopridošlih igrača nije prošla prave pripreme, a ima i podosta onih koji su dugo zbog ozljeda bili izvan stroja. Isto tako od postojećeg kadra ima igrača koji su se nadali odlasku što se u konačnici nije ostvarilo. U prva četiri kola igrali smo “na svježinu” uz Mamuta u napadu koji će činio razliku dobro smo startali, ali i kada smo bili u vrhu najavio sam da nas čeka dosta muke i iskušenja. No i sada kada smo u izrazitom lošem nizu, optimist sam i vjerujem da sigurno nismo tako slabi kako bi sugerirali sadašnji rezultati. Isto tako nije niti malo nevažna i činjenica da su svi suparnici protiv bivšeg prvoligaša posebno motivirani, ali to je jednostavno nešto na što se moji igrači moraju priviknuti. Predaja ili odlazak nikada nije bila opcija što se mene tiče jer nisam tip trenera i čovjeka koji lako odustaje. Ova situacija u Interu ima i dodirnih točaka s onom kada sam bio trener Rudeša, i tada su se u hodu dovodili igrači, no i tada je recimo Kovačević koji u Hajduku nije dobio pravu prigodu ostvario iz Rudeša transfer kao i sada Mamut. Nadam se da će Mamut ostati u Univeritatei, što bi bilo dosta važno i s financijske strane kada je Inter u pitanju, jer je u Rumunjsku otišao na posudbu s mogućnošću potpisivanja trajnog ugovora. Ipak Mamut je i posudbom donio nešto novca u blagajnu i pokazao da ima kvalitetu za igranje i izvan granica Hrvatske.


Kako to obično biva bilo je u trenerskoj karijeri Tomislava Ivkovića i sjajnih dana, a oni su vezani za Lokomotivu. u kojoj je u dva navrat proveo ukupno pet sezona. Bilo je to zlatno doba Ivkovićevog trenerskog puta, a koliko god u danima kada ne ide sve najbolje mnogi pokušavaju osporiti trenersko znanje Interova stratega nije niti malo slučajno što je Ivković 2013. proglašen za trenera godine u Hrvatskoj.


- Godine provedene kao trener Lokomotive su nešto što ću zauvijek pamtiti, što zbog rezultata i igrača koje smo promovirali, ali i zbog ljudi u klubu čija imena želim posebno apostrofirati. Uz direktora kluba Šikića i predsjednika Doličkog s kojima sam uvijek imao odličan odnos tu su moji najbliži suradnici Cvetković i Sovina, zatim Goca Jurić, pa Slađa, Ratko, Denis, Ilija, Saša, Milica, Antea i mali Marčinko, vrhunska suradnja sa svim trenerima u klubu, Čabrajom, Prengom, Prskalom Mujčinom, Jozićem svi su navedeni zaslužni za ono što je Lokomotiva postala. Imali smo plan razvoja mladih igrača, ali istovremeno i rezultatske ambicije i mislim da smo svi zajedno ostvarili nešto na što možemo biti ponosni.

image
Zagreb, 190920.
SNC Stjepan Spajic, Siget.
Nogometna utakmica 6. kola 2. HNL izmedju NK Hrvatski Dragovoljac i NK Inter Zapresic.
Na fotografiji: Tomislav Ivkovic.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

RONALD GORSIC/CROPIX


Andrej Kramarić i Marcelo Brozović samo su najpoznatiji igrači od mnogih koji su kod Ivkovića učinili možda i presudan korak da krenu prema stazama svjetskih vrijednosti na kojima su danas.


- Uvijek sam volio pružiti prigodu mladom igraču, no za to mora postojati klub i strategija kakva je bila na Kajzerici. Kramarić i Brozović samo su potvrdili ono što smo znali da su igrači svjetske klase.


Te 2013. Ivković je s Lokosima bio na korak od osvajanja hrvatskog Kupa, ali je Hajduk bio bolji u dva susreta.
- Istovremeno, najljepši i najteži trenutak na klupi Lokomotive. Trebali smo osvojiti Kup. U Splitu smo imali podosta prigoda, a u uzvratu je Tino Sven Sušić odigrao utakmicu na kojoj je “živio” puno idućih godina.

Specifična sredina

Saudijska Arabija i Koprivnica također su bile Ivkovićeve trenerske postaje.
- Odlazak u Saudijsku Arabiju mi je najveća pogreška u trenerskoj karijeri, da nisam otišao u spomenutu zemlju i danas bih vrlo vjerojatno bio trener Lokomotive, a iskustvo iz Koprivnice koja je specifična sredina puno mi je pomoglo u nekim razmišljanjima, iako sam kao trener Slaven Belupa imao najviše osvojenih bodova u Ligi 10.


Ivković je bio i vrlo blizu da postane trener Dinama.
- Praktički je sve bilo dogovoreno, no potom je Zoran Mamić u svom prvom trenerskom mandatu krenuo s odličnim rezultatima. Nema nikakve zle krvi zbog toga i dalje sam s braćom Mamić u korektnim odnosima, a Dinamo je bio i biti će moj najdraži klub. Ne opterećujem se hoće li doći prigoda da postanem trener Dinama, ali nikad ne reci nikad.


