BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
ŠTO DONOSI BUDUĆNOST?

‘Ako nakon Oršića odu i njih trojica... bit će svega‘; ‘Beljo? Za Dinamo to ne smije biti ozbiljan novac‘

Tišina i pasivnost u zimskom prijelaznom roku nisu tipični za lidera prvenstva
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 17. siječanj 2023. 08:15

Iskreno, malo me strah. Ne toliko ove sezone, nego onih koje slijede. Trenutačna situacija mogla bi imati strašne posljedice na rezultate, jer dovoljno je malo da se cijeli "momentum" okrene. A Hajduk je opasan, pogotovo s Lekom na klupi...

Citat je to iz malog "minglea" među okorjelim dinamovcima na dodjeli Sportaša godine SN-a nosio je sa sobom sjenu zabrinutosti. Sa svima s kojima smo razgovarali, iz svih struktura društva, i nogometnih i nenogometnih, tema Dinamo bila je dominantna. No ujedno i silno problematična.

Dugoročna budućnost

Niti u jednome trenutku nismo načeli sukob na upravljačkim pozicijama, već isključivo ono što se događa u proizvodnom pogonu.

- Ako gledamo dulje razdoblje, zamjetno je da je Dinamo (olako) pustio dvije najveće napadačke nade HNL-a, prvo Roka Šimića, a sada Belju. Ako je već Šimić zaobiđen, ne znam kako objasniti ovo da se prepusti Augsburgu Belju za tri, pa neka bude i četiri milijuna eura. Za "modre" to ne smije biti ozbiljan novac, pogotovo ako se proda Petković, što je logičan potez nakon Mundijala, jer Dinamo bi do ljeta morao reagirati na stranom tržištu, a tamo je teško naći nekoga za manje od osam do deset milijuna. Jedino da dovede nekog stranca od 16, 17 godina pa stvara projekt, ali i to je lutrija... - reći će jedan dinamovac u "offu", kako se njegove riječi u ovim turbulentnim danima ne bi krivo protumačile. Drugi, pak, u prolazu dodaje kako ima informacije da Ademi želi otići ako je u pitanju klub iz Liga petice, jer bi se volio okušati na toj razini, što je također razumljivo, dok se treći nadovezuje i zaključuje: "Ako doista nakon Orše otiđu i Petko, i Aki i Livi... bit će tu svega".

Zabrinutost, pritom, nije opći defetizam. Svi vrlo dobro znaju da Dinamo ima šest bodova prednosti i utakmicu manje, a i da su zasad priče o mogućoj kataklizmi samo hipotetske, s obzirom na to da je prodan samo Oršić, no tišina i pasivnost u prijelaznom roku, uz "teške maksimirske boje", zovu na oprez. Veliki oprez. OK, postoji mogućnost da Čačić kao sportski direktor ima drugačije vizije, ali, primjerice, prošle zime Dinamo je doveo Bočkaja i Emrelija, a u siječnju 2021. Nevistića, Bulata, Ristovskog, Špikića, Čabraju i Štefulja. "Modri" su često zimu detektirali kao idealni prijelazni prozor, zbog činjenice da igrači imaju šest mjeseci roka adaptacije, prije napada na Europu.

Veliki izazovi

Sada u Maksimiru traje mir.

- Ne želim gomilati igrače, imamo rješenja - ponavlja Čačić.

Koja su to točno, vidjet ćemo već ovaj tjedan, jer, dok se "mercato" tek zahuktava, Dinamo se sprema za nastavak sezone, u kojoj ganja dvostruku krunu. U subotu "proljetni" dio prvenstva otvara protiv Gorice na Maksimiru... Najintrigantnije je u ovome času pitanje lijevoga krila. Cipele su velike, Oršić ih je zadužio za vijeke vjekova, a kako Brekalo nije blizu Maksimiru, ostaje upitno tko će biti "taj". Ivanušec? Špikić? Bočkaj? Tko god bio, očekivanja su velika, jer Oršić je bio i "spiritus movens", "game changer", ali i drugi u plodonosnom tandemu s Petkovićem, koje su zvali Batman i Robin, iako im bolje pristaje drugi nadimak - Stockton i Malone.

Linker
25. travanj 2024 18:53