PAUN PAUNOVIC/CROPIX
Siromašna partija

Kapetan Hajduka pod povećalom: Niti pogotka, niti driblinga, niti nekog voljnog momenta...

Caktaš je u dvije posljednje sezone bio najučinkovitiji igrač Hajduka s 19, odnosno 20 golova
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. rujan 2020. 18:15

Mijo Caktaš razočarao je u velikoj utakmici. Kapetan Hajduka prošle je subote trebao biti jedan od najvažnijih Vukasovih aduta u ogledu s Dinamom, ali u 90 minuta provedenih na travnjaku Caktaš nije napravio ništa. Ili gotovo ništa, jer jednom je šutirao prema vratima u prvom dijelu utakmice...

Da ne bi sve ostalo na dojmu, analizirali smo igru Caktaša u prvom poluvremenu, u razdoblju dominacije Hajduka nad aktualnim hrvatskim prvakom. Jer, Bijeli su do primljenog zgoditka koji im je zabio Kastrati bili opasniji suparnik, više su prijetili prema vratima Livakovića, dok je Posavec bio praktički besposlen.

Što je u tom prvom dijelu radio Mijo Caktaš ?
Imao je 11 dodira s loptom, od čega devet otpada na kratka dodavanja na metar-dva, jednu poprečnu i jednu dugu loptu prema naprijed. U prvom dijelu dvoboja imao je jedan izboren prekršaj zbog kojeg je Stojanović dobio žuti karton. Nije izgubio nijednu loptu, ali nijednu loptu nije ni osvojio. Odigrao je bez duela, s tek dva do tri sprinta. Pritom je bilo vidljivo da u obrambenom segmentu često ostavlja suparničkog igrača u trenutku kada mu ovaj pobjegne metar-dva po lijevoj strani defenzivne linije. U ofenzivnom dijelu nije stvarao višak “jedan na jedan”, nije bilo driblinga kojim bi osvojio prostor. Uistinu poluvrijeme za zaborav s tim da se drugim dijelom nismo ni bavili, jer Hajduk je u nastavku imao više problema u defenzivi negoli je uspijevao kreativno povezati linije i organizirati akcije.

Za razliku od Caktaša, u tom istom prvom dijelu, Diamantakos je u tri zračna dvoboja izborio dva prekršaja, napravio jedan. Grk je šutirao i asistirao, u svom izraženom voljnom momentu potegnuo bi u trku do vlastitog kaznenog prostora. Sve te karakteristike igre i nadasve voljnog momenta u derbiju su nedostajale kapetanu Caktašu. Dinamo je za Caktaša bio utakmica u kojoj se nije uspio izboriti za loptu i prostor, nije razigrao suigrače, ali sve te nedostatke uglavnom pokrije zgodicima. Ali, što kada nema pogotka, gdje je tada igra kapetana Caktaša?

To je vrlo zanimljivo pitanje, kao što je interesantna tema hoće li Hajduk sa svojem najskupljem igraču produžiti ugovor koji istječe u ljeto 2021. ili se Bijeli ipak nadaju prodaji 28-godišnjeg ofenzivnog veznjaka do kraja prijelaznog roka u sljedećih mjesec dana? Caktaš je u dvije posljednje sezone bio nedvojbeno najučinkovitiji igrač Hajduka s 19, odnosno 20 zgoditaka. Međutim, nemojmo zaboraviti da je Hajduk u te dvije sezone zauzeo četvrto, odnosno peto mjesto. Kako objasniti tu pomalo apsurdnu situaciju da pojedinac ima sjajni učinak, a klub je duboko ispod očekivane razine plasmana? Podatak je to koji bi trebao zabrinuti struku. Ne nužno i Caktaša, ali može i kapetan razmisliti o tome.

Pred gostovanje u Skoplju iznijeli smo niz podataka, argumentirali jedan segment igre Hajduka u kojem postoji golemi prostor za napredak. Caktašev veći trkački angažman, poglavito u obrambenoj fazi, bitno bi olakšao posao veznim igračima. Sigurno bi u takvoj igri rjeđe slušali priče kako je Hajduk izgubio prevlast u sredini, kako se raspao vezni red Bijelih i kako protivnik s lakoćom izlazi na zadnju liniju ispred Posavca. Caktaš je efikasan, od njega se puno očekuje i u četvrtak u Makedoniji, ali nakon učinka u derbiju, nakon trkačkog i obrambenog iznimno skromnog angažmana u susretu gdje svaki igrač mora biti na maksimumu u te dvije kategorije, vrijeme je otvoriti temu. Jer Caktaš može i mora više.

Kapetan je zabijao u protekle dvije sezone, zabijat će i dalje, ali dolaskom Diamantakosa ipak je rasterećen u ulozi golgetera. Od kapetana se zato traži obvezna igra, previše luksuzno zvuči privilegij igre bez obrambene faze, bez duela kakvu je prikazao protiv Dinama. Zašto smo uzeli baš Dinamo kao relevantni primjer? Zato što za Hajduk nema napretka ako Caktaš i u takvim susretima ne bude na razini kao što je u dvobojima s ekipama iz donjeg dijela. Ostat će daleko od vrha kao i proteklih sezona. U toj priči Renova ima simboličan prostor i važnost, jer Hajduk s Caktašem ili bez njega mora proći Makedonce. Jasno, s kapetanom će biti lakše u toj utakmici s obzirom na to da je Caktaš treći strijelac Hajduka u europskim utakmicama, iza Zlatka Vujovića i Žungula. Ali, brojke su varljive, jer svi zgodici su ipak postignuti u kvalifikacijama.

Caktaš s DINAMOM u prvih 45 minuta

11 dodira s loptom
9 kratkih dodavanja
1 poprečno dodavanje
1 duga lopta prema naprijed
1 šut prema golu
1 izboren prekršaj
(žuti Stojanovića)
0 skrivljenih prekršaja
0 izgubljenih lopti
0 osvojenih lopti

CAKTAŠEVA SEZONA dosad U PERU SN

Protiv Istre - ocjena 6
- najzaslužniji za prvi gol, prošao je po desnoj strani, te ubacio ili izravno pucao na gol, a Dimitrov zabija.
Protiv Osijeka - ocjena 6,5
- budno su na njega pazili domaćini, ali zabio im je ipak pogodak iz kaznenog udarca.
Protiv Belupa - ocjena 5,5
- siromašni učinak, jedna propuštena prigoda i jedna servirana šansa za Brazilca Jaira.
Protiv Dinama - ocjena 5
- jedan udarac prema vratima, a ostatak utakmice u sjeni čuvara, potpuno nezamjetan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:31