StoryEditor
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Analiza Rožmanove momčadi

Kako se Rijeka može izvući iz krize? Ovo je pet glavnih problema kluba s Rujevice i mogućih rješenja

Usred rezultatske krize Rijeke detektirali smo pet problema momčadi i mogućih rješenja
Autor: Mateo SučićObjavljeno: 30. lipanj 2020. 10:49

FORMA
Problem: Glavni igrači Rijeke nisu u formi u kakvoj su bili prije četiri mjeseca. Andrijašević i Čolak puno rade, njihov trud i želja nisu sporni, ali situacije koje inače rješavaju zatvorenih očiju sada završavaju kao promašaji. Ali kvaliteta nije sporna i nema dvojbe da se brzo mogu vratiti na prijašnju razinu.

Rješenje: Andrijašević i Čolak ne mogu sami izvući momčad, trebat će im podrška i ostalih (iskusnijih) igrača. Poput Gorgona, Halilovića ili Tomečaka od kojih se također očekuje da podmetnu leđa kada kola krenu nizbrdo. Jednostavno, stariji igrači moraju biti ti koji će u ovoj situaciji preuzeti odgovornost i svojom individualnom kvalitetom pomoći momčadi.

GLAD ZA DOKAZIVANJEM
Problem: Rijeka je protiv Slavena Belupa i Gorice na trenutke djelovala kao ispuhani balon prije svega jer je momčadi kao kolektivu nedostajalo one neke gladi za dokazivanjem koja je često bila razlog zbog kojeg su Bijeli osvajali trofeje i dobro prodavali igrače. Sada dio igrača kao da je u nekakvoj komfornoj zoni iz koje nemaju potrebe izlaziti.

Rješenje: Više nema dvojbe da na Rujevici, istekom sezone, moraju napraviti čistku u svlačionici i ubrizgati svježu krv koja će biti gladna dokazivanja i iskoristiti Rijeku kao odskočnu dasku za daljnji transfer. U Rijeci ima nekoliko igrača koji su tu priliku propustili, nisu uspjeli podići svoju igru na višu razinu i teško je očekivati da se to može promijeniti.
OSCILACIJE
Problem: Kada su uoči početka proljetnog dijela sezone isticali da je cilj izboriti Europu, nevažno s kojeg mjesta, izjave čelnih ljudi na Rujevici bile su motivirane činjenicom da su odlučili dati priliku trojici-četvorici mladih igrača od kakvih se očekuju oscilacije. Ipak, puno više osciliraju oni iskusniji, koji na odličnu utakmicu protiv Lokomotive nadovežu dvije slabije.

Rješenje:Standardiziranje momčadi moglo bi riješiti problem oscilacija kako pojedinaca tako i cijele momčadi. Rijeci se na posljednjim utakmicama događalo da bi se kroz utakmicu mijenjala formacija, igrači... I Kek i Bišćan imali su okosnicu koja se mijenjala samo kada su u pitanju bile ozljede i kartoni, istim putem bi mogao i Rožman budući da igrači s klupe ne daju željeni impuls.


OBRANA
Problem: Način na koji Rijeka na posljednjim utakmicama prima golove, odnosno individualne pogreške koje im prethode, razlog su za zabrinutost kada se govori o užoj obrani. Pogotovo što su isti igrači, u istom sustavu igre, prije nekoliko mjeseci na trenutke djelovali kao da ne mogu primiti pogodak taman da moraju odigrati dvije uzastopne utakmice.

Rješenje: Još jedno rješenje koje se ne može riješiti na kratke staze. Središnji braniči Rijeke jako teško pokrivaju široku prostor, a uz to imaju i problem brzine. Galović se kao jedino zimsko pojačanje nije nametnuo kao lider obrane, Velkovski vrhunski čita igru, ali je spor i Rijeka će na ljeto morati pronaći nova rješenja za zadnju liniju.

FINANCIJE
Problem:Glupo je gledati nekome u novčanik ili prozivati zbog zalaganja motiviranog financijama, ali gledajući strogo činjenice jedino što se vezano uz momčad promijenilo unazad nekoliko mjeseci su smanjene plaće igračima. Momčad je trenutno na trećini plaće (u budućnosti će dobiti još trećinu), a odrezane su im i premije koje su u prethodnim sezonama isplaćivane za prvo i drugo mjesto...

Rješenje: Rijeka ni prije nekoliko sezona nije bila klub u kojem će igrač doći zaraditi, ugovori su uvijek bili u nekim racionalnim HNL okvirima. Ljudski je i da je igrače pogodilo što su im smanjene plaće, ali iz toga se mogu izvući samo dobrim igrama koje će im omogućiti kakav inozemni transfer. S prikazanim na zadnjim utakmicama teško mogu na (financijski gledano) veću razinu od Rijeke.

Linker
07. srpanj 2020 14:17