RONALD GORSIC Cropix
IZNENAĐENJE U MAKSIMIRU

Dinamo s mladim igračima pobijedio Šahtar, zabio ‘klinac‘ koji uopće nije bio na pripremama s prvotimcima

Modri su u nikad prije viđenom sastavu slavili protiv ukrajinskog velikana
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2024. 21:40

Dinamo - Šahtar 1:0 1:0 - Baković (67).

ZAGREB Igralište Hitrec-Kacian. Zatvorena utakmica. Sudac: Ante Čuljak (Zagreb).

DINAMO (4-1-4-1): Zagorac (od 46. Filipović) - Mikić, Bernauer (od 74. Zebić), Torrente (od 74. L. Jakirović), Ogiwara (od 79. Perković) - Pavić - Kačavenda (od 79. Miljak), Baković (od 74. Šunta), Vrbančić, Horvat - Kulenović (od 79. Čutuk), Trener: Sergej Jakirović

ŠAHTAR (4-1-4-1): Tvardovski - Vinicius, Ghram, Franjić, Pedro - Nazaryna - Šved, Pedrinho (od 46. Faryna), Hluščenko (od 74. Latsabidze), Newerton - Eguinaldo (od 46. Gočoleišvili).

Trener: Marino Pušić


Fino i nadahnuto Dinamova se mladost predstavila u utakmici s moćnim ukrajinskim Šahtarom, te stigla do pobjede 1:0. S obzirom na sastav u kojem su igrali plavi, možemo kazati da je trijumf protiv Ukrajinaca iznenađenje, ali još su jednom mlađahni igrači Dinama pokazali kakav potencijal posjeduju i da za Modre nema zime kad se radi o budućnosti. Trener Sergej Jakirović je u skladu s najavama izmiksao je momčad za prvu utakmicu dvodnevnog randevua sa Šahtarom. Prvih 11 ugledao je i junior Tomas Baković, dečko koji igra na poziciji zadnjeg veznog, nije bio u paketu onih mladih igrača koje je Jakirović poveo na pripreme u Austriju. I zamislite, baš je taj Baković zatresao mrežu Šahtara, te odlučio utakmicu! Dobra priča, zar ne?

image
RONALD GORSIC Cropix

U subotnjem srazu koji je na rasporedu u 19 sati, na glavnom maksimirskom stadionu i koji će biti otvoren za javnost, predstavit će se ona u najvećoj mjeri udarna momčad, bit će to generalna proba za start prvenstva protiv Istre 1961. Već nakon nekoliko minuta igre, Šahtar je imao sjajnu priliku, Šved je opalio s nekih pet metara malo iskosa, ali je Zagorac maestralno obranio taj zicer. Modri nisu ostali dužni. Nakon greške obrane Šahtara, nenadano se u prilici našao Kačavenda, krenuo je sam prema vratima, ali umjesto da proba s udarcem, krenuo je u dribling i skroz se spetljao. Šahtar je s vremenom sve više imao loptu u nogama, sve je više gravitirao prema mreži Zagorca. U tom razdoblju najbolja prilika za Ukrajince bio je udarac glavom Šveda s nekih pet-šest metara, lopta je za koji centimetar prohujala preko grede. Patrik Horvat pokazao je kako ima moćan udarac kad dobro pogodi loptu. Opalila je Dinamova nada s nekih 25 metara, loptu je jedva nekako ispod grede izvadio Tvardovski.

image
RONALD GORSIC Cropix

Početkom druge dionice, opet je Horvat bio u zapaženoj akciji, odlično je uposlio Kulenovića koji je pucao preko grede, ali bio je ometen pri udarcu. Šahtar je minutu nakon tog događaja imao ‘mrtvaca‘. Bernauer je naivno ispao na sredini travnjaka, Newerton je sam krenuo prema Filipoviću, koji je u stanci između dva poluvremena zamijenio Zagorca. Kad se očekivalo poentiranje, čovjek se spetljao, a Filipović je bez problema riješio tu situaciju. Kad nisu zabili Ukrajinci, mogli su dinamovci. Udarac Vrbančića iskosa koji je već prošao kraj vratara, zaustavljen je na gol-crti.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je imao sreće u 65. minuti kad je Newerton pucao s nekih 17 metara, Filipović se nije niti pomaknuo, ali je lopta pogodila vratnicu! Kad nije ušlo Šahtaru, pogodili su Modri. Nakon brze akcije Kačavenda je asistirao mlađahnom Bakoviću, koji sjajnim udarcem s nekih 12 metara pogađa mrežu! Nakon što smo gledali dobre partije strijelca Bakovića, Horvata, Pavića i Mikića, pred sam kraj utakmice Jakirović je u igru uveo i sve ostale klince s klupe, ušli su Šunta, L. Jakirović, Miljak, Čutuk, Zebić...

U tim trenucima Šahtar je opet imao priliku, Vinicius je pet minuta prije kraja pogodio vratnicu. No, Dinamovi klinci su izdržali i skinuli veliki skalp.

Linker
25. kolovoz 2024 22:35