Dinamo i Hajduk dva najveća hrvatska kluba imaju važno mjesto u karijeri Tomislava Ivkovića i dijametralno suprotnu sadašnjost.
- Dinamo je klub europskih standarda, dok je Hajduk miljama daleko od nečega gdje bi po svemu trebao biti. Svaka čast svim klubovima i konkurentima Dinama, ali bez pravog i kvalitetnog Hajduka, to jednostavno nije to. Od srca želim novom predsjedniku Jakobušiću da vrati Hajduk na staze nekadašnje slave. Sa 17 godina bio sam vrlo blizu odlaska u Hajduk i prema splitskom velikanu uvijek imam poštovanje i respekt.


Jedan od najvećih hrvatskih nogometnih talenata Lovro Majer također je kod Ivkovića zakoračio prema seniorskom nogometu.
- Kada sam Majera kao kadeta priključio da trenira sa seniorskom momčadi rekli su da sam lud da je mali spor i da ništa od njega, Ivanušec je također imao sličan put, a Tolić je debitirao kod mene.

Pogled u budućnost

U doba posebnog stanja oko pandemije koronavirusa Ivkoviću je Inter ipak najveća briga. S obzirom da se najavljuje kako će Inter doživjeti sudbinu Zagreba, a Ivković i Laljka uspoređuje se s Medićem i Madunovićem.


- Ne možemo pobjeći od toga da je sve nekako drukčije. Nogomet se igra zbog navijača iako u Hrvatskoj nažalost trenutno nema puno klubova koji imaju veliki broj navijača na stadionu. Inter je tu gdje je, još nismo u 4. nego u 2. ligi, a za direktora Intera Branka Laljka mogu samo kazati da odavno nisam vidio čovjeka koji je u stalnoj borbi za klub i koji na sve strane želi naći izlaz iz najteže situacije za vrijeme njegovog mandata. Trebaju nam dvije pobjede da se momčad psihološki oslobodi, a uz prave zimske pripreme vjerujem da ćemo se izvući i krenuti prema pobjedničkom kolosijeku - zaključio je trener Intera Tomislav Ivković.

Obranio dva penala Maradoni

U životnoj i trenerskoj priči o Tomislavu Ivkoviću nemoguće je ne spomenuti Diega Maradonu s obzirom da je Ivković slavnom Argentincu obranio dva jedanaesterca, jedan u dresu Sportinga, a drugi na SP u Italije 1990 kada je u Firenci Jugoslavija nakon jedanaesteraca poražena od Argentine.


- Koliko god da je vremena prošlo od toga i koliko god tome ne želim 30 i više godina kasnije pridavati neku posebnu važnost Maradona i obranjeni jedanaesterci su nešto od čega ne mogu pobjeći. Nedavno me kontaktirao jedan argentinski novinar i dugo smo pričali o spomenutim događajima. Rekao sam i prije utakmice u Firenci da ću mu obraniti jedanaesterac ako do njega dođe. Samo “budala” može takvo što reći, ali eto na kraju se ispostavilo da sam sretno bio u pravu - smatra Ivković, ali nije sve u sreći imao dosta toga i u vratarskoj kvaliteti... (kg)

Zbog Ćire sam morao otići iz Dinama u Zvezdu

Igračka Karijera Ivkovića bila je “blago račeno” zanimljiva. U Dinamo je stigao kao klinac, no do naslovnih stranica probio se zaobilaznim putem preko Beograda i Lisabona.


- Ćiri Blaževiću nikada neću zaboraviti što sam morao otići iz Dinama, oprostio mu jesam, ali zaboraviti neću nikad. Odlazak iz Dinama i Zagreba i bio je za mene najteži trenutak u igračkoj karijeri, ali u svemu sam imao i sreće da sam se potvrdio i dokazao u klubu kao što je Crvena zvezda. Danas su neka druga vremena i nogomet i treninzi su drukčiji, a nakon ratnih godine uvijek će se posebno apostrofirati nešto što ima veze na relaciji Hrvatska - Srbija, no nikada nisam razmišlja na takav način. Odlazak u Crvenu zvezdu bio je tada za mene odličan potez, a i kad god se susretnem s Draganom Džajićem ili nekim iz Zvezde postoji uzajamni respekt i poštovanja što smatram sasvim normalnim. Ipak u Sportingu i Portugalu mi je bilo posebno lijepo, četiri godine na golu Sportinga su razdoblje kojeg se uvijek rado sjetim. Jednostavno mi je izrazito odgovaralo okruženje i sve se poklopilo na pravi način - istaknuo je Ivković koji se u Portugalu i Austriji okitio naslovom za najboljeg vratara godine, što se trenera tiče posebno je apostrofirao ime nažalost pokojnog Vlatka Markovića.

Recite da sam loš trener, ali ne dirajte mi obitelj

Nije mali broj onih koji smatraju da Ivković nije kvalitetan trener i da živi na staroj slavi, koliko negativni komentari pogađaju trenera Intera.
- Nemam nikakvih problem s tim. Može netko 100 puta izjaviti da sam loš trener, sve do trenutka do kada se ne dira moja obitelj ili istražuje s kim sam i gdje proveo svoje slobodno vrijeme, a bilo je dosta neistina po tom pitanju. (kg)

ZA KOGA JE IGRAO
Dinamo Zagreb
Dinamo Vinkovci
Crvena zvezda
Tirol
Wiener SC
Genk
Sporting
Estoril
Vitoria
Belensenses
Salamanca
Estrela


KOGA JE TRENIRAO
Hrvatska - pomoćni trener
Al-Shaab - pomoćni trener
Međimurje
Lokomotiva
Faisaly
Slaven Belupo
Rudeš
Inter

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:02