JAKOV PRKIC/CROPIX
KULEŠEVIĆEVA TAKTIČKA POBJEDA

Kako je Osijek slavio na Poljudu? U Hajdukovu priču više nitko ne vjeruje, oni su u slobodnom padu!

Osijek je održao svoj sjajan ritam i nakon gostovanja u Splitu gdje vlada ogromno nezadovoljstvo.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. srpanj 2020. 12:51

Nogomet nudi jednostavnosti kao odgovor na sva komplicirana pitanja. Ljudi u nogometu nude mnogo kompliciranja na jednostavna pitanja. U tom okviru treba gledati na epilog dvoboja Hajduk - Osijek. Slavonski prvoligaš pobijedio je na Poljudu iz razloga što ima kvalitetniji kadar, postojani su u natjecateljskoj formi nakon pauze i posljedično imaju visoku razina samopouzdanja. Hajduk je izgubio zato jer ima manje kvalitete od Osijeka, u očajnoj su formi, odnosno učinku nakon pauze, a posljedično niti imaju samopouzdanja, a niti logiku situacije da mogu preokrenuti negativan trend.

Na poljudskom travnjaku vidjeli smo te razlike, pa je jasno zašto je dojam nadmoći Osijeka bio uvjerljiviji od samog rezultata. U 7 utakmica Osijek je primio samo jedan pogodak (protiv Gorice, 2:1), iako nije nešto posebno efikasan sa 6 pogodaka (prosjek 0,85). No ukazuje nam to da je standardizirana igra s vrlo kompaktnim defenzivnim blokom (i onda kada nema Škorića), taktički discipliniranim pristupom igrača, svjesnih da će imati svoju ofenzivnu priliku i koju moraju realizirati. Osijek je tako riješio i tabu gostovanja, pobjedama kod Lokomotive i Hajduka, ali i natjecateljsku stabilnost. Dobra reakcija nakon remija u Koprivnici te postojanost forme potvrđene remijem u Maksimiru te pobjedama s direktnim konkurentima za drugu poziciju.

Kod Hajduka se i u ovom dvoboju vidjelo da je njihova ovosezonska priča u slobodnom padu. U nju nitko više ne vjeruje, ni klub, ni struka, ni navijači pogotovo, pa kako onda očekivati drugačiju energiju od igrača. Teško je da se može i drugačije razvijati priča kada je previše mladih ubačeno u mlin prve lige i teških pritisaka nošenja Hajdukova dresa, a da su do jučer bili u konkurenciji druge lige. Mladi tako ne napreduju, naprotiv, nazaduju, jer objektivno ne mogu puno bolje za sada, a osjećaju ogromno nezadovoljstvo okruženja. Oni nisu krivi što je već predugo Hajduk jalov. Od takvog miksanja momčadi ni Tudor ni itko drugi ne može logično očekivati da će biti konkurentni iskusnijim i prekaljenijim suparnicima, taman da su svi mladi vrlo talentirani. Poljudski ogled s Osijekom je ogledalo svih navedenih (ne)logičnosti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 01:46