GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA PROGNOZA

KEK: ‘Ovo je postao veći derbi od sraza Dinama i Hajduka!‘; CVITA: ‘Modri pobjeđuju, ali imaju problem‘

Bivši treneri Rijeke i Dinama za SN najavljuju subotnji spektakularni okršaj na Kvarneru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2021. 09:26

Na Rujevici se već polako čuju bubnjevi derbija. Sve su glasniji i glasniji, u subotu će biti najglasniji, najavljuju spektakl. Ovog trenutka sudaraju se dvije najbolje hrvatske momčadi. Rijeka je prva s bodom i utakmicom više od Dinama. Tomićevi dečki igraju dobro, ali prije stanke zbog reprezentativnih akcija, Krznarovi su također bili sjajni, sredili su Genk s 3:0, Hrvatski dragovoljac s 8:0... Naravno da se ne treba zaletavati s prognozama kad se radi o takvom derbiju, ali gotovo smo sigurni da će biti vatreno.

Ozbiljni izostanci

Jučer smo na temu derbija razgovarali s dva trenera koji su sjedili na klupama Rijeke i Dinama. Slovenski izbornik Matjaž Kek ušao je u riječku povijest, postao je omiljeni trener na Kvarneru, s Rijekom je osvojio prvenstvo i dva Kupa.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

- Na Rujevici se definitivno igra derbi vašeg prvenstva. Međutim, sraz Rijeke i Dinama uvijek je bio derbi posljednjih godina. Rekao bih da je tih godina zapravo derbi Rijeke i Dinama postao jači derbi od onog klasičnog i vječnog Dinamo - Hajduk. Ovaj subotnji svakako privlači ogromnu pozornost, događa se nakon reprezentativne stanke, a igraju prvi i drugi na ljestvici. Naravno da je HNL još, nazovimo to tako, u početnoj fazi, ali neke stvari se već vide. Rijeka je vjerojatno iznenađenje za veliki broj pratitelja nogometa u Hrvatskoj. To samo znači da su sve odluke i potezi koje je vukla uprava kluba na čelu s Damirom Miškovićem bile dobre, da piju vodu - kaže nam Matjaž Kek za uvod.

Kad se radi o Dinamu, slovenski izbornik će kazati...

- O Dinamu ne treba previše pričati. Posljednja utakmica Europske lige u Genku je pokazala da ta momčad još uvijek ima energije, da je i dalje spremna za velika djela, uspjehe. Tako da zaista tu utakmicu očekujem s velikim nestrpljenjem, baš me zanima kako će se sve na kraju odigrati. Dinamu uglavnom nije bilo lako na Rujevici, pa držim da neće biti niti u subotu.
Kad smo ga pitali o nekim jačim i slabijim stranama subotnjih suparnika, ovako je govorio.

Pozitivno iznenađenje

- Vidite, Dinamo je kontinuitet kvalitete i pobjedničkih rezultata. Međutim, vidim da je ozlijeđen Arijan Ademi, da je pod upitnikom i Mislav Oršić. Iz Dinama su otišli Majer, Jakić, Gavranović... To su već ozbiljni izostanci. Ako neće igrati Ademi i Oršić, to će se negdje vidjeti, mora se vidjeti, jer se radi o jako kvalitetnim igračima. No, opet se vraćam na utakmicu u Genku, gdje smo vidjeli kako Dinamo može izgledati, stvari je postavio na svoje mjesto nakon turbulentnog prijelaznog roka koji se dugo zavukao.

Pitali smo Matjaža za prognozu rezultata na derbiju.

