Marinko Perić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SANIRALI 12 MILIJUNA KUNA

Klub iz HNL-a nije imao ni toplu vodu: ‘Ime nećemo mijenjati! Ulagači? Nek‘ odmah uplate 2 milijuna eura‘

‘Zašto smo doveli Mladinu? Elitni treneri tražili su velike sume, a sad nam zamjeraju...‘
Piše: Slavko KonopljakObjavljeno: 21. rujan 2021. 22:05

Poslije dugih sedam nogometnih sezona u drugoligaškoj čekaonici, Hrvatski dragovoljac konačno se ove godine vratio u prvoligaško društvo. Ipak, značajnije od samog rezultata je doslovno sportsko, ali i financijsko čudo Crnih iz Novog Zagreba. Naime, kultni klub iz Sigeta je još prije samo dvije godine bio pred - gašenjem.

- Bez vizije se ne može ništa napraviti - kaže nam u uvodu razgovora idejni začetnik i jedan od najzaslužnijih što je klub iz Sigeta ušao u naše najelitnije nogometno društvo, predsjednik Hrvatskog dragovoljca i građevinski poduzetnik, Marinko Perić.

- Imao sam podršku ljudi oko sebe i krenuo sam u to jer mi je H. dragovoljac u srcu.

Iskaču ‘kosturi’

Trebalo vam je puno hrabrosti da se istovremeno uhvatite u koštac s financijama i momčadi jer je dug kluba iznosio oko 12 milijuna kuna?

image
Igrači Hrvatskog dragovoljca
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Kad sam krajem srpnja 2019. preuzeo klub, uzeo sam papire i krenuo rješavati taj krucijalni problem jer bez toga ne bismo mogli dalje. A riješili smo ga s predstečajnom nagodbom. Jasno da ja to nisam mogao sam, pomogli su prijatelji i ostali članovi Izvršnog odbora. Jasno, to nam je znatno osiromašilo blagajnu, a iz ormara još uvijek svakodnevno iskaču “kosturi”. Navest ću samo jedan, ali bitan primjer. Kad je kotlovnica za grijanje i toplu vodu bila pokvarena nismo je mogli popraviti jer prema firmi koja ima jedino pravo za servisiranje toga postrojenja postoji dug iz daleke prošlosti i nisu ni željeli izaći na teren dok se najprije taj dug ne podmiri. A da ne pričam o ostalim dugovima za vodu, struju… koje su napravili moji prethodnici Perković i Tokić. Danas je situacija nešto ljepša, ali su problemi ostali. No, najvažnije mi je da nemamo nikakvih poreznih dugovanja prema državi. Tu smo na nuli.

Kako vam je bilo moguće u takvom ozračju slagati momčad za prvoligaško društvo?

- Nije bilo lako, ali smo sve radili planski zajedno sa strukom. Jasno, cjelokupni posao oko dovođenja igrača sam ja odradio. U vlastitom trošku proputovao sam gotovo cijelu Hrvatsku. Svi igrači koji su sada na dispoziciji treneru Davoru Mladini došli su u Siget izričito mojom zaslugom i to samo za plaću. Trenutačno ih je u kadru 30, što je malo previše jer nam to predstavlja financijski teret. Međutim, nitko od prekobrojnih ne želi napustiti Siget. Jednim ih dijelom razumijem, jer uvijek je lakše napraviti neki bolji angažman iz prvoligaškog kluba, no jednim dijelom ih ne razumijem, jer ako se želiš prodati moraš biti u izlogu, a ne u dućanu. Dakle, trebali bi odabrati sredinu u kojoj će dobiti priliku da pokažu svoje igračke kvalitete.

Početni prvoligaški rezultati sugeriraju da ste igrački slabo tržili. Čak šest kola bili ste u bodovnoj tami, a mnogi vam pritom još zamjeraju da ste predugo čekali s trenerskom smjenom?

- Stara poslovica kaže “pokrij se koliko si dugačak”. Drugim riječima kazano, zbog prazne smo blagajne u prvoligaško prvenstvo morali krenuti pretežno s igračima koji su osvojili prvo mjesto u drugoligaškom društvu i novim igračima iz drugoligaških klubova. Kasnije su polako stizali iskusniji prvoligaški igrači, te se momčad stvarala u hodu i jasno da je istovremeno bilo teško stvarati i momčad i rezultat. Miroslav Kuljanac je vojnik Hrvatskog dragovoljca i dugo je godina bio u klubu s kojim je ostvario prvoligaško društvo i bio je red da dobije priliku i u novom društvu, a k tome nas je najmanje koštao. S druge strane, mnogi su elitni treneri tražili velike sume novaca unaprijed, a zauzvrat ništa nisu garantirali. Ti isti su nam zamjerili i angažiranje novog trenera Davora Mladinu, ali drago mi je što su ih njegovi rezultati u tri zadnje utakmice demantirali.

Trenutačno ste, sa samo pet uknjiženih bodova, na dnu tablice. Hoćete li ostati na nogama, odnosno, hoćete li uspjeti zadržati prvoligaško društvo?

- Prije početka drugoligaškog prvenstva kazao sam da nam je cilj prvo mjesto, što smo i ostvarili, a početkom prvoligaškog natjecanja kazao sam da ćemo u novom društvu osvojiti peto mjesto. Takvo mišljenje i dalje držim bez obzira na to što nam je klupski proračun tanak i što se služimo raznoraznim alkemijama da financijski preživimo ovu godinu. Sljedeća godina bit će nam daleko lakša jer će se otvoriti mnogi financijski kanali.

Nude se ulagači

Što je sa sponzorima, ulaskom u prvoligaško društvo trebali biste biti privlačni mnogim ulagačima, zar ne?

- Nude se mnogi potencijalni ulagači, ali to nije ništa konkretno. Neki bi za to i mijenjali ime, ali ja sam svima poručio da mogu doći na razgovor ako prije sastanka uplate na naš račun 2 milijuna eura, no ime Hrvatskog dragovoljca neće se promijeniti dok sam ja predsjednik kluba - zaključio je predsjednik Hrvatskog dragovoljca, Marinko Perić.

Hajduk je imao najviše razumijevanja

Predsjednik Hrvatskog dragovoljca, Marinko Perić, podvukao je sljedeće:

- Od svih klubova naše velike četvorke najviše razumijevanja za naše igračke probleme imao je Hajduk, koji nam je uputio tri igrača - Teklića, Skorupa i Bushaja. Istovremeno, nisu dignuli veliku prašinu kad smo im sva tri vratili natrag u Split. Teklića zbog nediscipline, a za Skorupa i Bushaja smo procijenili da trenutačno nemaju prvoligašku kvalitetu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 15:00