RONALD GORSIC/CROPIX
INVENTURA NA MAKSIMIRU

Kako danas izgleda Dinamo? Promjena je bilo puno, otišao je Olmo, ali je zablistao jedan drugi dragulj

Devetorica dosadašnjih prvotimaca u zadnjih su nekoliko tjedana napustili plavu svlačionicu
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 22. listopad 2020. 14:07

Posljednjim danom prijelaznog roka u Hrvatskoj završeno je i provjetravanje Dinamove svlačionice. Većinu željenih pojačanja nije se uspjelo dovesti, no izašlo se ususret svima koji su željeli otići, bilo transferom ili posudbom u potrazi za minutažom.

Međutim, rok za prijavu igrača za Europsku ligu bio je 10 dana ranije, pa u zadnji čas dovedeni Josip Mišić iz lisabonskog Sportinga i s posudbe u Lokomotivi vraćeni Mario Ćuže neće moći igrati u grupnoj fazi Europske lige koja za „modre” počinje domaćinstvom Feyenoordu u četvrtak (Maksimir, 21.00), kao što ne bi mogli ni nedovedeni Brazilac Marquinhos ili Portugalac Camacho. Komnen Andrić je, pak, u zadnji čas realizirao posudbu u Rusiju (Ufa), pa je ostao prijavljen za Europsku ligu, u kojoj trener Zoran Mamić tako na raspolaganju ima 20 igrača i četvoricu vratara, od kojih su tri igrača i dva vratara s takozvane B-liste jer su mlađi od 21 godine.

U plusu 52,000.000 €

Devetorica dosadašnjih prvotimaca u zadnjih su nekoliko tjedana napustili plavu svlačionicu, a Joško Gvardiol ostat će u njoj kao posuđeni igrač RB Leipziga najmanje do zime. Gledamo li cijeli 2020. godinu, dakle zimski i ljetni prijelazni rok, Dinamo je prodao igrača za 57,2 milijuna eura (sve osim Olma u najmanje dvije rate), a kupio za 5,4 milijuna (također u ratama), dakle kad bi se računale samo te brojke s Transfermarkta godišnji proračun već bi bio osiguran.

Dani Olmo je prodan u siječnju, kad je kupljen Lirim Kastrati, koji je ovo ljeto doveden s posudbe, dok je Franu Karačiću ista produžena. Mladi Argentinac Matias Godoy došao je također zimus s vršnjacima Robbiejom Burtonom i Damjanom Daničićem, ali se zbog koronakrize nije uspio nametnuti i vraćen je kući. Od ljetos kupljenih novaka Mamić može računati samo na Jakića, Tolića i Lauritsena, dok je Stefan Milić upućen na posudbu u Varaždin, kao i spomenuti Daničić te vratar Dinko Horkaš, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u mostarskom Zrinjskom.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Marko Đira i spomenuti Ćuže posuđeni su Lokomotivi, no Ćuže je zbog propadanja inozemnih transfera vraćen u kadar, dok su Sandro Kulenović i Luka Menalo (lani na posudbi u ljubljanskoj Olimpiji) poslani na kaljenje u Rijeku. Nemaju u Dinamu ništa protiv pomaganja najvećim rivalima, svjesni su odavno da samo jakom domaćom konkurencijom mogu biti kompetitivni u europskim izazovima koji donose novac.

S pravom otkupa posuđeni su mladi Antonio Marin (Monza, Serie B) i Francois Moubandje (Alanyaspor, Turska), a formalni nedostatak lijevih bekova koji bi bili zamjena Leovcu rješavat će se nastupima na lijevom stražnjem boku Joška Gvardiola, koji je ionako na početku karijere bio bek, a pokazao se boljim od Moubandjea i Daničića. Za svaki slučaj, u drugoj momčadi je mladi Roko Jurišić, koji bi mogao dobiti priliku jesenas u nekoj od rotacija.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Iz druge momčadi prodani su Roko Baturina (Ferencvaros), Mateo Leš (Heracles) i Vedad Radonja (AEK), posuđeno je ili pušteno još desetak igrača sa šireg popisa, a dovedeni su iz inozemstva neki mladići za juniorsku i drugu momčad, poput Crnogoraca Milana Vukotića i Andrije Kolundžića te Talijana iz AC Milana Alessija Tonona (17). No, ono što je najvažnije za analizu kod prijelaznih rokova, jesu li pronađene odgovarajuće zamjene prodanim prvotimcima?

Povratak "otpisanih"

Za klasu poput Danija Olma ne može se odmah naći jednako kvalitetna zamjena, no njegovo mjesto u početnih 11 malo pomalo preuzeo je Lovro Majer, iako je proljetos veću minutažu imao Luka Ivanušec, no Mamić je već slagao postave s obojicom. Svi ostali su bezbolno nadoknađeni: Jakić je više nego dobar nadomjestak za Nikolu Moru, kao što će Mišić biti za Amera Gojaka. Danac Rasmus Lauritsen, pak, za Emira Dilavera, a ne smije se zaboraviti da se nakon duge ozljede vraća Dino Perić, pa ode li Gvardiol već na zimu u Njemačku i taj bi odlazak trebao proći bezbolno. Na kraju, kao šlag, Mario Gavranović vraćen je nakon što je već bio pušten bez odštete i trenutno je najbolji strijelac "modrih", a ponovno su s prvom momčadi i donedavno otpisani Atiemwen i Hajrović, zlu ne trebalo, s time da potonji nije prijavljen za Europu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 09:40