- Vidite, ja sam uvijek bio loš prognozer, tako da se niti za živu glavu ne bih upuštao u bilo kakve prognoze. Rijeka jest definitivno pozitivno iznenađenje, Tomićeva momčad zaista igra kvalitetno. Imaju zaista jaki napad, ne bih možda nikog izdvajao, osim možda Josipa Drmića. On je stvarno ekstra kvaliteta, sjajno se vratio nakon ozljede. A pogodili su i s dovođenjem Abassa, Ampema, tu je Murić... Osim što igra momčadski kvalitetno, do izražaja kod Tomićeve momčadi dolazi i pojedinačna kvaliteta. Ali kad već pitate za prognozu, obje momčadi imaju iznimnu kvalitetu u napadačkom dijelu, mislim da će biti pogodaka, možemo na Rujevici očekivati pravi - vatromet!

Kek je zaključio...

- Iako je rana faza prvenstva, derbi je utakmica koja može usmjeriti put jedne i druge momčadi u nastavku. Naročito Rijeke koja bi s pobjedom potvrdila sve ono dobro što je napravila do sada. I postala bi ozbiljan konkurent Dinamu za naslov, isto kao što je to bila i onda kad je na kraju osvojila naslov prvaka!

A što kaže Mario Cvitanović? Veli za početak da je Dinamo uvijek imao problem igranja prve utakmice nakon reprezentativne stanke.

- Taj faktor je dosta bitan pred ovaj subotnji derbi. Evo, vidim da se ozlijedio i Ademi. Pa vidim i da je Oršić u problemu, iako čujem da je sve bolje i bolje. No, Oršić desetak dana nije bio u punom treningu. Treba spomenuti i da se Dominik Livaković vratio iz reprezentacije gdje je imao problema protiv Slovačke, gdje su ga javnost i mediji “dočekali” s kritikama.

No, bez obzira na to što je upozorio na te detalje koji Modrima ne idu u prilog, veli da je Krznarova momčad prije stanke bila u sjajnoj formi.

- Dinamo je bio super... E, sad, hoće li nastaviti u tom ritmu, vidjet ćemo u subotu. Ne mogu znati u kakvom su se stanju vratili igrači nakon povratka iz reprezentativnih dresova. Također, Krznar nije imao niti vremena za uigravanje. Ali, naravno, Dinamo ima širok roster.

Dvolična Rijeka

Kad se radi o Rijeci, Cvitanović govori o jednoj zanimljivoj činjenici.

- Tražim riječ... Eto, rekao bih da Rijeka igra - dvolično! Baš ima dva lica. Praktički na svakoj utakmici krenu loše, obično prvi prime pogodak, a onda sustižu i prestižu suparnika. Međutim, veliko je pitanje ako u subotu krenu loše, mogu li se vratiti protiv Dinama! Nije Dinamo, recimo, Hrvatski dragovoljac... Govorio sam da Dinamo ima širok kadar, ali ima ga i Rijeka. I svakako treba naglasiti da su na pozitivnom valu, imaju iznimnu energiju u momčadi. Igraju doma, imat će veliku podršku, tako da će za Modre biti itekako zahtijevan suparnik. No, s druge strane, Dinamo je u onoj prvoj maksimirskoj utakmici kiksao s onih 3:3, mislim da si neće dozvoliti da protiv Rijeke opet kiksaju, Modri žele preuzeti vrh ljestvice.

Cvitanović zaključuje:

- Bez obzira na sve ovo što sam do sada kazao, Dinamo ovog trenutka ima stabilnost. Pogotovo nakon one pobjede u Genku, to je bio strašan poguranac za Krznarovu momčad. Nekako držim da će subotnji derbi čak više odgovarati Dinamu nego Rijeci. Rijeka inače prima i dosta pogodaka, a u subotu će biti hendikepirani jer im zbog kartona neće igrati Krešić koji je igrao jako dobro. Prognoza? Ha, to je uvijek nezahvalno, ali kad već inzistirate, prognoziram pobjedu Dinama od 2:1.

Kek vs. Dinamo u HNL-u
22 4 9 9 23:38

Cvitanović vs. Rijeka u HNL-u
3 2 0 1 6:5

274 utakmice proveo je Kek na klupi Rijekine momčadi
32 dvoboja na Dinamovoj je klupi odradio Cvitanović

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 08:05